Неплащането на осигуровки – престъпление, ама друг път

Бизнесът не бил готов за тази мярка, твърди БСП. ГЕРБ възрази
Обновена: 11 сеп 2013 15:20 | 11 сеп 2013 15:17,
71
Неплащането на осигуровки – престъпление, ама друг път
Снимка: БТА

Парламентът не успя да разгледа на първо четене промените в НК, които инкриминират неплащането на осигурителни вноски от страна на работодателя. Депутатите ще продължат с тази дейност утре, а предложението за това беше внесено от ГЕРБ. То предизвика бурни спорове в пленарната зала.

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче, години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове.

"Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов и категорично отхвърли сегашните аргументи на мнозинството, че бизнесът не е готов за подобна мярка и че в предложените текстове има правни неточности.

"Ако има правни неточности, те могат да бъдат изчистени между първо и второ четене. В момент, в който се вижда, че над 2 300 000 пенсионери разчитат на осигурителната система, да сме притеснени, че бизнесът не бил готов, за нас е неаргументирано", заяви депутатът от ГЕРБ.

Петър Ангелов от ДПС защити обаче лявата позиция по темата, като заяви, че България не е готова за подобни промени и че така ще се задълбочи демографският срив.

"Никой няма да работи за 500-600 лева заплата", посочи той и допълни, че ако има в пленарната зала и други бизнесмени с достойнство, да излязат и да кажат истината в прав текст. Хората гладуват", заяви той и разказа, че е видял двама клошари да се бият пред кофа за боклук.

"Вече няма нищо и по кофите, господа от ГЕРБ", обърна се Ангелов към дясната част на залата.

Горанов обаче изрично подчерта, че работникът няма да носи отговорност при невнасяне на пълните осигуровки или внасяне на осигуровки на база по-ниско възнаграждение от получаваното.

Ангелов пък отговори, че е бил длъжен да каже истината в очите и заяви, че в България в момента не може да се прави бизнес. Всички сме "за" да се вдигнат осигурителните доходи на хората , да получават толкова по документи, колкото и реално, но в момента българският бизнес е на такова дередже, че работодателите не могат да си платят дори и тока, коментира той.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждат текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.ю

Председателят на парламента Михаил Миков категорично възрази срещу законопроекта на ГЕРБ и го нарече "крайно популистки акт".

"Дайте да закрием администрацията и да инкриминираме всичко", заяви Миков и нарече текстовете на бившите управляващи "римейк" и "претоплена манджа".

Спор в пленарната зала се развихри пак за НК, но доста по-далеч от темата за осигуровките.

Цветан Цветанов от ГЕРБ и Петър Ангелов от ДПС влязоха в лют дебат на тема "кой е по-виновен и чии обвинения са по-тежки". 

И двамата народни представените имат повдигнати обвинения. Цветанов – за незаконно подслушване, а Ангелов – за данъчни измами. Спорът се завъртя около това кой има право да се изказва, при положение че има обвинения, важи ли презумпцията за невинност за всички и чии обвинения са политически и чии реални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Бат Станчо преди 10 години
До АнонименАми защото при Станишев нищо не си получил от държавата, за това не са идвали да ти искат процент,я питай някой ,които е получил нещо при Станишев дали е било без комисион, па тогава псувай!
59
1
 
5
 
! Отговори
ТЪПА МУТРА преди 10 години
Инкриминирането за не внасяне на осигуровки трябва да върви успоредно с това, държавната и общинска администрация, на която всички ние плащаме заплатите и осигуровките, да носи персонална наказателна отговорност за нанасяне на виновно причинени вреди на граждани и стопански субекти /фирми/, а не да се крие всичко зад колективната административна безотговорност.
58
0
 
4
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
То хубаво не плащайте осигуровки ама парите за тях ги давайте поне на хората а не да си ги прибирате в джобовете.
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** хербераст - сивата икономика е по-стабилна от официалната, защото няма *** герберасти да ги изнудват.Само про ГЕРБ и Костов пре мен са идвали за подкуп. При станишев нищо не съм получил от държавата, но и нищо не съм дал. И беше къде по-добре.Скрийте се надалече, простаци мутренски, че здраво съм ви набрал... Рано или късно някой гербераст ще ми падне и ще отнесе за цялото герберско изнудване.
56
4
 
17
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Едва ли има по-голямо доказателство, че БСП и ДПС са престъпници. Те стимулират сивата икономика (където техните фирми се вихрят) и застраховат срещу правосъдието. Оставка!П.П. Как *** без нито един работен ден в живота си са осигурени!?
55
5
 
14
 
! Отговори
НИКОВ преди 10 години
От 22 г. съм частник и винаги съм бил изряден по отношене на данъци и осигуровки. Единствените ми проблеми са били през 1997 г заради *** виденов и малоумното му правителство.Имам доста широк кръг от приятели и колеги собственици на малки и средни фирми и всички те са напълно изрядни.Като говорят за "бизнеса" турците и комунистите имат предвид фирмите на техните господари олигарси от сорта на ***, гергов, черепа и пр.С абсолютна сигурност знам че гергов е забатачил тотално пловд.панаир
54
3
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
БСП да се омитат докато не са ги пребили с камъни.
53
1
 
