Станишев Vs Борисов за "последния мохикан" Плевнелиев

След изхвърлянето на Дянков само президентът подкрепял бюджета му
Обновена: 16 авг 2013 14:03 | 16 авг 2013 12:44, Камелия Цветанова
47
Станишев Vs Борисов за "последния мохикан" Плевнелиев
Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: архив, БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев остро нападна президента Росен Плевнелиев по време на обсъждането на актуализацията на бюджета след ветото на държавния глава, но пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го защити.

Според соцлидера очевидно, че причината за ветото е политическа, а не икономическа, защото дебатът в тази насока вече е спечелен от партиите, които застават зад актуализацията, подкрепени от синдикати и работодатели.
 
 „С това вето той казва: „Ще преча на правителството на Пламен Орешарски с всички сили”, а с това свое действие той губи полагащата му се роля на обединител на нацията, вживява се в ролята на политически инженер, взима страна и показва, че изпълнява политическата воля на ГЕРБ. А те водят ожесточена битка за запазване на статуквото на тези, които четири години вършееха държавата и правеха каквото си поискаха”, заяви Станишев от парламентарната трибуна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не му остана длъжен. 

„Сега разбирам защо Станишев не е премиер, а сложи Орешарски да му бере срама, защото от това, което казва, се вижда как навремето Доган и Царя са му давали указания. Иначе не би могъл да знае че и да повтаря една лъжа сто пъти, няма да стане истина. Нека най-накрая финансовият министър Петър Чобанов да му обясни, че заемът от 800 милиона за фермерите Брюксел го е върнал в пълния му размер на 4 април“, отсече бившият премиер.

„Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно, а сега нямате и един ден, за съжаление и ние покрай вас, в който да не преминаваш през полицейски кордони, сега сме обградени отвсякъде с жандармерия, полиция. Аз не съжалявам, че нашата партия е излъчила Плевнелиев, но вашият президент Георги Първанов истински, горчиво съжалява, че навремето ви е излъчил за заместник на БСП”, коментира Борисов.

Станишев провокира бившия премиер с изказването си, че ГЕРБ е заварила  мълчалива президентска институция, държавен глава, който две години премълчаваше „всички  безобразия, които съсипаха икономиката и гражданското общество”.

„Имаше министри, които изпълняваха всяка безумна заповед по телефона чрез шантаж и заплахи под брилянтната дейност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, цялата държава беше в заговор на мълчанието, това беше картината заради страх”, нападна лидерът на БСП управлението на ГЕРБ.

По думите му ветото на Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването на парламентаризма и на нормалната демократична държавност.

„Самите ГЕРБ се отрекоха от Симеон Дянков и го изхвърлиха като парцал. Остана последният мохикан в лицето на Плевнелиев. Аз не вярвам, че е наивник, че не знае становището на синдикати и работодатели в подкрепа на актуализацията, че не знае, че още миналата година те казаха, че бюджетът е неизпълним, не вярвам да не е чул, че резервът е опоскан, че не знае, че са нужни пари за много плащания, не вярвам да не знае, че само веднъж за 24 години президент е налагал вето върху бюджет и то за конкретни антиконституционни текстове, а не върху числа и таблица, да не знае, че няма частично вето върху бюджета, защото тогава целият закон не влиза в сила и е лицемерие да кажеш „аз подкрепям социалната част, но не и другата”, скочи Станишев.

Това според него показва, че има не икономическа, а друга причина за ветото.
 
„Четох мотивите много внимателно и не мога да ги приема, защото те означават или тежко раздвоение на личността или тежка политическа амнезия”, каза още той, като сравни настоящата актуализация с тази през 2010 г.,  когато Плевнелиев беше министър.

От изказването на Мегдалена Ташева от „Атака”  стана ясно, че депутатите на Волен Сидеров ще подкрепят актуализацията.

„Сървайвър с истински жертви”,  така през декември миналата година Сидеров определи последното тогава произведение на Дянков - бюджета за тази година, който се прие едва със 122 гласа „за”. Сега спорим дали да оставим в сила ние този триумф на „дянковщината”, или да го облагородим някак си, и представете си, срещаме пречки от тези, които уволниха Дянков заради финансовата му некадърност, чувам какви ли не лъжи, сякаш сме паднали от Марс”, коментира тя.

Според нея по време на управлението на ГЕРБ са били  отворени  „шлюзовете на контрабандата на горива, на цигари, на муджахидини”.
 
„През декември миналата година ГЕРБ обрече майките и децата на глад, защото докато приемахте бюджета, отвън те протестираха. В същото време протестираха и пенсионерите, на които обещахте да им вдигнете пенсиите с 5 лв., с една бутилка олио, сега се подигравате, че свалихме цената на тока с 5 на сто, малко ви се вижда сега, а една бутилка олио много ли е”, нападна Ташева.
 
„Бесни сте сега, че правителството ще изтегли 1 млрд лв. заем, защото вие няма да го харчите, това е единственото, което ви възбужда”, заключи тя и призова депутатите от ГЕРБ да не подкрепят ветото, защото според нея е написано неграмотно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
Хей преди 10 години
Хей много *** се навъдили - къде ги виждате всичките тия комунисти и реформатори.Чисти комунисти или социалисти отдавна ги няма, а за реформаторите още повече нали 22 г само реформи правим (ако беше пластелин след толкова мачкане на вода щеше да стане)Искат оставка (стани да седна), а аз искам ПАРИ ама няма.Ако Дянков се върне определено нама да има - от Мост в нищото, Пирамида в Търново или Космодрум в Пловдив - и др. мераци за величие.
36
5
 
