Прекроеният Бюджет 2013 влиза в НС за второ четене

Опитваме се да предотвратим рецесия, разясни Петър Чобанов
Обновена: 30 юли 2013 16:54 | 30 юли 2013 13:18, Веселина Йорданова
57
Прекроеният Бюджет 2013 влиза в НС за второ четене
Петър Чобанов. Снимка: Булфото

Депутатите от бюджетната парламентарна комисия приеха на второ четене промените в Закона за държавния бюджет. Очаква се редакцията на основния финансов закон за тази година да бъде разгледана на второ четене в пленарна зала тази седмица.

С актуализацията правителството се опитва да предотврати рецесия и да задвижи икономиката, заяви финансовият министър Петър Чобанов след края на заседанието.

„Дали ще има рецесия до края на годината зависи както от вътрешната, така и от външната среда, но точно това се опитваме да предотвратим, като разплатим дължимото на бизнеса, като връщаме навреме ДДС“, заяви Чобанов.

Финансовият министър, който присъства с двете си заместничките на заседанието, заяви, че с всяко предложение за разходи става все по-ясно, че много сектори и политики са недофинансирани. Социалната чувствителност на правителството е налице и се доказва в нашите действия, изтъкна той.

Още по темата
Чобанов каза още, че до момента има 380 млн. лева повече приходи в бюджета при планирани 1.8 млрд. лева до края на годината.

Правителството на ГЕРБ като новоемитиран дълг през предходни години е вземало от порядъка на 2.3-2.5 млрд. лева, много повече от 1 млрд. лева, заяви Чобанов. Той изрази надежда, че изложените аргументи за актуализацията на бюджета ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе „обосновано решение“ за промените.

„Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция“, каза Чобанов, попитан за реакцията на кабинета, ако държавният глава наложи вето на промените.

От ГЕРБ отново призоваха за по-добра събираемост на приходите в бюджета. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова защити действията на правителството, като заяви, че са предприети всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта.

Разчитаме, че тези мерки ще доведат до положителен ефект и неизпълнението на бюджета може да бъде сведено до това, което планираме към момента, а именно 555 млн. лева, каза и финансовият министър Петър Чобанов.

С актуализацията на бюджета приходната част на Бюджет 2013 става 18 196 217 500 лева. Заложената разходна част е 19 492 248 100 лева, включително вноската в общия бюджет на Европейския съюз в размер на 908 214 800 лева.

Болшинството предложения между първо и второ четене отпаднаха с масово гласуване с „въздържал се“ на депутатите от комисията. Освен тези на ГЕРБ сред тях имаше и на БСП. Депутатите от партията на Бойко Борисов всъщност бяха единствената опозиция при обсъжданията, но не гласуваха, защото не участват в комисиите.

Народните представители от бюджетната парламентарна комисия приеха предложението на Корнелия Нинова и Георги Гьоков. Нинова изтъкна, че присъства на заседанието на комисията, на която не е член заради социалния пакет и предложи увеличаване на размера на месечната финансова помощ за отглеждане на деца с увреждания от 189 на 217 лева от 1 август. За увеличението до края на годината са необходими 3 млн. лева, а за догодина – 7.4 млн. лева. Промяната ще засегне 22 000 деца.

Между първо и второ четене Ваня Добрева и Милко Багдасаров от левицата предложиха 2 млн. лева от бюджета на МОН да бъдат насочени към БАН, но това не се прие. Добрева изтъкна и необходимостта от средства за библиотеката на Софийския университет и за отбелязването на 125-годишнина от основаването на университета.

Не се прие и предложението на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за изграждане на национална педиатрична болница, за което са необходими 30 млн. лева.
Отпадна и предложението на Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски. Павлова заяви, че не предлагат нови разходи, а приоритизиране на тези, които са разчетени от управляващите. Тя настоя за 12 млн. лева, с които да се обезпечи разработване на общи устройствени планове на всички общини и създаването на кадастрални карти за населените места в черноморските общини.

От ГЕРБ предложиха социален пакет от 150 млн. лв. в актуализацията на бюджета, който също не бе одобрен. Депутатът и бивш социален министър Тотю Младенов изтъкна, че това е един вид фонд солидарност, „който ние ще отделим от нашите данъци за хората, които са най-уязвими“.

В пакета се включват 40 млн. лв. за обезпечаване на социални плащания. 85.6 млн. лв. се предвиждат за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. Над 24 млн. лева са предвидени за активни мерки на пазара на труда.

Заложените приходите са изпълними и преизпълними, проблемът е в митниците, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Стефанов, който напомни, че от доста време те са без ръководство. 

Стефанов, който е бивш директор на Националната агенция за приходи, изрази удовлетворение, че там радикални смени не е имало и в НАП са останали да работят професионалисти.

Депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев пък предупреди, че всяко предложение за увеличаване на разходната част с големи суми е неразумно и има риск да се наложи втора актуализация на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Konstantin преди 10 години
Проекта за кражба продължава ! До сега вдигнаха цената на тока със 60% сега намалиха цената на тока със 4%. Тоест кражбата от 28 милиарда на година с актуализацията на бюджета ще е 29 милиарда. Топлофикациите са луднали да съдят хора които през последните 10 години, не са имали нещо общо с тях. Мобилните оператори си пишат яки крадливи сметки, банките тихо мълком си събират пари с изнудване, а зад всичко това стои държавата, с актуализиран бюджет.
47
0
 
1
 
! Отговори
Иван Вазов преди 10 години
Я да ви видя можете ли да познаете на кой герой от "Под игото" прилича нашият министър???
46
0
 
