Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти

Зинаида Златанова не е разговаряла с турския вицепремиер по темата
Обновена: 13 авг 2013 09:59 | 13 авг 2013 09:58,
76
Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Няма официално искане от турската страна за стопанисване на вакъфските имоти, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.

Както Dnes.bg вече писа, турската страна предяви искане за имоти у нас. В неделя мюсюлманското настоятелство в Пловдив  обяви, че претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища.

Златанова беше категорична, че срещата й с турския вицепремиер Бекир Боздаг е била протоколна. Той беше на посещение у нас миналата седмица, а визитата му предизвика скандал, защото представители на българските медии не бяха допуснати до нея. На вечерята беше и президентът Росен Плевнелиев. По-късно стана ясно, че срещата е била работна и не е било предвидено на нея да присъстват журналисти. Появиха се спекулации, че на въпросната среща Плевнелиев и Боздаг са обсъждали вакъфските имоти. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от прессекретариата на държавния глава.

Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща, заяви днес Зинаида Златанова. Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година, категорична бе тя и допълни, че мястото на подобни спорове е в съда.
Златанова коментира и реформата в съдебната система.

"Съдебната система не се нуждае от пари за реформа, а от усещането за справедливост у гражданите. Реформата трябва да върне усещането за върховенство на закона и държавност, което не може да бъде купено с пари", отбеляза  още Зинаида Златанова.

От думите й стана ясно, че тя иска по-голямо гражданско участие в съдебната система. Това може да стане най-вече чрез института за съдебния заседател. Така гражданите ще могат да участват равноправно в съдебните дела, защото по закон съдебният заседател има равни права със съдията, обясни още тя.

"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата.

По думите на вицепремиера, който отговаря за еврофондовете, в новия програмен период 2014-2020 приоритетни за страната ни ще бъдат науката, образованието и иновациите. Тя припомни, че този път ще имаме ОП “Образование и наука“.

Имаме нужда от инвестиции във всяка сфера на икономиката и социалната среда, коментира още Златанова.

България е най-бедният член на Европейския съюз (ЕС) и европейските фондове са един от източниците на средства за развитие, подчерта тя и отбеляза, че страната ни има нужда и от програма за наука и образование.
Министърът призова научните среди „да помогнат да убедим Брюксел за нуждата от тази програма”. "Науката и иновациите са сериозен приоритет за страната ни", обясни Златанова.

"Ще бъдем по-подготвени за нова програмен период, който започва през 2014 година", убедена е тя и допълни, че е много важно как ще напишем оперативните програми, защото те ще бъдат ползвани от поне две правителства.
Важното  обаче не е толкова каква е сумата сега, а колко ще бъде усвояването в края на периода. „В момента усвояeмостта на средствата е 35% и България е на предпоследно място по този показател в ЕС”, коментира Златанова.

Екипът на Златанова работи много активно за облекчаване на правилата по отношение на усвояването на европейски средства, стана ясно от думите на министъра.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
глупав народ
18
2
 
13
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Какви "официални искания" , бе , хора? На турчеляците НЕ им трябва нито сила... нито официалност.... за да си ни завземат лека полека! :( "Завземането" става по съвсем други начини! И както виждам.... върви с пълна сила! 1.Здраво купуване на Българска земя и имоти от турски "бизнесмени и корпорации" 2."Завземане" на всички БГ медии и ефир с всякакъв вид турски сериали и програми 3.ДПС в управлението на страната! А вече имат и още една турска партия на Касим Дал! Що в Германия няма турска партия?
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турция има териториални претенции към България още преди влизането на България в ЕС, но сега и в бъдеще исканията ще стават още по-нагли, защото ЕС е във фалит и тежка финансова криза.
16
5
 
3
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Агент Зинаида към Агент Аамед: Меди, поделяме си Болгария, но не скажем никому! Аамед отговаря: Няма, Зиночка, няма никой да разбере, инан бана!
15
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Турската наглост е голяма! След 500 години робство,грабежи,убийства,безчинства имат притенции върху имоти тук в нашата държава! А за убитите ,изнасилените,прогонините от родните места българи кой ще плати и обезпечи тяхните наследници?!?...в съвременното право това се нарича "кръвнина"!!!
14
3
 