4
 
! Отговори
laura преди 10 години
получило се е малко пародийна версия на "сблъска на титаните". Но за Бойко е разбираемо че ще тръгне да защитава Плевнлеив, нали е негово протеже. Той го избра да стане президент
35
3
 
11
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
До АнонименЧе сте *** и прости пролича с платени автобуси и хора:)))))))))даваха го по НОВА ТЖ .Хората си признаха планен транспорт от секретарки на БСП И ДПС.Е няма г=л прокуро и прокуратура.Платени гласове на изборите снимано и доказано се пак. не е анонимен сигнал.Платени и тук драскачи само и само да грабете още
34
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокопиев, Цветелина, Борисов, Плевнелиев: четирите мутро-еничерски стълба на соросоидното колонизиране на България. Автори и изпълнители на криминални и стопански престъпления, и генератори на перманентно национално предателство. Докато те са на свобода, Родината е в опасност.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: архив, БТА"---А на снимката - всеки друг, но не и той...
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЕМА ОПРАВИЯКаква победа бре будала?
31
18
 
11
 
! Отговори
НЕМА ОПРАВИЯ преди 10 години
АТАКА ПОБЕДА !
30
12
 
0
 
! Отговори
oho boho преди 10 години
G-n Stani6ev...pitam se ne 4uvstvateli nqkakvo nedobstvo da sporite....meko kazano s *** kakvato e Borisov....ne Vi li e qsno 4e intelekta na tozi individ e po-blizak do tozi na rastenie,otkolkoto na *** strada6ta ot umstvenna nedostata4nost....no az imam obqsnenie....ba6ta mu go e pravil kogato nai ne mu se .....iskalo ...ili prosto go e sabral po pogre6ka ot 4ergata
29
6
 
4
 
! Отговори
egd преди 10 години
Vsichki ot tozi parlament da se iznasqt. Nikoi ne stava!!!! Tova ne e politika a jalak cirk! Sramota, ograbiha darjavata i naroda!!! Tolkova umni hora s obrazovanie sa bez rabota a se ostavihme na tiq da ni upravliavat!
28
9
 
19
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
няма известен комунист от оно време който да не мрази Станишев и да не го опраделя като човека който ще затрие БСП като партия.. Другарю Станишев, вие сте един от най - некадърните получовешки същества в света не само в политиката... вие следвате една филосфия на умопомрачен, откачен и извратен ***! Единственото което винаги сте правили е да дърпате държавата колкото е възможно надоло , за това ви признавам като най - великата личност ...вие сте един масов убиец , извратеняк бе капка стаж!
27
16
 
22
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Да, свалете и Президента. Вас на това са ви учили, всичко да разчиствате по пътя си. Казвахте до април месец,че Герб управлявали еднолично и било тоталитаризъм, а сега какво ще е, ако и Плевнелиев падне. Направето го, така или иначе на българинът му писна, нека роби да са ви помаците и *** в тая държава!Кадърните и работещите почнаха да бягат. От днес още по-зле ще става. Честит ви заем братя българи, честито и на ромите. Ще плуваме в пари от днес, черпя кебапче... само тези по терминалите!
26
29
 
30
 
! Отговори
тикве преди 10 години
*** правят всичко напук, защото още си мислят, че ако падне това правителство, някой ще гласува за жалката им партийка, която показа, че е способна само на кражби, далавери, контрабанда и т.н.
25
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бесни сте сега, че правителството ще изтегли 1 млрд лв. заем, защото вие няма да го харчите, това е единственото, което ви възбуждаТова изречение казва всичко!ВАЛ789 много добър въпрос наистина: защо Борисов и Райков преди са искали този заем а сега не. Двуличници пет пари не даващи за страната си!
24
13
 
22
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Не бе червен *** 21, говоря ти за ГЕНОЦИДА на болшевиките ти господари от 1944 г. до ден днешен!!!!! зА ТОЗИ геноцид скоро ще има Видов ден!!!!!!!!
23
25
 
21
 
! Отговори
biser62 преди 10 години
Вече и псевдо президентът не може да го подкрепя, защото ветото е отменено, следва оставката на Росен Плевнелиев.
22
8
 
20
 
! Отговори
Убиец преди 10 години
Време е за политически убийства вече. Трябва да бъдат проснати тия *** в локва кръв !!!
21
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя, настана време да повторим подвига на Аспарух- хващайте багажа и да се омитаме докато можем. Няма героизъм в глупостта! Щом няма смелост да палим барикадите и да правим саможертви, нека си отидем поне обидени, а не изритани от комунистическия режим!
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 21 геноцидТи за ГЕНОЦИДА над ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ли питаш? Или за тоя над арменците или с по- нова дата над кюрдите? Ще ти кажа бе, само питай!
19
16
 
42
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Този милиард заем,който така ожесточено се коментира БЕШЕ ПЛАНУВАН да се изтегли много преди днешна дата.Искаше го ГЕРБ на които Костов от ДСБ каза,че е престъпление да имаш толково пари в резерва,да го опоскаш и да искаш заем,после служебното правителство на Райков искаше да го изтегли,но не го допуснаха,а сега и това правителство иска този заем.Това означава,че хазната действително се нуждае от него.Може ли някой да ме каже,защо Борисов и Райков преди искаха този заем,а Борисов сега е против!!
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дебатите в парламента ми приличат повече на спор между малки деца, такива са им и аргументите. Нито едните се аргументират правилно нито другите езиковата култура ли им е слаба що ли? Всяка една теза се подкрепя с факти а тук не се виждат такива. Вече се чудя защо ли хора с умствен капацитет на малки деца ни управляват и вече не се чудя защо сме на такова дередже. Вместо да работят за Държавата всяка партия работи за себе си или за тоя дето дърпа конците зад кадър. Жалко е!