Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти

Зинаида Златанова не е разговаряла с турския вицепремиер по темата
Обновена: 13 авг 2013 09:59 | 13 авг 2013 09:58,
76
Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Няма официално искане от турската страна за стопанисване на вакъфските имоти, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.

Както Dnes.bg вече писа, турската страна предяви искане за имоти у нас. В неделя мюсюлманското настоятелство в Пловдив  обяви, че претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища.

Златанова беше категорична, че срещата й с турския вицепремиер Бекир Боздаг е била протоколна. Той беше на посещение у нас миналата седмица, а визитата му предизвика скандал, защото представители на българските медии не бяха допуснати до нея. На вечерята беше и президентът Росен Плевнелиев. По-късно стана ясно, че срещата е била работна и не е било предвидено на нея да присъстват журналисти. Появиха се спекулации, че на въпросната среща Плевнелиев и Боздаг са обсъждали вакъфските имоти. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от прессекретариата на държавния глава.

Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща, заяви днес Зинаида Златанова. Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година, категорична бе тя и допълни, че мястото на подобни спорове е в съда.
Златанова коментира и реформата в съдебната система.

"Съдебната система не се нуждае от пари за реформа, а от усещането за справедливост у гражданите. Реформата трябва да върне усещането за върховенство на закона и държавност, което не може да бъде купено с пари", отбеляза  още Зинаида Златанова.

От думите й стана ясно, че тя иска по-голямо гражданско участие в съдебната система. Това може да стане най-вече чрез института за съдебния заседател. Така гражданите ще могат да участват равноправно в съдебните дела, защото по закон съдебният заседател има равни права със съдията, обясни още тя.

"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата.

По думите на вицепремиера, който отговаря за еврофондовете, в новия програмен период 2014-2020 приоритетни за страната ни ще бъдат науката, образованието и иновациите. Тя припомни, че този път ще имаме ОП “Образование и наука“.

Имаме нужда от инвестиции във всяка сфера на икономиката и социалната среда, коментира още Златанова.

България е най-бедният член на Европейския съюз (ЕС) и европейските фондове са един от източниците на средства за развитие, подчерта тя и отбеляза, че страната ни има нужда и от програма за наука и образование.
Министърът призова научните среди „да помогнат да убедим Брюксел за нуждата от тази програма”. "Науката и иновациите са сериозен приоритет за страната ни", обясни Златанова.

"Ще бъдем по-подготвени за нова програмен период, който започва през 2014 година", убедена е тя и допълни, че е много важно как ще напишем оперативните програми, защото те ще бъдат ползвани от поне две правителства.
Важното  обаче не е толкова каква е сумата сега, а колко ще бъде усвояването в края на периода. „В момента усвояeмостта на средствата е 35% и България е на предпоследно място по този показател в ЕС”, коментира Златанова.

Екипът на Златанова работи много активно за облекчаване на правилата по отношение на усвояването на европейски средства, стана ясно от думите на министъра.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za6to oreha i sergei se kriqt ot obi4ta na horata dokoga mislqt da se kriqt 4rez policiqta tova tehnoto jivot li e verno parite sa sladki no zaradi tezi pari se krie6 kato prestapnik
38
15
 
20
 
! Отговори
Помак преди 10 години
Евала на г-н Президента че уважи своите съграждани мюсюлмани по повод светлия празник шекер байрям.И дипломати от съседни държави го направиха.А руските мекерета потомци на СССр-ци за какво мечтаят нов ВП.Няма да стане!!!
37
3
 
24
 
! Отговори
иван преди 10 години
а България кога официално ще си поиска милиардите за бежанците от одринска тракия
36
0
 
28
 
! Отговори
комшу преди 10 години
До кога с Турция ще говорим за джамии и нерадностното минало, особенно за нас българите? Нека говорим за наука, изкуство и спорт. Но с неоосманлии това не е възможно. Те дори не са турци, те са болни мозъци обсебени от идеята за величие.
35
0
 
16
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До _anonimen_ Министърката е права за едно - проблема с турските имоти в България е решен преди повече от 100 години - договора от 1909та година! Иначе всеки може да си иска много работи.
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дпсатакаТе АТАКА продадоха маика си отдавна
33
3
 