8
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До до 8естествено, Доган е ДС функционер точно с такава задача - контрол над етническите турци. сигурно му е мъчно, че остава непризнат.. правенето на пари и разпределянето на порциите е част от технологията на контрол..
13
1
 
8
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Анонимен 6проблемът изобщо не е собственоста а намека, че в пловдив ще има може би две и повече работещи джамии, пеещи на умряло по 5 пъти на ден. това според теб променя ли какво е пловдив? не става дума за непозволяване на религиозната служба - такава се прави по села и градове, където има достатъчко вярващи, мислиш ли, че пловдив трябва да стане нещо такова? освен това - 21 век е, този уважаем турски господин защо не заговори за съвместни научни и инженерни проекти? стига с този 19 век!
12
3
 
4
 
! Отговори
художника преди 10 години
"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата.---------------------------------------------------Хора, давайте да се запишем за участие в делото срещу Октай Енимехмедов, насрочено е за 14 август!Да го подкрепим и нека видим на място, какво ще реши съда.
11
0
 
7
 
! Отговори
Tурският султан преди 10 години
До АнонименПатологично си увреден на тема Президент. Но има спасение. Трябва ти само ХАМАМ /турска баня/ и ЕДИН ПО-ЯК *ТЕЛЯК* ...... :)))))))))))))
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом е намесен и Ресим, нещата са ясни - ще връщаме имоти, след като признахме ,,Възродителния процес,, за геноцид...
9
7
 
14
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 3Ти нормален ли си? Нали докато бяха ГЕРБ на власт, Борисов не слизаше от екрана, където и да обърнеш да гледаш винаги виждаш едно и също - Борисов реже лентичка, Борисов прави първа копка, Борисов играе мач, Борисов играе тенис, Борисов на среща с еди кой си, Борисов при децата, Борисов при работниците. Досущ като в Северна Корея, но поне там е от 18ч до 21-22ч. и само по един тв канал, а тук цял ден и цяла нощ по абсолютно всички медии.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Салахадинбрато в друга страна за такива коментари ща осъдят. Много ми е интересно каква е твоята експертност че даваш такива коментари. форумни хейтъри
7
7
 
4
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Още малко,"Юнайтед Стейтс" имат политика ,да се откажат от Генчлербиргили-тата и тогава ще има такава гражданска война ,че ще се родят 5-6 халифата + първата кюрдска държава!!Без подкрепата на "Юнайтед Стейтс", тези мишки ще се приберат обратно в пещерите да правят в кирпичените огнища пърленки от ръж!!!Де тогава сериали, де!!!*** на арабския свят за нищо не стават!!Нито ги искат християни,нито мюсулмани!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво върнете ги а те да върнат земите от Източна Тракия от които с бой изгониха 240 хиляди българи. Искане нямало - питай Пастирката няма ли...Кой е по фйешън Дал подкрепян от Анкара или Доган неподкрепян от Анкара?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до емигрантА чул ли с нещо за закона обявяващ възродителния процес за геноцид и етническо прочистване? Месеци преди това Бокото се кълнеше, че "няма как да стане"
4
12
 
6
 
! Отговори
bbb преди 10 години
Неизбежно е разпадането на българия и воина
3
11
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
ГЕРБ безпорно бяха лош вариант за управление. Но поне ДПС и разни протурски искания бяха извън новините и нашето внимание. В момента в който се появи БСП и ДПС се развихрят. Дори само затова си струва да подкрепя протестите, като единствена форма за защита на националните интереси на България.
2
4
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Зеянида Златанова е направо за изчу*кване!
1
2
 
17
 
! Отговори
асд преди 10 години
" На вечерята беше и президентът" а преди дни беше САМО президентът. Ей така се правят манипулации...