Бюджетната комисия пак каза "да" на актуализацията на бюджета

"Атака" липсваше на заседанието, Чобанов ги чака утре с аргументи
Обновена: 15 авг 2013 17:27 | 15 авг 2013 17:19, Веселина Йорданова
167
Бюджетната комисия пак каза "да" на актуализацията на бюджета
Снимка: БТА

Депутати от БСП и ДПС, членове на бюджетната парламентарна комисия, отново декларираха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета утре в пленарна зала. На извънредно заседание Народното събрание ще обсъжда текстове от редакцията на Закона за държавния бюджет за 2013 г., върнати от президента Росен Плевнелиев.

От ГЕРБ очаквано заявиха, че ще гласуват против актуализацията. Депутати от „Атака“ не присъстваха на заседанието на комисията, като за сметка на това партията на Бойко Борисов беше представена от двама свои народни представители - бившия зам.-финансов министър Владислав Горанов и ексшефа на НАП Красимир Стефанов.

Десетте депутати от БСП и ДПС от комисията единодушно подкрепиха актуализацията на бюджета при гласуването. Финансовият министър Петър Чобанов отново заяви, че мотивите на президента да върне текстове от промените в Закона за държавния бюджет са чисто политически. 

Още по темата

"Ползата, ако има такава, е, че наистина виждаме в последните дни по-голяма консолидация около необходимостта от актуализация", каза министърът. Чобанов обаче не очаква утре при дебата в парламента да бъде добавено „кой знае какво“ от съдържателна гледна точка спрямо изговореното при първо и второ четене на промените. Министърът посочи, че и новата информация потвърждава констатацията, че заложените данъчни приходи няма как да бъдат изпълнени.

Чобанов смята, че утре депутатите от „Атака“ ще влязат в зала със своите аргументи.

"Президентът се позиционира като ясна политическа страна в този дебат, може да имаме и хипотезата, при която ветото се отхвърля поради несъвпадение с политическата страна, президент в случая", предположи министърът, според когото ветото ще бъде отхвърлено, защото не почива на реални икономически и правни аргументи.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев също смята, че президентът няма правни мотиви за ветото. Цонев посочи, че до момента са направени само 25% от капиталовите разходи за годината и са задържани други плащания. По думите му дефицитът ще „изяде“ още 1.1 млрд. лева и то при 100% изпълнение на планираните приходи.

"Тук има добри бюджетари, може би е добре да обясните на президента, че частично вето на бюджет няма", се обърна Цонев към присъстващите на заседанието. Той не коментира отсъствието на „Атака“, като заяви единствено, че всички са уведомени за него.

След дебата Цонев обяви, че е доволен от него. “Чуха се и някои истини, които бяха премълчавани по отношение на политическия характер. Без да оспорваме правото на президента, припомняме, че правото освен всичко друго е и отговорност", добави той.

"За трети път няма да подкрепим този законопроект“, беше категоричен Владислав Горанов от ГЕРБ. Той защити решението на президента да наложи вето на част от текстовете.

"Ролята на ветото е да даде спокойствие в обществото, че управляващото мнозинство е не само убедено, но и консолидирано, че това, което се случва, е най-правилното за държавата“, посочи той. Горанов определи ветото като едно от малкото истински оръжия по Конституция.

Стойността в дебата беше да се определи доколко има полза от едно такова вето и се видя, че когато има политическа криза, когато хората са на улицата, колкото е по-голям консенсусът за едно или друго решение, толкова по-добре за цялото общество", смята той.

Горанов каза, че решението на бюджетната комисия да подкрепи отново актуализацията не е изненада, защото на заседанието липсват „гласуващите по съвест“ от „Атака“, а и ГЕРБ няма депутати в комисията.

"Нямам никакво намерение да започвам за трети път дебат. Категорично ще отхвърлим ветото на президента, то е политическо и по това спор не може да има", отсече червеният депутат Петър Кънев. Ще подкрепим правителството, изненади няма да има, декларира и колегата му Румен Гечев.

