Кабинетът намали тежестта за фирмите с пакет от мерки

Не спираме дотук, обеща вицепремиерът Бобева
Обновена: 7 авг 2013 15:53 | 7 авг 2013 15:28,
18
Кабинетът намали тежестта за фирмите с пакет от мерки
Даниела Бобева Снимка: архив, Булфото

Правителството прие пакет от мерки, с които намалява административната тежест за фирмите.  Първият пакет се състои от 24 мерки, а вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева обеща правителството да не спира дотук. 

Първият пакет от мерки включва премахване на таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общините. Вписването на подлежащ на регистриране субект в Търговския регистър ще се извършва в срок от 24 часа, ще намалеят таксите, събирани от Агенцията по вписванията. 

Приемането на мерките ще позволи през ноември да стартира предоставянето на 12 комплексни услуги, при които клиентът попълва зявление без да е необходимо да представя към него други документи. 

„Ние няма да спрем с тези 24 мерки. Във висока готовност сме с още 70 мерки. Нагласите са до края на годината да одобряваме нови пакети за ограничаване на административната тежест“, каза вицепремиерът. По нейни думи всяко едно решение в МС се разглежда и от гледна точка на това да не създава допълнителна административна тежест на бизнеса.

Тя обясни, че днес министър-председателят Пламен Орешарски е върнал една от точките заради такива съмнения.
Уникалното в този първи пакет е, че инициативата не идва от администрацията. Тези предложения са получени от браншови организации и НПО-та. Голяма част от тях са получени на имейла на министър-председателя, обясни още Бобева. По нейни думи целият екип е успял за кратък срок да систематизира и отсее въпросните предложения.
Бобева обеща, че този път няма да се действа на парче със законодателството, а всички мерки от първия пакет ще бъдат внесени като общ законопроект за разглеждане в Народното събрание. Този подход има за цел бързо да се реализира реформата. 

Вицепремиерът по икономическото развитие обясни, че на днешното заседание на МС е бил представен и доклад за финансовото състояние на държавните предприятия, където държавата има дял над 50 на сто. 

Анализът показва доста негативни тенденции, които не са от вчера, не са от днес. Натрупани са огромни финансови задължения и загуби. Реформирането на сектора отдавна чука на вратата, каза Бобева.

По нейни думи изпълнителната власт ще действа основно в две посоки. Първо ще се прецени всяко едно предприятие в затруднено състояние, до каква степен това състояние е устойчиво и оттам да се вземе решение за неговото преструктуриране. По думите на Бобева по време на криза не бива да се закриват предприятия.

Кризата е важен фактор да отрезви начина на мислене и да започнем реално преструктуриране. Там, където може и трябва да започне един процес на оздравяване, заяви още Бобева.

По нейни думи втората насока е веднъж завинаги държавните предприятия и тяхното управление да се постави на една добра законова база за управление. По нейни думи ще се направи всичко възможно да се свика бързо работна група по тези въпроси.

Тук няма да измисляме колелото, има доста опит събран. Има препоръки на ЕК за добро управление на държавните предприятия, заяви тя.

Бобева обеща, че ресорните министри ще направят задълбочен анализ на дружествата с миноритарен държавен дял, за да се види и в тях какво е положението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
antracit преди 10 години
Дрън-дрън къде го чукаш и къде се пука. Това не са мерки това са простотии изсмукани под ноктите на някой комунист като Петър Димитров. Другари, вие сте прости но ще ви го кажа та да ви спестя още 40 години народна власт и откриване на топлата вода. Смъкнете лихвите по кредитите до 3% както е в Германия, намалете бюрокрацията а от там на после е наша работа.Ама то е така, като са завършили в Москва или са си купили дипломите ...резултата е ясен. ***.
15
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 10 години
Видях днес в една голяма верига, че доматите са внос от Полша. Срам. Нашите производители нямат пазар, а в магазините - внос от Европейския Съюз. Това ли беше целта да влезем в ЕС - да помагаме на техните икономики? Г-жа Бобева как ще стимулира нашата икономика и селско стопанство като са и вързали ръцете?
14
2
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
От самото начало на прехода всички управници направиха и невъзможното у нас да няма истинска пазарна среда.Когато нищо не е истинско и цената труда е такава.Залъгването продължава с пълна сила най често с дребни привилегии на различните прослойки на обществото.Всичко в името на грабежа.
13
4
 
