Да си празнуваме с Македония, предлага Орешарски

„Да се организират съвместни чествания на исторически събития“
Обновена: 28 юли 2013 17:14 | 28 юли 2013 17:13, Камелия Цветанова
140
 Да си празнуваме с Македония, предлага Орешарски
Снимка: БТА

България подкрепя Македония по пътя й към ЕС и НАТО, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с македонския си колега Никола Груевски, която се проведе днес в Кюстендил.

Орешарски даде и идея за преодоляване на съществуващите различия между България и Македония по време на срещата на двете делегации.

Той смята, че могат да се организират съвместни чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин и в двете страни.

„Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни, коментира още Орешарски.

„Имахме един откровен разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил. Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Македония в НАТО, както и в Европейския съюз, както и на всички страни от Западните Балкани”, посочи министър-председателят.

Българският премиер добави, че се държи на договора за добросъседство и сътрудничество, като се надява работата по него да продължи в по-засилено.

По време на срещите на останали министри от двете страни са били обсъдени въпроси от взаимен интерес за развитие на търговско икономическите връзки и инфраструктурата между двете страни.

"Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата”, посочи Орешарски. Той допълни, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в държавите.
Никола Груевски също изрази задоволство от проведената работна визита в България.

Той коментира, че днешните срещи са допринесли значително в напредъка в добросъседските отношения между двете страни.

„Срещи, от които може да излязат идеи, проекти и стъпки, които допълнително и значително ще напреднат и развият добросъседските отношения”, каза той.

Срещата на делегациите започна с акция на ВМРО-БНД. Входът на Община Кюстендил беше оградена с метални ограждения, зад които останаха активистите, съобщи БНР. Те носеха плакати с надписи "Македония е българска", а появата им внесе смут в служителите на македонския протокол и охраната. Те се опитаха да променят мястото от където да влезе в сградата на общината премиерът Груевски, за да избегне досега с представителите на българската организация ВМРО-БНД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
5
 
! Отговори
съвестен преди 10 години
Орешарски ходи в Македония защото ако посети страна от Европейския съюз трябва да отговаря на много въпроси.
109
1
 
4
 
! Отговори
Смятай преди 10 години
Пък и бил кух кат орех. Едно ГЕРБ направиха като хората - втръдиха тона към тези мекернца мекатата - и той с*а на метеното - не му се сърдете на Орешарски най-вероятно хамстера Станишев така му е казал.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешаро май е гледал рекламите на бисквитки Орео, само че тук отлепваш бузите на *** и облизваш. Изключително нелепо е изпълнителя на европейската екзекуция на България да ти продава членство в ЕС и НАТО. Нямам против приятелските отношения с Бюрм, но под условие. Смешното тук е, че нелегитимния премиер на една вече полулегитимна държава се среща с представител на една напълно нелегитимна такава.
107
2
 
9
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
Македония!!!??? Не беше ли онази държавица, в която след десетина години официалната религия в страна ще е мюсюлманската? Между впрочем и нас това ни чака ако продължи управлението на комунистическо - турско - фашистката коалиция.
106
2
 
11
 
! Отговори
Маке-Дончо преди 10 години
Ей, поредната червена простотия! Макетата ни нямат за нищо, плюят ни открито, преиначават историята ни, а ние... ние ги подкрепяме! Не се ли научиха на нищо досега тези от БСП? Ще си празнуваме с тях, видиш ли! И какво ще празнуваме? Кой ще наложи своята пропаганда, нашите червенотиквениковчета ли? Или ще клекнем пред "Луно, луно, земьо македонска"?Де го сега отец Паисий, да му обясня поради що и поради кого се срамя да се нарека българин!
105
3
 
25
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Поредния неадекватен и антибългарски акт на този ***, вместо да се мазни защо не попита колегата си за издевателствата над тези които се нарекат българи в Македония, за отнетите деца от майки българки, за полицейския терор над българите, за откраднатата история , ..... подкряпеми ги за европейския съюз ама друг път. Партийката ви може и да ги подкрепя както и всичко останало антибългарско, протурско и проруско, но българския народ е против
104
2
 
13
 
! Отговори
купонджия преди 10 години
Всичко друго е цъфнало и вързало в тая държава и за висшите държавници остана само да решат с кои какво да празнуват. И защо се крият като мишки по малките общини в почивните дни, а не го поканиха македонския премиер в София, та да се порадва и той малко на народната любов?
103
2
 
22
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Орешарски, кога оправи страната,че тръгна да се занимаваш с макетата и да им се мазниш? Или като видя,че в собствената си страна си нежелан, реши да правиш мили очички на макетата?Нямам думи! Да се мазни на една изкуствена държава, в която основна ценност е омразата към България!
102
1
 
13
 
! Отговори
joro преди 10 години
Този Орeшарски защо говори порeдната глупост.как щe празнувамe 24 маи напримeр,слeд като за макeдоцитe кирил,и Мeтоди нe са българи а макeдонци.От комуниститe нeможe да сe очаква защита на националното достоиство,и интeрeси,тe са бeзродници,и бeзбожници,интeрнационалисти !
101
4
 
20
 
! Отговори
МладГражданин преди 10 години
Орешарски , не можеш да ни принизиш на нивото на една държава без никаква история. Макетата са българи, с промити мозъци. Да си празнуваш сам с тях. И с турците Рамадана!
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали няма да съжалява и да се извинява, както при предходни гафове на това правителство!
99
2
 
11
 
! Отговори
Страх лозе пази преди 10 години
Много странно, но защо никой не беше обявил за тази "историческа" среща предварително? Много странно, но защо тази среща се проведе в почивен ден, ден в който всички ЗАЧЕРВЕНИ (кой от алкохол, кой от нещо друго) СИМПАТИЗАНТИ, очакваха другарят Орешарски ва Бузлуджа? Много странно, но защо ЗАЧЕРВЕНАТА другарка Манолова не се пояни на това мило тържество в Кюстендил? Дали пък я е страх от домати? Страх, много страх има по върховете на БСП.
98
3
 
27
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
Орешарски да ходи да си празнува с македонците!!! И без това не го искаме тук!!! Нещастен протдажник.......
97
2
 
24
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Добре де, тоя поялник Орешарски каза че не разбирал от политика, а бил просто експерт...къде се бута между шамарите?
96
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Македония не зачита българската история ние ги подкрепяме,*** мръсен не се ли намери някой да ви изчисти.ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА !!!
95
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Орешарски. Велик политик е !
94
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ***,колко бели ще свършиш каго премиер?Веднага ВЪН!!!***!!!!!!!
93
6
 
22
 
! Отговори
Прямост преди 10 години
Имахме един откровен разговор на четириочи с премиера Груевски. Благодаря му заоткровения стил.- Ей, гей подъл, дупиш се на турци, ще се дупиш и на нас! Ясно?!!! - каза Груевски.
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук е мястото да споменем националния ибрик - сидеров.
91
3
 
21
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 10 години
Явно външния ни министър си е хванал за любовник някой албанец от скопие и се поведе тази политика.