Да започваме с децентрализацията, зове Терзиева

Тя е инструмент за подобряване на икономическия климат в общините
31 юли 2013 18:45, Красимир Ангелов
13
Да започваме с децентрализацията, зове Терзиева
Десислава Терзиева. Снимка: БТА

Възстановяването на Съвета за децентрализация е много голяма стъпка напред, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Тя беше категорична, че трябва много спешно да започне работата по децентрализацията. "Това е един от инструментите за подобряване на икономическия климат в общините и води до икономически растеж", аргументира се министърът на регионалното развитие, цитирана от правителствената информационна служба.

Десислава Терзиева напомни, че в стабилизационните мерки на правителството е предвидено възстановяването на процеса за децентрализация. "С днешното решение на Министерския съвет на практика реализирахме това", каза Терзиева. По думите й целта е да се децентрализират определени услуги на по- ниски нива на управление като например – административни услуги.

"Има специална стратегия за децентрализацията и програма за нейното изпълнение", подчерта министър Терзиева.

Министърът на регионалното развитие отбеляза, че Съветът за децентрализация е важен за диалога с общините. "В този диалог участва държавата, областните управители, общините и други заинтересовали лица", добави министър Терзиева и обяви, че тя ще председателства Съвета.

Регионалната министърка акцентира и върху приетите днес от правителството планове за регионално развитие на шестте района в България. „Това са основните стратегически документи, на базата на които се правят устройствените и регионални планове на общините“, изтъкна тя.

"В България има нужда от политики, насочени не само към детето, но и към промяна на средата, в която децата се отглеждат. Имам конкретни планове какво да се промени в политиката за децата“, заяви от своя страна пред медиите Ева Жечева, която беше определена днес с решение на правителството за председател на Държавната агенция за закрила на детето. Жечева изтъкна, че Агенцията не е обикновен институционален орган. "Това е единственият защитник и адвокат на детето", отбеляза тя.  Според нея е необходим качествен и количествен анализ на  всички системи за закрила на детето, за да се види къде са новите предизвикателства пред детето и къде има затлачени проблеми.

"Поемем ангажимент в най- кратки срокове да променим визията на работа на Държавната агенция за закрила на детето и никога повече да не чувате, че извън правомощията на Агенцията е да вземе становище и да даде отговор на конкретен въпрос", закани се новата шефка. Тя обяви, че ще се работи за разрешаването на случаите на всяко едно дете и добави, че един от приоритетите ще бъде подкрепата на самотните родители.

"Ще настояваме родителите, които не могат да запишат децата си в детска градина, да имат алтернативна възможност“, каза още г-жа Жечева.

По отношение на деинституционализацията тя заяви, че трябва да бъде качествена, индивидуална и отговорна за всяко дете. „Държавната агенция за закрила на детето, заедно с неправителствения сектор, ще носи отговорност за всяко изведено дете и за грижите, на които то ще бъде поверено“, каза председателят на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
jj4 преди 10 години
Деянков ще преподава скоро в Харвард, а пачта която нарича себе си министър не може да управлява разсадника в Павликени.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо да деценрализираме Главната Мутра,след него малките мутрички!После да ги центрираме още по веднъж с един як шут по мазните гъ*янги и да искаме незабавното им съсредоточаване в Централния Софийски Пандиз!Там бай Ставри си знае работата!
2
3
 
0
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
в заглавието усещам сянката на Дянков
1
0
 
12
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Под ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ разбирай:ПОРЕДНОТО прехвърляне на ОТГОВОРНОСТИ от Държавата към Новосъздадени Структури.....ПОРЕДНАТА ИДИОТЩИНА-ПИСНА МИ ЕЙ!ГОЛЕМИ *** СТЕ!ПО-ДОБРЕ ДА НЯМА ДЪРЖАВА ,АКО ТЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ***.ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ КЛАСА И СЪОТВЕТНИЯТ ИМ ЕЛЕКТОРАТ,в Съвокуплението си на последните избори,Възпроизведоха ПРАВИТЕЛСТВО-***,което ще запомня със:-ИДИОТСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ ПО ВСИЧКИ ЕШАЛОНИ НА ВЛАСТТА.-РЕВАНШИЗЪМ -резултат от Корупционни Интереси и Олигархични поръчки.