Муравей Радев: Актуализацията показва отказ от реформи

Ако влезем в рецесия, когато ЕС излиза от нея: вината си е наша
Обновена: 18 авг 2013 11:00 | 18 авг 2013 10:58, Елка Василева
54
Муравей Радев: Актуализацията показва отказ от реформи
Муравей Радев. Снимка: архив, Булфото

Пряка драма за публичните финанси след актуализацията на бюджета няма, коментира в ефира на Bulgaria On Air Муравей Радев, финансов министър в кабинета на Иван Костов. Опасността е косвена, допълни още Радев.

„До края на месец май всичко вървеше добре. Кабинетът смята, че ще му трябват още 200 млн. лв. в приходната част и още 300 млн. лв. в разходната. И по двете пера управляващите можеха да се справят и без тази актуализация, ако бяха проявили малко творчество”, коментира бившият финансов министър.

По думите му риск за публичните финанси има, ако управляващите „продължат да събират по-малко и да харчат повече, предимно за  предизборните си ангажименти. И вместо да правят пазарни реформи, да увеличат държавната намеса в икономиката”.

Радев допълни, че политическата нестабилност има значение за състоянието на икономиката, но по-важна е визията на управляващите за страната.

Проблемът според него е, че както настоящото правителство, така и предишното, не са успели да разберат, че ресурсът, който българската икономика генерира, не е в състояние да издържа „затлъстялата бюджетна сфера- дълбоко нереформирана и неефективна”.

Според него, за да продължи да съществува тази сфера, са необходими допълнителни външни средства – по-голям дефицит и по-големи заеми.

„Трагедията на тази актуализация е, че демонстрира отказ от реформи и укрепване на статуковото. Това е много сериозна опасност за българските финанси. Разбира се, ако политическата криза се задълбочи и не бъде овладяна, тогава нищо добро не очаква икономиката”, заяви още Радев.

По неговите думи новината, че еврозоната и ЕС излизат от рецесията е много добра, стига този ръст да бъде устойчив. Той коментира и изказването на премиера Пламен Орешарски, че до края на годината България може да влезе в рецесия.

„Нашата икономиката и европейската са като скачени съдове. И когато икономиката на ЕС тръгва напред, би трябвало и българската да тръгне нагоре. Ако влезем в рецесия, когато ЕС излиза от нея, означава само едно, че вината си е наша, че управляващите не са в състояние да подобрят икономическата среда и генерират несигурност,” коментира Радев.

Той допълни, че само с голи обещания и без да се вземат предвид идеите на бизнес организациите икономиката не може да се подобри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
27
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН ДО ДУПКА преди 10 години
ТОЗИ Е ЕДИН ОТ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И ТОЙ НЯМА ДУМАТА В МОМЕНТА ! КАКТО НЯМАТ ДУМАТА / И НЕ ИСКАТ ДА Я ВЗЕМАТ / ЖЕЛЮ , ФИЛИП И ИВАН ! БОРИСОВ ,БЕЗХАБЕРНИКА , ВСЕ ОЩЕ СЕ ПЪЧИ В ПАРЛАМЕНТА ,НО И ТОЙ ,КАТО БАТЕ СИ ИВАН , ВЕЧЕ Е ЗАД БОРДА ! ЧЕСТИТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ - СЕГА Е ВАШ РЕД ДА ИЗМЕТЕТЕ ОБОРИТЕ !
24
6
 
33
 
! Отговори
РAД преди 10 години
Веднага премахване на 20-те брутни работни заплати на полицаи и военни при пенсиониране ! Откъде - накъде ще бъдат привилегировани пред обикновените трудещи се граждани ! 20 брутни заплати по 2 000 лв. = 40 000 лв. получава всеки полицай и военен при пенсиониране ! 63 000 полицаи и 42 000 военни = 105 000 души по 40 000 = 420 милиона обещетения за тези търтеи. Ето къде отиват парите ни от нашите кървави данъци и още толкова за ромите са близо милиард. Веднага премахване и няма да се тегли заема
23
2
 
34
 
! Отговори
ан преди 10 години
До Анонимен 19Българина работи , но не получава това което си е заработил.Заради краденето и корупцията
22
8
 
27
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
Абсолютен факт: "Актуализацията показва отказ от реформи". Вместо да си намалят субсидиите, да орежат администрацията, която застрашително клони към 150000 души, да затегнат митниците и да намалят контрабандата, те теглят заеми, щото е най-лесно. Какво значи това? Че може би всички държавни дейности не могат да се подобрят, едва ли не са оптимални? Всичко работи на 100%, но пари няма, затова ще вземем отвън, това ли заявяват? Марин Райков откъде намери 40 млн. лв. да даде на най-бедните?
21
17
 
