Да си празнуваме с Македония, предлага Орешарски

„Да се организират съвместни чествания на исторически събития“
Обновена: 28 юли 2013 17:14 | 28 юли 2013 17:13, Камелия Цветанова
140
 Да си празнуваме с Македония, предлага Орешарски
Снимка: БТА

България подкрепя Македония по пътя й към ЕС и НАТО, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с македонския си колега Никола Груевски, която се проведе днес в Кюстендил.

Орешарски даде и идея за преодоляване на съществуващите различия между България и Македония по време на срещата на двете делегации.

Той смята, че могат да се организират съвместни чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин и в двете страни.

„Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни, коментира още Орешарски.

„Имахме един откровен разговор на четири очи с премиера Груевски. Благодаря му за откровения стил. Бих искал да подчертая, че България подкрепя членството на Македония в НАТО, както и в Европейския съюз, както и на всички страни от Западните Балкани”, посочи министър-председателят.

Българският премиер добави, че се държи на договора за добросъседство и сътрудничество, като се надява работата по него да продължи в по-засилено.

По време на срещите на останали министри от двете страни са били обсъдени въпроси от взаимен интерес за развитие на търговско икономическите връзки и инфраструктурата между двете страни.

"Както и в началото казах на срещите бяха обсъдени и други въпроси и ние считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитие на двустранните взаимоотношения в икономически, търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата”, посочи Орешарски. Той допълни, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в държавите.
Никола Груевски също изрази задоволство от проведената работна визита в България.

Той коментира, че днешните срещи са допринесли значително в напредъка в добросъседските отношения между двете страни.

„Срещи, от които може да излязат идеи, проекти и стъпки, които допълнително и значително ще напреднат и развият добросъседските отношения”, каза той.

Срещата на делегациите започна с акция на ВМРО-БНД. Входът на Община Кюстендил беше оградена с метални ограждения, зад които останаха активистите, съобщи БНР. Те носеха плакати с надписи "Македония е българска", а появата им внесе смут в служителите на македонския протокол и охраната. Те се опитаха да променят мястото от където да влезе в сградата на общината премиерът Груевски, за да избегне досега с представителите на българската организация ВМРО-БНД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
34
 
! Отговори
opaaa преди 10 години
аз предлагам и с братята турци да празнуваме заедно? нали сме един народ..а и вече кажи речи са завзели страната. 500 години са ни помагали и са ни карали да се чувстваме добре.
29
0
 
10
 
! Отговори
ч преди 10 години
Вижте поредната нагла лъжа на червената проказа 1kam1.eu/новини/животът-днес/item/965-сергей-се-самозакопа-станишев-хванат-в-поредната-си-нагла-лъжа-видео
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брюрмаджии, ни'кви празници за вас! Само атрибути от всички посоки!
27
22
 
3
 
! Отговори
seedno преди 10 години
Ето това е един истински премиер! Браво г-н Орешарски!
26
2
 
29
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Каква подкрепа за НАТО и ЕС????!????Тази измислена държава "МЪкедония",заслужава да влезе в тези структури,само като федеративен член на "Велика Албания"!!!!Плюят по всичко Българско,опитват се да присвоят голяма част от историята ни и то частта от нея с която се гордеем най-много.Доборсъседство може да има само със съседи,които наистина го заслужват.Поредна "Недомислица" на новото правителство......
25
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Кои точно са тези македонци че не се сещам....Ние не трябва да ги признаваме че съществуват,а комунистите искат да им помагат......нямам думи
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по *няни от македонските истории няма
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не трябва да казва "Ние" с Македония, а Македония с нас. Има малко разлика. Ама той си е ***.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО-добре с Индия, все повече общо имаме с тях...
21
2
 
25
 
! Отговори
БГ Съдия преди 10 години
Браво Орешарски. Великолепна идея, нека честваме македонският цар Самуил :) Ако не бях емигрирал отдавна щеше да ми е тъжно, вместо смешно.
20
2
 
