Посланието е актуално, но не му е мястото на паметниците!

Те са част от наследството на града, посочи Фандъкова
Обновена: 21 авг 2013 12:52 | 21 авг 2013 12:50, Красимир Ангелов
94
Посланието е актуално, но не му е мястото на паметниците!
Паметникът на съветската армия. Снимка: Булфото

В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че не е мястото на паметниците да се отправят такива важни обществени послания, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поредното боядисване на Паметника на съветската армия.

Както Dnes.bg ви съобщи, монументът осъмна боядисан в розово, като в долния му край е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" 

По думите на столичния кмет в града има доста места, където младите хора могат да отправят посланията си, но надали точно паметниците са най-подходящото място за това. "Те са част от художественото наследство на града", посочи Фандъкова.

Тя уточни, че паметникът е държавна собственост и затова организацията за почистването му ще дойде от Областната администрация.

"Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия", заяви Фандъкова, но посочи, че подобно начинание няма да излезе евтино.

Столичният кмет посочи, че около паметника има камери за видеонаблюдение и записите вече са изпратени на полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо пък точно в розово е боядисан? И кой ще плати за почистването му? "Оригинални идеи", за които пак ще плаща данъкоплатеца, тъй като паметника е държавна собственост. Тези "артисти" защо не вземат да боядисат нещо свое или да се боядисат и с плакати да си направят една снимка пред паметника?
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СпонгиБоже, колко глупост има по света, Боже! По ред: 1. Езерото е ЛАдожско! И по него са карани храни и боеприпаси за обсадения ЛЕНИНград, а не СТАЛИНград! Последният е на има-няма 1000 км от езерото! 2. В боевете в Африка, например от двете страни (Германия и Италия срещу САЩ и Англия) са участвали около 300 000 души общо. За сравнение само в Сталинградската битка участват общо около 2,5 милиона! Да не говорим за други такива сравнения. И при теб съчетанието е "*** и ***" с "мегаломан"!
77
4
 
6
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
миналият път, го чистиха някакви доброволци. Сега кой ще плати?
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ShopДобре де, паметник на хора убиващи българи в България редно ли е да има според теб, без значение американци, турци, комунисти и тн? Специално визирам паметника на американските летци. Това също е паметник на българоубиици или греша (чувал съм истории от войната)? Според мен това си е чиста геополитика с тия паметници на наш гръб. Ето ти друг пример - паметника на Списаревски, както и много други тънат в бурени.
75
7
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Анонимчо 63Търкалям се от смях. Ако не бяха те "Великият" СССР беше загинал. Те, Англия и Франция в последствие са тези които омаломощиха Германия, а икономическата подкрепа можеше да се види до скоро. Камионите Студъбейкър бяха копирани и известни у нас като Газка. Храни, лекарства и муниции за Сталинград през Лодожкото езеро. Все пак историята се пише от всички участвали във Войната. За Сраженията в Африка, Тихия Океан, Япония, Китай. Десант - Нормандия.Съчетаваш *** селянин+комунист.
74
11
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До do Shop Грешката е моя, но *** са вандали. Освен това паметника на американците изобщо не може да се сравнява с ПСА, и освен това е паметник на загинали хора, а не на окупационна армия.
73
10
 
10
 
! Отговори
Бойковата кметица преди 10 години
Фандъчка,Ако бяха боядисали вместо паметника на Съветската Армия някоя плоча за жертвите на комунизма, тогава пак ли щеше да бъде актуално?!?!?!?!?!?!ПОВЕДЕНИЕТО и КОМЕНТАРИТЕ ТИ както за протестите, така и за вандалщината над паметниците е ЖАЛКО!СРАМ!
72
8
 
16
 
! Отговори
Ъъъъъъъъъъ преди 10 години
Такива Талантливи бояджии са за Пъндиза там има много матрял за боядисване На воля могат да покажат своите творчески Дарби и да освежът Тия изоставени Здания
71
6
 