2
 
! Отговори
ПАРИ преди 10 години
Хей да не ви припомням кой пращаше ит специалисти да гледат овце.Не ме интересува на какво мяза министъра, стига да лови мишки т.е. ПАРИ. И то пари от икономика и възстановяване на част от хилядите фалирали фирми.А вашето е дребнаво хленчене.
45
2
 
5
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
На мама,зубърчето,на мама умника,красивото министърче,защо не те харесват тези ***?Ти мама се дръж за Сер-гейчо,,че той ти е шефа! Теглете го маме това милиардче,че като вземете да го делите и за теб ще има сине! И за нас с татко ти келепир! Стига сме се бъхтили с овцете цял живот по тез баири! Не бой се мама! То нали знаеш:"Кучетата си лаят керванът си върви!"-твоя майка Чубанка Чубанова.
44
5
 
7
 
! Отговори
Гегов преди 10 години
Чобанеееее, що не го махнеш туй парче мокет, дето си го залепил на главата си и не идеш да си гледаш овцете? Какви бюджети, к'ви 5 лв? Тия само се чудят как да ни нахлузят, първо Овчаров, ся Чобанов...само овцете оставаме едни и същи, и се късат да ни доят...
43
5
 
2
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
До РАДПриятелю, изказът ти е на ниво, което няма и минимален шанс да бъде разбрано от марионетния хуманоид на снимката, камо ли от кукловодите му. Жалкото е, че си безкрайно прав.
42
3
 
1
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Благо, не е хубаво да обиждаш по този начин шивачите ;))))
41
5
 
5
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Тоз като го погледна и ме обзема носталгия по Дянков, а си мислех, че изпитвам отвращение към Дянков. Явно старата притча за оптимиста и песимиста е в сила: Песимистът казал на оптимиста: "От това по-лошо не може.", а оптимистът му отвърнал: "Не се притеснявай, може.".
40
4
 
6
 
! Отговори
благой преди 10 години
щото ме цензурирате ше го напиша пак - ТОЯ ПРИЛИЧА НА ЧОВЕК, КОЙТО НИКОГА НЕ Е ШИЛ
39
4
 
4
 
! Отговори
благой преди 10 години
тоя прилича на човек, който никога не е *
38
4
 
18
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Абе тикво,Как ще предотвратиш рецесия с теглене на кредит от 1 млрд., който 80 % ще отиде за "буфер" без да носи никакъв доход и ще може правителството да си го харчи без санкция на парламента - разбирай на тъмно!Как ще предотвратиш рецесия със социални разходи без ясна визия за бизнеса ?Как ще предотвратиш рецесия със загробващ проект за десетилетия като Белене?Как ще предотвратиш рецесия с олигархични кукловоди зад гърба?А,че конците във финансите ги дърпа Данчо-ментата е очевидно!
37
5
 
13
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
няма да има кражба, а "връщане" на ддс на "нашите" фирми :)
36
2
 
5
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
До rumen221и кой очакваш да ти изпълни исканията станишев, местам сидеров бойко кой и откого чакаш подобна политическа платформа
35
8
 
5
 
! Отговори
Щиглиц преди 10 години
Хер Флик да си идва веднага от Америката и да оправи финансиите, че с тази пасмина червени разбирачи, спукан грош няма да остане в Републиката. Поговорката 'На жена кредитна карта никога не се дава', май означава 'На Станишевци кредит никога не се дава! Резултатът е ясен - що е пара, все за крадене е.
34
5
 
7
 
! Отговори
denim58 преди 10 години
Е винаги има първи път! Едно вето ще "лиши" народните "любимци " от така мечтаната ваканция, или поне ще я отложи във времето! ВЕТО!
33
6
 
9
 
! Отговори
ДПСар преди 10 години
Единствената ни надежда остава президента да наложи вето, макар че няма да има голям смисъл
32
9
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ВСЕКИ ще пада от власт, ако за 100 дни не ОБЯВИ:1. КРИЗА И ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА 2. ОТМЯНА НА БОРДА и Данък ПЕЧАЛБА 20%3. Необлагаема МРЗ = СОЦИАЛНИЯ МИН. - 566лв4. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.5. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки (2 200лв)6. Изваждане на ПЕНСИОННОТО ОСИГ. от КСО7. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГ.8. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. .Иначе ИЗБОРИ ДО ДУПКА(без или с кръв, естествено народнат
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сочна лига му се стелеше по облото лице докато тих ветрец му вееше инфантилната прическа! Това е то - Чобан ***
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ТОЗИ НА СНИМКАТА Е ЕДНА *** ПИОНКА В РЪЦЕТЕ НА КРАДЦИТЕ !
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ МАНИПУЛИРАЙТЕ ХОРАТА 800 МИЛИНА ДЕТО ДЯНКОВ ИЗТЕГЛИ БЯХА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ И БЯХА ВЪЗСТАНОВЕНИ ОТ ЕВРОПА СЛЕД 2 МЕСЕЦА , А ТОВА СЕ ОЛИГАРСКИ НЕ ГИ ВЪЗСТАНОВЯВА НА БАНКАТА Е ЗАЩОТО МУ ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ. ТАКА ,ЧЕ НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ С ДЯНКОВ. ЗАЩОТО ТОЗИ КОМУНИСТ И НАГЪЛ КРАДЕЦ ОЛИГАРСКИ ТАКА ЩЕ ВИ ПУСНЕ ПО ДИНЕНАТА *** И ВАС ДЕТО ГО ЗАЩИТАВАТЕ ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ МИЛИАРДА ПОСЛЕ А ТЕ ЩЕ КРАДАТ. ТОВА ИМ СЕ ОТДАВА НАЙ-МНОГО ДОКАЗВАЛИ СА ГО.