5
 
! Отговори
РОКИ преди 10 години
До неАМЕРИКАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ САМО НА ЗАЕМ, ЛОШО ЛИ ИМ Е, АКО СЕ СТИСКАШ КАКТО СЪВЕТВАТ НЯКОИ АУТСАЙДЕРИ НЯМА ДА УСТИСКАШ НА АМЕРИКАНСКАТА ПЕЧАТНИЦА
20
11
 
11
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Муравей Всеядний и той се обади
19
0
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
ikonomikata ne e slojno neshto.tya e kato prikazkata za chergata-prostirash se spored goleminata i no nashata blagodarenie na tapite i kradlivi politici ot vsichki partii(vsichki te sa bivshi chlenove na BKP ili ot tehnite familii) dosta e pookasyala i prodrana ta veche nemojem da se zaviem.zatova naroda ste byaga v drugi darjavi a politicite rano ili kasno ste si poluchat tova koeto im se polaga(ako ne te to tehnite deca ili vnuci)-da stanat robi.v prirodata prazno nyama-sas balgariya ili bez
18
7
 
28
 
! Отговори
факти преди 10 години
Колеги, икономическата политика на правителството на ОДС *спаси* България. Нима сте толкова късопаметни? Къде беше България през 1997ма, къде беше през 2001ва. 1997 - България беше в свободно падане, хиперинфлация, цени в долари, фалирали банки и икономика в КОЛАПС. Пенсиите и заплатите бяха по 5 долара, ЕС не искаше да ни погледне, имаше визи на всяка граница като за изпаднали сърби.ОДС изведе България от кризата,и я постави на стабилен път към ЕС.За 4 години повиши в ПЪТИ пенсии и заплати.
17
0
 
32
 
! Отговори
DeDe преди 10 години
Проблема не е че не се работи ,а че се краде ,краде се като за световно .Тогава парите отиват другаде ,а не при народа и той все повече обеднява .Корупция и кражби съсипват една държава и народа й .
16
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко месеца има едно проучване, според което*българите искат да получават по-големи заплати*българите искат по-високи пенсии*българите искат да се пенсионират по-рано*и т.н.Само дето изглежда малко българи се сещат, че първо трябва да работят, за да получават облаги
15
19
 
41
 
! Отговори
пп преди 10 години
Хаха Точно Муравей е най-успешния министър на всички времена за България бе ей смешници. Не 3 а 30 вили да има ги е заслужил. Поема България при 40% спад на БВП и хиперинфлация със валутен резерв в размер на 400 милиона долара което стига за вноса за няколко седмици и дълг над 100% от БВП. Ей на тоя Муравей трябва шапки да му сваляте че ако не беше той щяхме да се замеряме с лъковете и копията тука.
14
4
 
11
 
! Отговори
ПОСТАНОВКИ преди 10 години
С тези ПОСТАНОВКИ като ПРОТЕСТА карат хората да забрават за ГЕНОЦИДА Възродителен Процес на които местото му е в Страсбург , Психологически промиват мозъка на Българските Турци в България
13
13
 
42
 
! Отговори
не преди 10 години
Разсипали са ви мозъка, ***! Продължавайте да гласувате за комунистите, и да живеете на заем!
12
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя нерез какво разбира от финанси и реформи
11
10
 
27
 
! Отговори
Икономист преди 10 години
"Приватизираха България за жълти стотинки" - вечното клише, насадено от недоволни комунисти, останали в опозиция в края на 90-те и недоволстващи от реформите, които изправиха българската икономика тогава. Ако не бяха преувеличили събитията тогава Костов щеше да хване втори мандат, защото икономическите и социални показатели се покачиха много по време на неговото управление и със сигурност щеше да е по-добре за България от царя. Ама върви обяснявай на народа как се продава фалирало предприятие...
10
5
 
13
 
! Отговори
Бивш преди 10 години
До Jо до номер 6Пропусна и "Пишешти машини".Аз имам да получавам още заплати от този крадец на животи.
9
8
 
13
 
! Отговори
Ангел Каралийчев преди 10 години
7,62 х 39 ммЕдин пълнител.На автоматичен.
8
13
 
28
 
! Отговори
Jо до номер 6 преди 10 години
Ами с РМД -та. Ама май не знаеш Муравей в колко борда на директорите е и колко заплати по 10-15 000 лв взема от тях. А как се купува ,,Рекорд,, - Пловдив за жълти стотинки ? А ,,Пловдив - Стройинвест,, за още по жълти стотинки? Разбра ли защитнико на крадливи ***? А сега вземай мотиката ,защото за теб остана само тя.
7
19
 
25
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
Искам някой да ми обясни как така тоя крадец не е в затвора?? Докато всички национални предателеи не бъдат изобличени - оправия няма!!
6
20
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОЩЕ ЕДИН ПРИЗРАК ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД СЕ ПОЯВИ .