Здравното министерство готви 10% съкращения, алармира КНСБ

Става дума за преструктуриране на администрацията, успокояват от МЗ
21 авг 2013 14:09,
66
Здравното министерство готви 10% съкращения, алармира КНСБ
Снимка: Creative Commons

Здравният министър Таня Андреева е поискала съкращаване на щата с около 10% в различни държавни структури към Министерство на здравеопазването. Това става ясно от съобщение на КНСБ до медиите с приложено копие от писмото на министерството.

Писмото е изпратено преди ден с искането до 22 август държавните структури да предложат конкретни параметри за оптимизиране на щатната численост с 10 на сто.

Съкращение на персонала се изисква от всички регионални здравни инспекции, психиатричните болници, центровете по спешна помощ, домовете за медико-социални грижи за деца, националните центрове по обществено здраве, наркомании, паразитни болести. Оптимизация на работещите се иска и във фондовете за лечение на деца и асистирана репродукция, както и в агенциите по лекарства, трансплантации и медицински одит.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ изпрати официално писмо до министър Андреева, в което настоява незабавно бъде оттеглено писмото за десетпроцентно съкращение в структурите, финансирани от Министерство на здравеопазването.

В писмото се посочва, че в противен случай КНСБ ще поиска официално оставката на главния секретар на МЗ Теодора Андреева, която е разписала писмото до директорите на държавните болници и учреждения.

В мотивите си от синдиката изтъкват, че републиканският бюджет за 2013 г. бе актуализиран и средствата в бюджета на МЗ бяха увеличени. От там алармират още, че въпросът за намаляване на броя на работещите не е обсъждан в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Намаляването на екипите на спешната помощ и на броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинската помощ в държавата, заявяват от синдиката.

В уточнение на министерството се посочва, че изисканата информация за съкращения не засяга заетите с лечебна дейност, а става дума за преструктуриране на общата администрация. От МЗ се аргументират за поставените кратки срокове с поетите от Министерския съвет ангажименти за съкращения в административния апарат до края на август.

Разпратеното от главния секретар писмо не е разбрано правилно от социалните партньори, уточняват от здравното министерство.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Таня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Пак,някой,не чул,не разбрал,а всичките вкупом реват,уточнете,разберете и тогава,ако е необходимо ревете,защото,администрацията ни, така е научена,да си почива на работа,а не да си върши работата.
55
0
 
2
 
! Отговори
bambu4a преди 10 години
До АнонименДе да можеха да се разкарат тези търтеи и хрантутници.Та те са се впили като кърлежи по министерства и ненужни агенции и то със солидни заплати.Няма махане! Който успее или намери начин предлагам да го предложим за нобелова награда.
54
0
 
2
 
! Отговори
niki преди 10 години
а щяха да разкриват 250 000 работни места ....
53
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
До ПинокиоМного евтино си минал,аз дадох 15 лева
52
1
 
0
 
! Отговори
Mиро преди 10 години
До hagenНе знам от къде имаш тази информация, като и самата бивша партийна групировка няма точно обяснение къде са отишли...
51
0
 
9
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Г-жа министърката защо не отиде в неотложна помощ само за 24 часа и да усети реалността при която се работи! И без това никой не иска да работи за това ниско заплащане и голямата отговорност! Абе я по добре да се закрие здравеопазването! То и без това след реформата от 2000г. въобще не е в полза на пациентите!
50
0
 
4
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До МироПарите от здравната каса са във фискалния резерв.Така че няма място за напъни.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да разкараш софийски *** от държавната копаня, мммммм безценно.Да някараш министерска калинка да си търси работа и вади хляба с труд, ммммм безценно.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много правилно! Трябват лекари, а не хрантутници в министерството и здравната каса, които даже и не знаят каква е трудовата им характеристика, но си получават заплатите.
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ни е честит планът "Орешарски" - съкращенията вече започнаха, гответе се за хиперинфлация и държавен фалит :)
46
4
 
6
 
! Отговори
Mиро преди 10 години
До 47 Ами то се видя много ясно какво сътвори българската мутра....
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pensionerite da izleznat i da za6titavat sergei ryskata mytra
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do 45 ti vqrva6 Li na sergei toi e sposoben i maika si da prodade toi e lajec i kradec ryski mafiot
43
11
 
5
 
! Отговори
Mиро преди 10 години
Първо кажете къде изчезнаха парите от здравната каса през управлението на ББ и после разсъждавайте за 10-те % съкращения!!!
42
1
 
5
 
! Отговори
riri преди 10 години
а спешната помощ? еми ако продължават да влошават здравеопазването обградете правителствена болница и нито един свинар няма да се лекува с преференции с народни пари
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА
40
2
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Поне 50-60% трябва да са съкращенията. Толкова много чиновници в малка България!
39
0
 
19
 
! Отговори
Пинокио преди 10 години
Големи лъжи...А администрацията е 5 пъти над оптимума. Днес си вадих медицинско за студент, 8 лева дадох за 1 подпис и печат за 30 секунди! Срам и позор за тези търтеи! На стената!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na pensonerite haresa Li im novinata 4e decata im bqma da imat rabota
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sergei nee bsp i bsp nesa6tesvuva merazbrahte Li 4e bsp nqma ima samo sergei