Муравей Радев: Актуализацията показва отказ от реформи

Ако влезем в рецесия, когато ЕС излиза от нея: вината си е наша
Обновена: 18 авг 2013 11:00 | 18 авг 2013 10:58, Елка Василева
54
Муравей Радев: Актуализацията показва отказ от реформи
Муравей Радев. Снимка: архив, Булфото

Пряка драма за публичните финанси след актуализацията на бюджета няма, коментира в ефира на Bulgaria On Air Муравей Радев, финансов министър в кабинета на Иван Костов. Опасността е косвена, допълни още Радев.

„До края на месец май всичко вървеше добре. Кабинетът смята, че ще му трябват още 200 млн. лв. в приходната част и още 300 млн. лв. в разходната. И по двете пера управляващите можеха да се справят и без тази актуализация, ако бяха проявили малко творчество”, коментира бившият финансов министър.

По думите му риск за публичните финанси има, ако управляващите „продължат да събират по-малко и да харчат повече, предимно за  предизборните си ангажименти. И вместо да правят пазарни реформи, да увеличат държавната намеса в икономиката”.

Радев допълни, че политическата нестабилност има значение за състоянието на икономиката, но по-важна е визията на управляващите за страната.

Проблемът според него е, че както настоящото правителство, така и предишното, не са успели да разберат, че ресурсът, който българската икономика генерира, не е в състояние да издържа „затлъстялата бюджетна сфера- дълбоко нереформирана и неефективна”.

Според него, за да продължи да съществува тази сфера, са необходими допълнителни външни средства – по-голям дефицит и по-големи заеми.

„Трагедията на тази актуализация е, че демонстрира отказ от реформи и укрепване на статуковото. Това е много сериозна опасност за българските финанси. Разбира се, ако политическата криза се задълбочи и не бъде овладяна, тогава нищо добро не очаква икономиката”, заяви още Радев.

По неговите думи новината, че еврозоната и ЕС излизат от рецесията е много добра, стига този ръст да бъде устойчив. Той коментира и изказването на премиера Пламен Орешарски, че до края на годината България може да влезе в рецесия.

„Нашата икономиката и европейската са като скачени съдове. И когато икономиката на ЕС тръгва напред, би трябвало и българската да тръгне нагоре. Ако влезем в рецесия, когато ЕС излиза от нея, означава само едно, че вината си е наша, че управляващите не са в състояние да подобрят икономическата среда и генерират несигурност,” коментира Радев.

Той допълни, че само с голи обещания и без да се вземат предвид идеите на бизнес организациите икономиката не може да се подобри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 40 - не смесвай бюджетните с държавните служители - бюджетните служители не визмат повече от 450-600 лева, а бонусите са смешни, при държавните не е така на всеки три месеца има ДМС - допълнителон материалон стимилиране и допълнителни заплаит при пенсиониране
44
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Мунчо преди 10 години
До 28 -дупката българска:Думата я имат Луканов,Беров,Жанчо,Царя,Доган,Станишко и Боко-7 срещу 2-Филип /1г./ и Иван/4г./!5 г. срещу15!Засрамете се за това,че пренебрегвате 5-те най успешни години за България ,а ниглежирате батаците сътворени от "великолепната "седморка! Тези седмината такава отровна попара забъркаха, че вече живота ни е тотално отровен!
43
8
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
Мухалите от СДС изскочиха от гардероба със скелетите.Муравей да говори за икономика е все едно пожарникара да коментира друга книга освем "Винету".Проскубания некадърник, бивш ф.Министър загроби със знанията си по икономика страната и доста години сърбаме неговите велики виждания и финансови реформи.
42
8
 
3
 
! Отговори
Додо преди 10 години
Очевидно антиправителствените протести съвсем се спихнаха, за да се наложи покрай другите изкопаеми водени от Сугарев, да изкопаят и този пишман икономист. Акт на отчаяние.
41
0
 
12
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Изключително проста страна със изключително прости хора хахааххаха който още 50 години ще са най бедните във региона хахахаххха но така и трябва да е всеки му според заслугите.
40
6
 