Според Дора Янкова от левицата, ветото е консолидирало много повече позицията, че е необходима актуализация на бюджета. Управляващи и опозиция нямаме различия, че е необходима актуализация, ГЕРБ я предложиха с други числа. Нямаме различия и за това, че е конституционно право на президента да налага вето, коментира Георги Кадиев от „Коалиция за България“.

В спор за задържането и връщането на ДДС в различните мандати влязоха Красимир Стефанов от ГЕРБ и зам.-финансовият министър Людмила Елкова.

"Ликвидността вече е различна от 2006-а, и никаква я няма“, обясни Елкова защо това не може да продължава. „Всички, които кризата не беше засегнала, отношението на Симеон Дянков засегна“, добави тя. Елкова беше категорична, че ще бъде възстановен в срок ДДС, който трябва да бъде възстановен.

Концентрирайте се върху ветото и по-конкретни неща, потуши спора шефът на комисията Йордан Цонев.

Утре на извънредно заседание Народното събрание ще обсъди отново текстовете от актуализацията на бюджета, върнати от президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
0
 
! Отговори
sofia88 преди 10 години
Естествено, че ще кажат да, безумие от страна на Росен Плевнелиев беше да се меси в изпълнителната власт и да налага това безсмислено вето и това безумие може да му струва оставката.
84
1
 
7
 
! Отговори
krasito1981 преди 10 години
Заради тъпия комунизъм и привилегиите, сега държавата е в колапс. Ето чета, че НОИ нямали пари за пенсии. Че как да има, като тук най рано се пенсионират хората. По различни ли сме от европеййците. Не сме. Като искаме, трябва да дадем първо. Който е съгласен да се увеличи пенсионната възраст да харесва, разспространява и нека се направи подписка за да се гласува това от Н.С. САМО ТОВА Е НАЙ-ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ СРЕДНА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ: МЪЖЕ-68/ЖЕНИ- 66 И СПИРАНЕ НА ПОМОЩИТЕ (всичките)
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да се сетя коя поред беше Божата заповед: "Не кради!".
82
0
 
7
 
! Отговори
Мери преди 10 години
Да ви бере греховете на Тройната коалиция БСП-ДПС-АТака гл.прокурор Цацаров, чиито водени от него и Сарафов прокурори ви доведоха на власт!
81
0
 
5
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Нали си богослов бре, Данчо, а преди това пари в Бургас обменяше! Нали Ванчо К. ви изгони с Христо Б. от СДС за предателска дейност спрямо партията! Ами онзи лидер на Атака с немигщ поглед, вперен в бъдещето на социализма и комунизма, дето обещаваше минимална работна заплата 1000 лв и минимална пенсия 500 лв, кога ще ги осигури! Гиди икономисти с икономисти! Гледате да изтеглите този заем и да го профукате, после още един заем 2 млрд лева, да го профукате и него и после беж!
80
0
 
5
 
! Отговори
Гоше преди 10 години
Лелее, Ментата се развихри, спомни си богословът старата служба на ментарджия на валута и като започна да говори против Росен П.: очи блестят, глава се люшка, уста проклиня президента!!! Дай на *** човек власт и му гледай сеира! Тази турско синя-болшевишко червена мафия заедно с ордата на Лудия Болен ще ни доведе отново до порсешка тояга! Йордане, вземи питай болшевиките кога ще уредят руснаците с АЕЦ-Белене, кога ще пуснат в ход мегазаводите във всяка област , които щяха да поберат всички млади хора да работят там, кога ще осигурят 250 хил.нови работни места, а ти си седнал да се пенявиш е
79
0
 
9
 
! Отговори
нощна птица преди 10 години
...да напуснат страната.Кой ще работи за да изкарва пенсиите им.Ще останат само малкото непособни да си намерят работа навън и ***....ТОВА НИ ЧАКА!
78
2
 