21
 
! Отговори
do Shop преди 10 години
***, паметника на американските летци е на 100 метра в дясно от главния вход на Парламента, точно до тротоара. И не, не е *** защото "***" не са пасмина вандали нетърпящи нищо свързано с задокеанските им идоли.
70
8
 
11
 
! Отговори
Асен Генов преди 10 години
Аз направих това.Розовото ми е любим цвят.Гордея се с гей-посланията си защото съм антикомунист.Няма и да го чистя!
69
18
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До до 61 Само че Дебелянов е умрял много преди сталинските изродщини, така че мисля да не го взема под внимание. И второ: Паметник на американските летци на българска територия няма, паметника е в двора на американското посолство, а всеки средноинтелигентен човек знае, че то се ползва с правото на екстериториалност. Престанете да повтаряте тъпотиите на Румпелщилцхен Сидеров, който не е дал една троха на света. Ако паметника беше общодостъпен, *** отдавна да са го ***.
68
4
 
14
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Що не боядисат Волен за извинение?!
67
8
 
15
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Подкрепям кметицата! И поне да бяха с някакви бои които се измиват лесно, а не сега данъкоплатеца да им плаща измиване на "изкуството"!
66
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно има хора в тоя форум който не правят разлика между Идеологията Комунизъм, Фашизъм въпреки че свободно да влезли на Българска Територия ОТБЕЛЯЗВАМ НЕ РУСКИ А УКРАИНСКИ ВОЙСКИ ТОВА СИ Е ЧИСТО И ПРОСТО ЕДНА ПОДИГРАВКА С ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОЙНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВАТ ПО СУРОВО ТАКИВА БОЯ_ОЛИГОФРЕНИ
65
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинявали се льольовците... Ако го спипам на място драскача познайте къде ще се озове розовото му спрейче?
64
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
изтъркан сороски номер от времето на чешката "Пролет"ама я сега идете в чехия и вижте съветските паметницискоро реставрираха тоя на съветския войн в центъра на бърнода не говорим за паметника трептов парк в берлинсамо нация от простаци може да си позволява такъв слугинаж на американския интересвие си направете извод що за кмет имате-чехите били преди нас-ами те не слугуват на чужди интереси в ущърб на собствения си -там под дясна партия не се разбира слуга на ам. полоство както у нас
63
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой *** го е написал това?! Той да ходи да се извинява, аз не се извинявам за нищо. Чехословакия е трябвало да бъде смазана навремето.
62
7
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
Пардон, отнася се за 66 , клонинг на ретроградните , *** псевдодемократи.
61
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКТО ПАМЕТНИК НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НЯМА МЯСТО В СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ,ТАКА ОЩЕ ПО МАЛКО ИМА МЯСТО ПАМЕТНИК НА ПИЛОТИТЕ - СЛУГИТЕ НА ЦИОН ОТ САЩ,КОИТО СА БОМБАНДИРАЛИ СОФИЯ И ДРУГИ ГРАДОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ИЗБИВАЙКИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ ГРАЖДАНИ И ОЩЕ ПО ДОЛНОТО ИМ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПУСКАЛИ СА НАД БЪЛГАРИЯ ИГРАЧКИ ЗА ДЕЦАТА ПЪЛНИ С ЕКСПЛОЗИВ ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГЕРБЕРАСТИЙСКО-СЕДЕРАСТИЙСКАТА ПРОДАЖНА ПАСМИНА ОТКРИ ПАМЕТНИК В СОФИЯ НА ТЕЗИ ПИЛОТИ-УБИЙЦИ ОТ САЩ
60
9
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
До 61 Няма разлика в смъртта. Умственият ти потенциал едва ли ще ти позволи да разбереш стихът на великия Дебелянов : "Мъртвият не ни е враг..."Аман от *** папагали, набутали се в този сайт и обсебили с "компетентното"си мнение пространството. Май само дърти реститути вилнеят тук. Воденичен камък на омразата сте! Мятайте се в дълбок вир и дим да ви няма!