Министър Стойнев прекрати концесията за "Ораново"

Изпратил е писмо до шефа на мините за спиране добива на въглища
Обновена: 5 авг 2013 18:41 | 5 авг 2013 18:34,
19
Министър Стойнев прекрати концесията за "Ораново"
Преди дни министър Стойнев бе в "Ораново". Снимка: БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изпрати писмо до управителя на "Пирин Ораново" ЕООД Валери Манов за спиране на действието на концесионния договор за добив на въглища от находище "Ораново".

Определен е срок от 15 работни дни за отстраняване на констатираните неизпълнения и задължения по концесионния договор, съобщиха до медиите от министерството.

Според Закона за подземните богатства при спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а концесионерът е длъжен да поддържа рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване.

Още по темата

Актът на министър Стойнев идва дни, след като той обяви, че негови експерти са открили купища нарушения на концесионера на рудника, след като при авария на 16-ти юли загинаха четирима миньори.

В петък министърът каза, че концесионерът няма съгласуван работен план с министерството на икономиката за тази година, не е плащал редовно концесионните си задължения към държавата, като дължи над 111 хил. лева концесионни вноски.

"Ораново" изхранва около 200 семейства, но алтернативата "хляб или смърт" е недопустима за страна от ЕС", отсече тогава Стойнев.

Според него концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите.

"Тази престъпна симбиоза трябва да бъде преустановена и аз съм готов да го направя", закани се министърът.

От МИЕТ съобщиха още, че на интернет страницата си са публикували днес Наредба за изискванията към обхвата и съдържанието на работните проекти за търсене и проучване на подземни богатства.

Документът е изготвен от работна група, сформирана със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Наредбата е трябвало да бъде изработена през 2010 г. като подзаконов нормативен акт към Закона за подземните богатства.

Предложения по текстовете в наредбата могат да се изпращат в 14-дневен срок на имейл адрес s.frantsova@mee.government.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не симпатизирам на БСП/още по малко на ДПС/, но ми се струва , че министър Стойнев е единствения читав в Кабинета.Като изключим логопедичния му дефект.
16
7
 
7
 
! Отговори
ке преди 10 години
прах в очите, няма какво да коментирам повече
15
12
 
10
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
БРАВО НА СТОЙНЕВ ДОЛУ ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
16
 
11
 
! Отговори
Чупрев преди 10 години
Сега много червени палячовци ще кажат видите ли как действа новия министър? Ами то друго не му остава да направи. Всички слагат качулката след дъжда, ама вие си вярвайте че нещата ще потръгнат ей така като си седите.
13
4
 
20
 
! Отговори
Дебора преди 10 години
Според Драгомир Стойнев концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите. Напротив държавния административен контол е винаги със широко отворени очи към ръцете на собствениците. Гледат много внимателно и проверяват много щателно какъв рушвет ще премине в джобовете им.Собственика не е виновен! В България няма държавен контрол, закона не е закон, а правосъдието е най престъпната и корумпирана държавна институция. Министара говори но проследете дали дали ще има осъден
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до ьзжн/ Не знамм колко облъчен и кух трябва да си, за да пишиш подобни простотии....
11
8
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Концесионерът първо е човек на БСП назначен по времето на Станишев през 2005 г.
10
22
 
4
 
! Отговори
ьзжн преди 10 години
Станишев първо нареди да се работи умишлено бавно за да загинат миньорите, а сега слугата му Стойнев се опитва да замаже следите.
9
6
 
15
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Хората няма да останат безработа герберасти!!!!Ще се даде концесията на друг както взеха горубсо от мошенника Валентин Захариев и я дадоха на друг работата продължи!
8
3
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
5 души умреха а организацията на работата никаква я е нямало да не говорим за безопасността!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква престъпна "СИМБИОЗА" може да има м/у концесионер и държавни служители. Ако има виновни длъжностни лица къде са присъдите ? Ако има виновни длъжностни лица ЗАЩО НЕ СА ДИСЦИПЛИНАРНО уволнени ? Или сме свидетели на мозъчните излеяния - бисери на поредния Цвъцко дето няма акъл за 2 ст. а раздава присъди вместо съда. Ако е така да го слагат в килията при гуруто му да си правят физкултурна вечеринка в панделата.
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 7Погледни товара на ЕСО. 4000 мегавата. Къде го видя този износ. Само в розовите сънища на смешния министър Стойнев.
5
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев не ми харесва,но за сега браво на м-р.Стойнев! АЕЦ работи на пълни обороти,изнасяме ток,Мините произвеждат и увеличават производството на въглища! Дай боже така да тръгне и в другите отрасли!Къде го скапаняка Борисов и онова министърче на енергетиката с килийно образование по арт не знам кво си? Къде го другия *** - баничар,който беше директор на АЕЦ-а?
4
6
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
за построяването на панамскияканал канал са умрели 30 000 души, ето ви разликата между веремената на възход и упадък, затова сега цяла европа се е вмирисала на ***, а тогава целия свят е бил под белия ботуш.
3
6
 
9
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Според него концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите."Тази престъпна симбиоза трябва да бъде преустановена и аз съм готов да го направя", закани се министърът. като сложа верен на БСП концесионер !Тук има две страни които са извършавали (нарушения) престъпления....къде е прокуратурата....да се самосезира..
2
9
 
13
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Сега хората в селото ще останат без работа за разлика от държаните чиновници ?!НЕК- Държавата дължи ли милиони на ТЕЦ-а за който мината е добивала въглища ? Държавата хем дължи пари хем съсипва фирмата на която дължи пари..(не защитавам концесионера, а принципа)БСП продължава с откриването на нови работни места .......за свои хора :) 450 000 обещаха :)
1
4
 
35
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Стойнев , ако си мъж вземи лиценза на ЧЕЗ........!!!Защо няма наказани държавни чиновници от проверяващите мината 4 пъти в годината . Защо, питам и отговор искам......какво работят контролните органи на които ние гражданите плащаме ?!