10
 
! Отговори
night bird преди 10 години
Тези нещастници няма да подадат оставка, ЕС ще ни спре парите отново зради далаверите им и за да се застраховат и да има откуде да харчат и да крадат пари през следващите 4 години си гласуват този заем.Ние ще плащаме а те ще си ги харчат както си искат.Чуждите инвеститори ще си тръгнат заради несигурност и корупция, броя на безработните ще се увеличи, но те ще имат 1 милиард за харчене , на тях не им пука за народа.Платените бабички ги подържат и не мислят, че по този начин принуждават внуците
77
1
 
5
 
! Отговори
Омерзен преди 10 години
Как сте мишки? Утре дупката ще ви дойде тясна и без изход. С 240 зловонни гризача по-малко България ще е малко по-чиста. Мястото ви е в отходния канал и повече никакво излизане оттам.
76
0
 
7
 
! Отговори
angelov99 преди 10 години
БОЛЕН ГО НЯМАЛО НА КОМИСИЯТА .НЯМАГО ЩОТО ТАЗИ ВЕЧЕР ЩЕ МУ ЗАРЕДЯТ СМЕТКАТА ТАКА ЧЕ УТРЕ ДА Е НА ЛИНИЯ .И КАТО РАЗДЕЛЯТ ПОРЦИИТЕ ОТ МИЛИАРДА ЩЕ ИМ СЕ УСЛАДИ И ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ЧЕ СМЕ БИЛИ ПО ЗЛЕ ОТ КОЛКОТО ОРЕХА ПРЕДПОЛАГАЛ И НАЛИ СА НАГЛИ ЩЕ ПОИСКАТ ОЩЕ ЕДНА АКТОАЛИЗАЦИЯ.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чобака, а що бягаше като кокошка преди 2 седмици с бронирани коли ***? Ела да видиш какво голяма торба с просо сме ти подготвили.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аферим! що не вземем 2 милиарда?
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я комунистическото *** пак си изсипа тъпотиите, бсп бърза да изчисти въпроса с актуализацията, че поддръжниците му могат да предадат богу дух поддържайки една умираща червена идея. А поддръжниците на бат Сали кога да ги чакаме?
72
6
 
0
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До bochko tikvetoТези ще ти поискат милион....
71
3
 
0
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До bochko tikvetoТези ще ти поискат милион....
70
1
 
4
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До bochko tikvetoАз ти казах, че няма да ни изтраят хората.Никой не сика нито герб нито бсп, дпс.Всички знаят отлично, че Бойко е мутра.Като доказваш, че бойко е мутра не правиш тези по малко мутри.Ако искаме нещо да се промени първо трябва да спрем да го търпим.Сам никой не е пуснал кокала.От тези точно промяна не чакай.Нито от Бойко пак да кажа
69
2
 
3
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До bochko tikvetoГерб ми е през оня работа.Феврруари месец и аз бях на площада.Тиквоците лично на мен не един проект са ми прецакали.Герб не трябва да се връща на властНо това не означава, че трябва да търпим тези.Прави се квото трябва пък да става каквото ще.Конкретно тази конфигурация в парламента е адски вредна поне колкото герберската.Всички "добри" практики на бойко са запазили.Това, че няма кой друг освен бойко да дойде е несериозна теза.По тая логика още да сме си при султана.
68
0
 
4
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
София е най-голямото село!
67
1
 
3
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До bochko tikvetoМи четох на орешарски от преди два месеца, че са изпълними и са подценени.Демек герб знаят, че са некомпетенти и си признават.Дайте на нас като по-компетентни да удвоим приходите.Каза ли го или не го каза?
66
1
 
4
 
! Отговори
дърти айдуци преди 10 години
Данчо Менатата се наточил яко за тези пари,за това драпа със зъби и нокти да отпадне ветото на президента.