4
 
! Отговори
Баба Пена преди 10 години
В България и икономическите прогнози са на партийно ниво.Най голямата реформа на Муравей Радев беше поставянето на топломери ,а плащането по "прогнозни цени".
39
1
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До аусега зове за държавна намеса в икономиката----------------- Напротив, точно обратното казва. *** ли си или не четеш внимателно?
38
18
 
9
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
Ах гиди мургавейчо, ако беше по-умен, щвше да си траеш, щото си едно от баш лекетата разбили държавата България... баш кандидатин да опнеш въженцето.
37
4
 
24
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Кога комунисти са правили реформи???Всичко е колко мъни могат да отмъкнат,после да ги харчатдокато друг напълни пак резерва..и така - 40 млн.за "най-бедните",960 млн. за личните сметки на дрОгарите..Орешарски разчита да им стигне все пак, та де не"актуализира" още веднъж бюджета..после куче влачи диря няма!
36
1
 
19
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
омагьосания кръг е,че цялата администрация получавайки пари от бюджета,плаща данъци и осигуровки пак от парите на този бюджет и мислите ,че големите икономисти не го зная ,знаят го и си траят-плати му 500лв.-и той да си внася здравни осигуровки,осигуровка за пенсия ,данъци,знаете ли ,че най-големите пенсии след миньорите получават бюджетните служители,наред с 20 им заплати при пенсиониране1, а за *** и парите които отиват при тая мързелива *** -не ми се говори-нагли,устати ,мързеливи и кра
35
16
 
14
 
! Отговори
ау преди 10 години
кой изпълзя-крадеца и разбойника,който изприватизира цяла България,сега зове за държавна намеса в икономиката,марш в къщи да си броиш парите бе слуз такава,кой се намери акъл да дава гад *** заедно с тъпия ти иван костов,пред вас бокича е като дете от ясли,а що се отнася до това ,защо не стигат парите-огромна администрация с осигуровки за сметка на бюджета,20 заплати при пенсиониране,като,че ли само те работят,армията от ***,а тичай с воденичен камък на врата,*** раждат,неграмотни,гр
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РAДте полицаите и воените да са ти проблема -*** ! *** изяждат в пъти повече всяка година ,не плащат за разлика от първите нито данъци нито осигуровки но за бай *** не се предвиждат ограничения ..и освен това ако имаше малко мозък или поне от интерес и обща култура щеше да знаеш че подобни компенсации спрямо униформените има навсякъде понеже същите имат и наложени ограничения по закон , каквито останалите хора нямат!!!
33
24
 
21
 
! Отговори
ренегатв преди 10 години
Е ТОЯ Е ЗА ПАНДЕЛАТА УРЕДИ СИ ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД С ДАЛАВЕРИ!!!!!!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РОКИте живеят на заем ама икономитата им работи основно заводи , които произвеждат а не само алъж вериш :)
31
8
 
40
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
До БЪЛГАРИН ДО ДУПКА: Много се изкраде тия 23-4 години от всички правителства, но същинските ЛИКВИДАТОРИ на икономиката на България имат други имена - ген. Любен Гоцев, Андрей Луканов, Румен Гечев, Сакскобурготски, Меглена Кунева - Пръмова, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Ахмед Доган. Фигурите от подземния свят не си струва да се споменават, те са толкова много че и в 10 коментара не могат да се съберат.
30
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мравоядът изпълзя от дупката! На лов хейтъри!
29
14
 
16
 
! Отговори
Аню преди 10 години
Я,мравката-муравей/по руски/ пак изпълзя.
28
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунистите са така, искат все повече бедни и зависими от социалнни помощи хора, и те горките не съзнават, че комистите ги докарват до там, и пак гласуват за тях защото били леви,
27
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народа го нарече Муравей Крадев, а той взел вече да се показва на светло и акъл да дава на това отгоре. Е няма граници наглостта в България. Такива *** като него в нормалните държави не ги споменават, след като са се дискредитирали, а тук и трибуна да говорят им дават.
26
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСЯ ВЛАСТЬ В МОРАВЯМ - ПЛЪХОВЕТЕ ВЗЕХА ДА ИЗЛИЗАТ НА СВЕТЛО