15
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Министъра на правосъдието ни в момента, я слушах сутринта по БНТ ако не се лъжа, ами извинявайте но тази жена няма никакъв изказ, всяка трета дума и започваше с ААААА.....АААААА....ААААА.... и се сещам за Б.Б. който е прочел една книга през живота си и се изказва по гладко то нея, и за физкултурника Цв.Цв., ами и той се изказва по-гладко от нея, тази жена не я познавам, и за пръв път я гледах днес за кратко, но остави в мен впечатление, че не е прочела и "Винету"-ама на министър, кога ще се оправим - никога!!
32
1
 
30
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Нео-османлиите в Турция искат ... това е ясно, въпроса е какво ще кажат нашите.Колкото до гладните турчета, които мислят, че българите са им виновни и гладните българчета, които мислят, че турчетата са им виновнитова знаете до къде води !
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големоглавата мутра е троянския кон на Ердоган в България!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При ГЕРБ ни управляха пак турци само че от Бон и от Брюксел.
29
5
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
Май пуделът на Вожда изгони медиите от срещата си, а не комунистите, а?!
28
4
 
23
 
! Отговори
дпсатака преди 10 години
Ужас, *** пред-платени, за 7 стотинки на постсте готови и Майките си да продате, отвратВижте ги, необразованата мързелива *** залива форумите с гной и жлъч за 2,50лв на деннещастници намерете си достойна работаПрестанете да просите, и си намерете препитание,.??А не за жълти стотинки да насаждате омраза.
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След имотите, Турция ще поиска и териториални отстъпки от България.
26
4
 
19
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Божидар Димитров повдигна въпроса за милиардите и беше скоропостижно освободен от аверът на Ердоган.
25
2
 
34
 
! Отговори
Osman преди 10 години
И на комшийте им е писнало от този нео-османизъм. Милиони протестираха срещу строежа на джамий и казарми.Самите граждани на Турция не харесват това управление. Те смята че Ердоган постояно се заяжда с всички съседни страни на Турция .Хората искат да сложат край на агресивната ислямизация на родината им.Моля ви разграничавайте народа на Турция от режима който управлява.Просто образованите хора искат да живеят в мир и добросъседство и най вече да са свободни.
24
2
 
11
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Много внимавайте, г-да "преходници" за последните 23- години, за думите и делата си... Народът никога няма да ви прости.Рано или късно, всеки си получава заслуженото! Всеки!!!Колкото по-късно - толкова по-голям ще е ужасът...На ваше място бих се замислила над думи като Бог, саможертва, доброта, сънародници, Родина...
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление бъдещето на България се очертава като колония на Турция. Това е политиката на ЕС и САЩ към България, които не желаят България да стане силна и просперираща държава. Дори Германия, Белгия, Франция и Англия защитават усърдно правата на турците, *** и мюсюлманите в техните страни, строят джамии, а спрямо българите налагат бариери и водят кампании против наемането им на работа.
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То превземането на България по принцип си е неофициално, официално е само ДПС за да го легализира.
21
2
 
10
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... Що в Германия,където има няколко милиона турчеляци, НЯМА ЕКВИВАЛЕНТ НА ДПС И ПАРТИЯТА НА ДАЛ ?!?! Нали и те са "големи Европейци" , а?!? Но са силна Държава, изявени националисти и най вече си знаят интереса! А това всичко липсва при нас!.... :( 4. Турците много добре знаят, че Българите са ултра продажни и много от тях са "покорни рая" :( и затова безпроблемно си правят каквото си искат тук! :( Ако някой им се "опъва"... просто го купуват! :( Така че никакви "официалности" не им трябват!!
20
1
 
21
 
! Отговори
пеевски преди 10 години
Добре бе, БеКаПе-то на ДеСе-то!нали вече разделихте народа на дпс и атака!Нали вече сте заедно във властта, сега и единият милиард ще си краднете и по някоя службица ще си делнете!Защо продължавате да насаждате омраза бе мама му стара.Крадете си на воля по тихичко, стига вече, кажете на платените писаружки че вече лапате доволно, нека спрат с този ГНОЙ,!!!!!!тцъ,тцъ,тцъ