Не вземаме нов заем, за да откраднем парите!

Няма опасност от гръцки или други сценарии, твърд е Чобанов
Обновена: 25 юли 2013 14:17 | 25 юли 2013 12:36, Веселина Йорданова
176
Не вземаме нов заем, за да откраднем парите!
Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

Емисията на дълг от 1 млрд. лева не се прави за това да откраднем тези пари. Няма как, дори да искаме, да ги откраднем, те постъпват във фискалния резерв, заяви финансовият министър Петър Чобанов от парламентарната трибуна при първото четене на актуализацията на Бюджет 2013.

С графики и цифри министърът защити редакцията на бюджета, като посочи, че тя ще даде възможност за изпълнение на приоритетите на правителството и най-вече за разплащане с бизнеса.

Чобанов акцентира особено на емитирането на 1 млрд. лева външен дълг, като посочи, че намерението се е превърнало в обект на всякакви спекулации. Той отново обясни, че в този милиард влиза и известен буфер, който да се използва за посрещане на плащания по дълга в първите месеци на следващата година. Министърът коментира, че има ясна тенденция за увеличение на държавния дълг от 2010 година и нарастването му няма да започне от този момент нататък.

Още по темата
Категорично няма опасност от гръцки, испански, португалски или други сценарии, убеден е  финансист номер 1. Той отново декларира, че с редакцията на най-важния финансов закон не се нарушава фискалната стабилност.

Министърът се спря подробно и на управлението на ГЕРБ във финансовата сфера. По думите му политиката на фискална консолидация не бива да е самоцел на икономическото управление. Чобанов акцентира на акумулирането на резерви за по-добро управление на ликвидността. „През последните няколко години този процес беше неглижиран, което доведе до изтощаване на фискалния резерв и го доближи до неговия минимум. Друга важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката за разполагаемите ресурси и ефективното им насочване за извършване на политика“, каза той.

Министърът заяви още, че актуализацията на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията си с бизнеса и за да се стъпи на по-реалистична основа при правенето на бюджета за 2014 година.

Той изтъкна, че при управлението на ГЕРБ дългът е нараснал с 3.7 млрд. лева, а фискалният резерв е намалял с 4.4 млрд. лева. "Още в първите месеци на 2010 година разчетите показваха, че приходите са надценени с 2 млрд. лева. Това беше първият самостоятелен бюджет на министър Дянков", посочи Чобанов.

С предвиждания нов дълг от 1 млрд. лева няма да се увеличи планираната задлъжнялост от 14.6 млрд. лева към края на годината, изтъкна още финансовият министър.

Освен емитирането на нов дълг проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.  Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: Бюджет 2013Петър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Част от парите ще отидат в сейшелските сметки на ибрика. Той е станал толкова послушен че не смее да се обади без разрешението на бея и гея.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите вече са разделини половината за моника, манолова, кутев,нинова,гея и още двама трима а другата половина са за доган и пеевски.
129
0
 
1
 
! Отговори
kuku преди 10 години
Това коремче нали трябва да се поддържа как няма да открадне,нали трябва да се пази за не стане чирос
128
1
 
5
 
! Отговори
rothmann преди 10 години
Гледам му осанката на тоя Петър Чобанов и честно да ви кажа, повръща ми се !
127
0
 
5
 
! Отговори
I преди 10 години
Не сценарият е точно такъв!:)
126
0
 
9
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Цялата работа със този милиард е ,че те незнаят докога ще са на власт и сега се чудят откъде да заграбят каквото могат докато са още в парламента,тези пари са за да запълнят дупката във техният поизтънял джоб и после ние да връщаме парите...
125
0
 
2
 
! Отговори
taniavel преди 10 години
Цялата работа със този милиард е ,че те незнаят докога ще са на власт и сега се чудят откъде да заграбят каквото могат докато са още в парламента,тези пари са за да запълнят дупката във техният поизтънял джоб и после ние да връщаме парите...
124
0
 
6
 
! Отговори
коко преди 10 години
А не бе...Че то вие друго не можете.Оранизирана престъпна партия - БСП (БКП)
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те нямало да бъдат откраднати , а усвоени от техни фирми и после те ще им се отплатят , а всички ще им плащаме заема
122
0
 
7
 
! Отговори
прическа преди 10 години
Това момче няма да открадне, НО РУССКИЕ с комисионните.. те са опасни..Това момче ще има по-голям успех и уважение, АКО промени ПРИЧЕСКАТА си.Няма ли родители?( то кой ли слуша старите..) ама нЕ МОЖЕ с тази коса да се появява на светски места и да бъде публична личност. Станишев, МОника не го ли ОДУМВА в къщи?Чобанов, вземи мерки!( съвсем "родителски" ти го казвам.) нямате ли имджмейкър в НС?( или само се подхилкват и не ти казват!) промени прическата.Опитай по-къса, без бретон.
121
0
 
7
 
! Отговори
Лумпен преди 10 години
"Не искаме да си мислите, че вземаме нов заем, за да откраднем парите!"
120
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 10 години
За тебе сме сигурни, че нищо няма да откраднеш. Толко си ***, колкото и изглеждаш. Така да се каже - калинка. Обаче колорадските бръмбари около тебе ще ни разкажат играта. Първо ще върнат всичкото "невърнато" ДДС, 90% от което е източване и ще потече директно към партийните каси на БСП и ДПС. После ще се финансира БДЖ уж са социална справедливост, а кинтите реално ще изтекат към "доставчици" - също каквото се случва с ВМЗ Сопот в момента. А на тебе че няма нищо да ти дадат, това е ясно.
119
0
 
7
 
! Отговори
виолета преди 10 години
До божо-не ,ако иска ще го пострига безплатно ,за тоя недавам и полвин стотинка
118
0
 
6
 
! Отговори
Zeitgeist преди 10 години
Аз не знам Вие какво общо имате?!?!?
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този *** неразбра ли, че от него нищо не зависи! Реално Олигарски дърпа конците на финансите, а на самия него други му дърпат конците!
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До зълПак ли си докопал компютър в ОФ клуба, ***.Не разбра ли ,че престъпната ти партия е отмираща по физиологични причини и вие младите ,некадърни но нахъсани да влезете във властта комсомолци нямате шанс.
115
0
 
18
 
! Отговори
божо преди 10 години
абе хора дай да събереме 10 лв. да иде да се подсриже тоя господин. не отива на министър да мяза на бухал в главата
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чобанов ли е, Чубаков ли е, да вземе да се подстриже. Поне каот е министър да заприлича на такъв.
113
0
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
До АнонименТе няма да ги откраднат. Просто ще ги УСВОЯТ.
112
1
 
6
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Няма смисъл да се карате зариди тея ол*гофрени в парламента, нали сте интелигентни хора, ами давайте идеи как да се измъкнем от това блато. Всеки може да плюе този или онзи ама решение на проблема никакво. Истината е че чужди пари лесно се харчат и трудно връщат, всеки който има кредит в банка го знае това. Големия въпрос е как да ги изкараме в тая корумпирана държавичка, където изкуствено се държат ниски заплати и пенсии уж заради ИНФЛАЦИЯТА