25
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 10 години
ПРОДАЖНИК И ПРЕДАТЕЛ.ВИЖ ГЪРЦИТЕ КАК ЗАЩИТАВАТ НАЦ.ИНТЕРЕСИ ПО ВЪПРОСА ЗА МАКЕДОНИЯ
19
1
 
25
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Ще се опитам да го кажа по начин по който да не звучи много обидно, като цитирам един уважаван историк: "Сегашната Скопска влада (управление) има злочестата участ да избира дали да спре да хлевоусти като предпочете да има български атрибут на вход на храносмилателния тракт, или да надава раздиращи вопли, ако предпочете да има албански атрибут на изхода му.".
18
1
 
14
 
! Отговори
malta преди 10 години
жегата не прощава на никой
17
2
 
30
 
! Отговори
BG преди 10 години
Не знам за другите ама аз с национални предатели като македонците общи празници нямам !!!Да стане хан Кубер че да си види потомството - опозориха и предадоха България, опозориха и предадоха Аспарух, Кубер, Кубрат, АВИТОХОЛ и сега - да празнуваме общи празници ! С кьоноопашати татари както ни наричат ! Гаврят се всеки ден с Великата Волжка България и после - да бъдем приятели ?!?!!
16
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 10 години
И как питам, античките македонци ще празнуват едни и същи празници с татарите ?!!И преди имаше подобно предложение ама от президента - и спомняте ли си какво отговори македонския президент - да празнуваме датата на която България призна независимостта на Македония ! Оня национален предател Желев на кол трябва да го побием !Както става с *** татари, мръсни монголи ?! Или пък Орешарски официално смята да направи "подарък" на македонците с част от българската история ?!?!
15
13
 
3
 
! Отговори
nekanen gost преди 10 години
ne gledam zosto uporno go negirate postoenjeto na makedonskiot narod,neznam sto vi smeta,ako mislite deka so priznavanjeto na makedoncite vo pirinska makedonija nekoj ke vi ja zeme pirinska makedonija se lazete,taa rabota e zavrsena odamna,nie ne sme nitu srbomani,nitu bugaromani nego prostum makedonci i kraj.kako sto bil vapcarov,gruev,aleksandrov,sandanski,misirkov-makedonci a ne makedonisti
14
5
 
29
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Доколкото ми е известно - на официалната карта на Европа държава с името Македония не съществува. Съществува FYROM или БРЮМ - в зависимост от езика на който се изписва. Добре ще е г-н премиерът да се обръща към жителите и официалните лица на тази държава съгласно дипломатическия протокол - разбирай "фиромци" или "брюмаджии". Колкото до "обща история" - такова чудо няма и не може да има, защото в тази територия има 3 истории - българска, гръцка и кратка югославска ... предстои им 4-та албанска.
13
12
 
29
 
! Отговори
правосъдие в мрака преди 10 години
Стига си му правил четки бре Мършарски. Такива загубеняци, като тебе и свитата ти скапаха държавата. Дуахайте и ла....те македоннци чу......ки и ще ви обичат в две държави. *** сте всички и колкото по скоро се махните толкова по добре
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам какво общо има между българите от географска Македония /цялата/ и "етничките" от F.I.R.O.M или тн.МакедониJA ???Едните са наследници на тия които повече от 11 века се САМООПРЕДЕЛЯТ като българи и са и ДИРЕКТНИ ПОТОМЦИ на основателите на БМОРК/ВМОРО/ВМРО,другите са наследници на сръбски колонизатори,потомствени сърбомани,продажни ренегати или обикновни п...тки интересчии,САМОопределящи се за АНТИЧКИ ПОТОМЦИ НА АЛЕКСАНДАР,та питам КАКВО Е ОБЩОТО??! АНТИЧКИТЕ П...КИ НЕ СА МИ НИКАКВИ!!!
11
5
 
29
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Орешака да си го взимат в Македония и да си празнуват там. Ама няма да е за дълго, както знаем попипва, а македонците не гонят с камъни.