18
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Който гласува за БСП само от носталгия по-дброто старо време и с надежда че тези ще постъпят като бай Тошо и неговото БКП, трябва да е луд. Едно време комунистите мързел не търпяха и караха всеки да работи, а тези сега мислят само как д араздават пари на тези които гласуват за тях, без да ги интересува дали тези пари са заработени и без да направят така че всеки сам да си заработи парите, а не да чака наготово. БСП се превърна в партията на мързеливците и изкукалите пенсии.
52
1
 
13
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
Отделно къде е стимулът на коректните работодатели,които плащат пълни осигуровки и така стават неконкурентни?Къде е стимулът на работещите,на които удържат осигуровки върху реална заплата?Тези,които най-малко спазват законите,най - много реват после за помощи.Евати и простия народ,за работодателите се загрижил
51
1
 
19
 
! Отговори
Базилио преди 10 години
Искате силна социална държава,искате нормални пенсии,а не подигравка,искате добро здравеопазване и обезщетение при безработица,само си говорим какво било на запад и в скандинавските държави.Е,от къде да дойдат парите за всичко това да го ***, нали от данъци и осигуровки,държавата нищо не произвежда,тя само преразпределя.Бизнесът трябва да си плаща изрядно и ако не може-да фалира,ще дойде друг,който може.Всички нямат пари за заплати,а имат пари за коли и държанки.
50
3
 
22
 
! Отговори
hehee преди 10 години
разбрахте ли сега защо всички реваха срещу борисов,че бил смачкал бизнеса.човека просто им сложи касови апарати и ги принуди да си плащат данъците,които те укриваха.сега си признават,че и осигуровки не им се плащат.явно за тях,хората са кучета.аман ти и бизнеса с такива *** собственици,като тоя от дпс.жалко,че червените бабички ПАК няма да разберат какво се случва и ПАК ще си гласуват мизерното бъдеще.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Biznesa v Bulgaria si e mafiata
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще си внеса осигуровките ама друг път, да ги ползват БСП+ДПС
47
2
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 10 години
До РаботодателДа да, по добре си хвани любовница и си купи джип за да си избиеш комплексите.Не се оправдавай с ***, защото на база твойте смешни осигуровки твоите работници след време ще духат супата а и цялалта държава.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в Испания преди 10 години ,почти всеки искаше да работиш без договор , държавата въведе глоба от порядъка на 50 000 евро на човек в фирмата ако няма договор , и тогава веднага се промениха нещата , веднага почнаха да те регистрират с договор , да се криминилизира , но и ако искат да има производителност , си трябва производителни машини , а като има нови машини , ще се направи и обучение на хората да работят , а *** да им се спрат помощите , била самотна майка с 4 деца и неизвестен баща .
45
2
 
32
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
За какво да плащаме осигуровки, като я стигнали до пенсия, я не!Да пълниме гушите на маститите милиционери, които се пенсионират по на 45-50 год, и след това пак като охранители в мафиите.Ако ще се плаща, да се промени закона така, че всеки да има лична сметка, а не едни да плащат, а други да лапат- основният принцип на комунистите!
44
1
 
15
 
! Отговори
ГАнчо преди 10 години
Бай *** си е крадлив по рождение, това е манталитет и все някой му е виновен за нещо.Винаги търси далаверата и да изпъкне на гърба на колегата си.Още Осман паша го е казал при обсадата на Плевен на руския генерал Тотлебен.Той казва следното: Тази война е безмислена, на въпроса на Тотлебен защо е безмислена, той отговаря, защото когато един хайдутин излелзе в балкана двама отиват в конака да го предадат.
43
4
 
29
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
Аз плащам, но скоро ще спра. Слагам ги на минимална заплата и всичко останало в плик. Защо да продължавам? До кога ще пълним гушите на ***???
42
2
 
13
 
! Отговори
аз преди 10 години
До jeliasko Подкрепям абсолютно мнението ти! Никой не може да ме задължи да плащам за нещо, което не бих искала да ползвам в бъдеще!
41
9
 
14
 
! Отговори
seira преди 10 години
ПО-ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ РЕШАВАТ ОСНОВНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ОБЩЕСТВОТО В КОЕТО ЖИВЕЕМ - КАПИТАЛИЗМА.ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМАМЕ НАЙ-ДИРЕКТНАТА ФОРМА НА ОГРАБВАНЕ НА ЧУЖДИЯ ТРУД, ПОСРЕДСТВОМ ПРИСВОЯВАНЕТО НА ПЕЧАЛБАТА ОТ "СОБСТВЕНИКА" НА ФИРМАТА!!!