18
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
това са повърхностни мерки, ужким че правят нещо. Бюрокрацията е огромна. Една данъчна ми каза, че трябва да имам адвокат, но за малка фирма кое по-напред - счетоводител ли, адвокат ли? Законите постоянно се променят и фирмата е винаги в някакво нарушение. Цялат система е направена да помага на големия бизнес. Сигнализирахте за неуместен коментар
12
2
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
това не са повърхностни мерки, ужким че правят нещо. Бюрокрацията е огромна. Една данъчна ми каза, че трябва да имам адвокат, но за малка фирма кое по-напред - счетоводител ли, адвокат ли? Законите постоянно се променят и фирмата е винаги в някакво нарушение. Цялат система е направена да помага на големия бизнес.
11
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Според мен прибързвате с ентусиазма.
10
2
 
11
 
! Отговори
миси преди 10 години
до номер 1 В Пловдив и предполагам навсякъде сивата икономика е разцвет...Пример- знайните и незнайни авто сервизи .бояджий изчуквачи на коли и т.н А ние гупаците плащамеТака .че карай си в сивата т.н икономика
9
2
 
20
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Единствения начин да се спре държавния рекет е фирмата да ти е на безимотен ***. Дотам я докарахме от "намаляване на тежестите". Вече ми се повръща, само като прочета, че някой пак ще ме реформира и облекчава с нещо.
8
1
 
7
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Единствения начин да се спре държавния рекет е фирмата да ти е на безимотен ***. Дотам я докарахме от "намаляване на тежестите". Вече ми се повръща, само като прочета, че някой пак ще ме реформира и облекчава с нещо.
7
0
 
32
 
! Отговори
гласувал преди 10 години
До г-жа Бобева1. Да отпадне обявяването на ГФО в Агенцията по вписванията.2.Всички болнични листове да се издават електронно и подават в НОИ електронно от лекаря издал болничния. Болния да представи една малка хартийка на работодателя с трите имена , ЕГН и от коя до коя дата е в болнични. Така ще престане и практиката за издаване на фалшиви болнични измислени болни.3. Да отпадне единната данъчна сметка.4.Инспекц. по охрана на труда да спре да глобява малките фирми за глупости.
6
3
 
13
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Мярка номер 1- Go back home!
5
9
 
35
 
! Отговори
Човек преди 10 години
С това ли ще помогнете на малкия и среден бизнес ? Вие представа имате ли с какво се занимавате ? Ще помогнете на фирмите като разберете какви разходи имат всеки месец и се опитате тях да намалите, това са мерки .. а не вашите простотии. Нямам думи !
4
2
 
32
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Кога ще премахнете единната данъчна сметка? Защо за да публикувам ГФО в Агенцията по вписванията трябва да плащам?
3
11
 
24
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
г-жо Бобева така както чета доклада ви май след месец ще поискате още няколко милярда за оздравяване на държавните предприятия и месец след това, както при Жан суперинфлация и да си ги купите за по един лев, неее този филм сме го гледалиии затова сега децата ни са на жълтите павета. Оставка незабавно може да го направите и от плажа!!!
2
7
 
19
 
! Отговори
Karabas Barabas преди 10 години
Бобева, билетът ти е еднопосочен (както и на останалите олигархични марионетки) и крайната спирка е близо ... останалото са добре познати и изтъркани лъжи.
1
6
 
16
 
! Отговори
info преди 10 години
24 милиона за Кърджали! Хора четете, Обществена поръчка на Доган! В момента течеЗаглавие на поръчката, предоставено от възлагащия орган/възложителяИнженеринг проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ водопровод и колектор към станцията, съгласно изискванията на договорните условия на FIDIC, по проект Интегриран воден проект за Кърджали:Стойност, без да се включва ДДС24088295 BGN