Посланието е актуално, но не му е мястото на паметниците!

Те са част от наследството на града, посочи Фандъкова
Обновена: 21 авг 2013 12:52 | 21 авг 2013 12:50, Красимир Ангелов
94
Посланието е актуално, но не му е мястото на паметниците!
Паметникът на съветската армия. Снимка: Булфото

В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че не е мястото на паметниците да се отправят такива важни обществени послания, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поредното боядисване на Паметника на съветската армия.

Както Dnes.bg ви съобщи, монументът осъмна боядисан в розово, като в долния му край е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!" 

По думите на столичния кмет в града има доста места, където младите хора могат да отправят посланията си, но надали точно паметниците са най-подходящото място за това. "Те са част от художественото наследство на града", посочи Фандъкова.

Тя уточни, че паметникът е държавна собственост и затова организацията за почистването му ще дойде от Областната администрация.

"Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия", заяви Фандъкова, но посочи, че подобно начинание няма да излезе евтино.

Столичният кмет посочи, че около паметника има камери за видеонаблюдение и записите вече са изпратени на полицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
В България съветската армия е ОКУПАЦИОННА и като такава паметникът е неуместен.България излиза от Втората световна и обявява неутралитет, СССР обявява война на България и нахлува на наша територия и налага марионетен тоталитарен мракобесен комунистически режим. Хиляди българи са избити, а цветът на българската интелигенция е вкаран в концентрационни лагери, каквито преди това е нямало в Царска България. Истинският фашизъм в България е след 9.9.1944!Паметникът трябва да се прати в Русия и негово място да се вдигне не по-малък паметник на жертвите на комунистическия терор!
38
10
 
25
 
! Отговори
МладГражданин преди 10 години
Полша. "Полша не желае символите на комунизма да останат на нейна територия, съобщи в. "Жечпосполита". "Паметниците и всички съпътстващи ги символи на тоталитаризъм и чуждестранно присъствие трябва да изчезнат, защото противоречат на традициите ни", обяви министърът на културата Казимиеж Уяздовски. Източник segabg/article.php?id=321310Унгария. "Музеят в предградията на унгарската столица предлага добра колекция соц-арт - няколко дузини меморабилии от епохата на Студената война, събрани от улиците на града..." Източник balkantravellers/bg/read/article/292
37
12
 
26
 
! Отговори
МладГражданин преди 10 години
Естония. "Нека се поучим от малка Естония.Преди няколко години естонците набраха сили и кураж и демонтираха паметника на червеноармееца- освободител от центъра на столицата си Талин. Големият съсед реагира остро и им се скара за дръзката им постъпка , но се примири с извършеното. " - източник svobodata/page.php?pid=4217&rid=29
36
3
 
22
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Някой ще ми обясни ли какво прави полиция там? Защо, вече боядисаният паметник се охранява от полиция, какво точно се охранява, боята или скулптурата да не си тръгне?
35
11
 
24
 
! Отговори
МладГражданин преди 10 години
Крайно време е да се разкара , това грозно изчадие от центъра на София. Нека вземем за пример съседни държави:Латвия. "Всички спомени от комунизма в Рига под формата на имена са заличени след масово преименуване на улици и обществени сгради, а всички паметници на социализма премахнати. " - източник Уикипедия.
34
23
 
14
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Този, който иска да се извини, защо не го направи по телевизията с брифинг, а криейки се през нощта, треперейки да не го хванат? И защо не изрисува стените в розово в тях си, а паметник???
33
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво общо има военен паметник с политическа система? Явно паметниците са проблема на България.
32
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един простичък въпрос към дрогарете. Дрогаре, одобрявате ли нахлуването на български войски на територията на независима Чехословакия? Да или не?
31
10
 
23
 
! Отговори
bobo преди 10 години
А те за ЧЕЗ ще се извинят ли?
30
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този който е драскал е ***!Скандализира паметта на милиони загинали хора през световната война.Да търсиш реваншизъм и извинение чрез паметници е глупаво и безмислено.Паметник на загиналите във войната е символ.И паметника на Съветската армия е войнишки паметник.България от създаването си винаги е почитала войнишките паметници.А този паметник е символ и на една кауза ,каузата на мира.Да си представим света ,ако войната беше завършила по друг начин.Нека оценяваме нещата и в такава посока.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
na niakoi mu plashtat da slaga minusi
28
17
 
17
 
! Отговори
една българка преди 10 години
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОСВИЕНЦИМ И ДАХАУ. ТЕ НЕ СА БИЛИ НИТО В БЪЛГАРИЯ НИТО В РУСИЯ. Е И........ ПЛЮЙТЕ И ТАМ.
27
5
 
14
 
! Отговори
Бай Пенчо преди 10 години
АНТИМУТРА , вече разбрахме , че имаш АНТИМОЗЪК !
26
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
Абе чоджум, ние вече избрахме САЩ.
25
19
 
30
 
! Отговори
константин преди 10 години
символиката е ясна и силна.. а вие сте просто драскачи! Единственото за което мислите е за з.а.дниците си... жестоката намеса на български войски в революцията на чехите не може да се оправдае, и подобен творчески акт може да спечели само адмирациите на свободно мислещите хора... ако за вас това е избор между САЩ и СССР, то вие живеете в миналото.. настоящето е друго...
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
predlojenie - da gi boiadisvat v zavisimost ot tova kakva e obstanovkata, no ne s trudno maha6ti se boi. taka hem pametnika ne e razvalen i hem horata 6te si pokazvat nastroeniata i nedovolstvoto.
23
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези маргинали -американски помиари трябва да им се чупат краката .
22
20
 
32
 
! Отговори
гофус преди 10 години
Дълбоко уважавам великият Руски народ,във всяко едно отношение.Но силно презирам неговите най-жестоки палачи-болшевиките комунисти.Те избиха варварски,десетки милиони,мои братя православни християни.Унищожиха също,до крак,Великата династия Романови-кошмарът на османската империя за всички времена. Оставка на ,,правителството,,-орешарски. ОСТАВКА,и после СЪД.
21
33
 
23
 
! Отговори
Киев преди 10 години
Толкова ли е сложно да се монтират камери и да се индефицират парцаливите наркомани,подиграващи се системно с паметника
20
23
 
33
 
! Отговори
с. преди 10 години
Подобни действия ме радват страшно защото независимо от факта,че след 1944-та е избита и унищожена цялата интелигенция и нацията е оскотяла страшно все пак българският дух е жив и все още има будни и мислещи хора,които са тук и изразяват позиция!Ясно е,че малоумната и безродна русофилистична *** в момента вие от злоба и плюе и съска,но това само може да радва нормалните хора!Това е паметник на армия окупаторка с чиято помощ са избити хиляди и е наложен болшевизъм!Редно е да се махне!