Неплащането на осигуровки – престъпление, ама друг път

Бизнесът не бил готов за тази мярка, твърди БСП. ГЕРБ възрази
Обновена: 11 сеп 2013 15:20 | 11 сеп 2013 15:17,
71
Неплащането на осигуровки – престъпление, ама друг път
Снимка: БТА

Парламентът не успя да разгледа на първо четене промените в НК, които инкриминират неплащането на осигурителни вноски от страна на работодателя. Депутатите ще продължат с тази дейност утре, а предложението за това беше внесено от ГЕРБ. То предизвика бурни спорове в пленарната зала.

От 1997 години насам текстове за инкриминиране на невнасяне на данъци фигурират в НК. По една или друга причина обаче, години наред невнасянето на осигуровки не се смята за престъпление, обясни в кулоарите на парламента Владислав Горанов. По негови думи още по време на управлението на ГЕРБ, по настояване на синдикатите, е започнало подготвяне на такива текстове.

"Укриването на осигурителни вноски е по-вредно за обществото дори от невнасянето на данъци", заяви Горанов и категорично отхвърли сегашните аргументи на мнозинството, че бизнесът не е готов за подобна мярка и че в предложените текстове има правни неточности.

"Ако има правни неточности, те могат да бъдат изчистени между първо и второ четене. В момент, в който се вижда, че над 2 300 000 пенсионери разчитат на осигурителната система, да сме притеснени, че бизнесът не бил готов, за нас е неаргументирано", заяви депутатът от ГЕРБ.

Петър Ангелов от ДПС защити обаче лявата позиция по темата, като заяви, че България не е готова за подобни промени и че така ще се задълбочи демографският срив.

"Никой няма да работи за 500-600 лева заплата", посочи той и допълни, че ако има в пленарната зала и други бизнесмени с достойнство, да излязат и да кажат истината в прав текст. Хората гладуват", заяви той и разказа, че е видял двама клошари да се бият пред кофа за боклук.

"Вече няма нищо и по кофите, господа от ГЕРБ", обърна се Ангелов към дясната част на залата.

Горанов обаче изрично подчерта, че работникът няма да носи отговорност при невнасяне на пълните осигуровки или внасяне на осигуровки на база по-ниско възнаграждение от получаваното.

Ангелов пък отговори, че е бил длъжен да каже истината в очите и заяви, че в България в момента не може да се прави бизнес. Всички сме "за" да се вдигнат осигурителните доходи на хората , да получават толкова по документи, колкото и реално, но в момента българският бизнес е на такова дередже, че работодателите не могат да си платят дори и тока, коментира той.

Длъжностно лице, което избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева, предвиждат текстовете от ГЕРБ.

Когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Когато задълженията за задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.ю

Председателят на парламента Михаил Миков категорично възрази срещу законопроекта на ГЕРБ и го нарече "крайно популистки акт".

"Дайте да закрием администрацията и да инкриминираме всичко", заяви Миков и нарече текстовете на бившите управляващи "римейк" и "претоплена манджа".

Спор в пленарната зала се развихри пак за НК, но доста по-далеч от темата за осигуровките.

Цветан Цветанов от ГЕРБ и Петър Ангелов от ДПС влязоха в лют дебат на тема "кой е по-виновен и чии обвинения са по-тежки". 

И двамата народни представените имат повдигнати обвинения. Цветанов – за незаконно подслушване, а Ангелов – за данъчни измами. Спорът се завъртя около това кой има право да се изказва, при положение че има обвинения, важи ли презумпцията за невинност за всички и чии обвинения са политически и чии реални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
11
 
3
 
! Отговори
seira преди 10 години
До Анонимен 40МОРАЛА НА НАРОДА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЛЕЧЕН В ОСНОВНИЯ ЗАКОН - КОНСТИТУЦИЯТА, А ИМЕННО: НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ ДОПУСКА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЧУЖД ТРУД ПОД КАКВАТО Й ДА БИЛО ФОРМА!!!СОБСТВЕНОСТТА НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ ИЗТОЧНИК НА ДОХОД!!!В ТАЗИ ВРЪЗКА, ЧЕСТНИЯТ ЧОВЕК СЕ СТРЕМИ ДА ПРЕМАХНЕ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНОТО СВОЙСТВО "КАПИТАЛ" НА СОБСТВЕНОСТТА!!!ЗЕМЯТА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ!!!ФИРМИТЕ СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО РАБОТЯТ В ТЯХ!!!
39
11
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
До единСигурно не знаеш ама Бойко освен че нищо не парвеше крадеше от всеки който му се изпречка
38
6
 
19
 
! Отговори
jeliasko преди 10 години
Не искам да плащам за изключително нискокачествени услуги!Искам да съм свободен и да давам пари на родителите ми вместо да чакаме подаяния от държавата. Искам да си плащам сам медицинското обслужване като се застраховам свободно където си пожелая. Осигуровките са едно от най-наглите ограбвания в името на краденето и мизерията.
37
4
 
8
 
! Отговори
seira преди 10 години
КОЙ КАЗВА, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ?ТУК НЕ ГОВОРИМ ЗА НЕЩО АБСТРАКТНО.СТАВА ДУМА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТТА НА НАРОДА: КОЙТО НЕ РАБОТИ - НЯМА ДА ЯДЕ!!!А, "МЕРКИТЕ" НА ОРЕШАРСКИ СА БУРЖОАЗНАТА ПРЕДСТАВА ЗА СОЦИАЛИЗЪМ И СПРАВЕДЛИВОСТ.ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА СУВЕРЕНА: СПРАВЕДЛИВОСТТА ИЗИСКВА ВСЕКИ СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ ТРУД (ФИЗИЧЕСКИ И УМСТВЕН) ДА ПОСТИГА СЪОТВЕТНОТО МАТЕРИАЛНО БЛАГОПОЛУЧИЕ!ТАКАВА "РАБОТА" - СОБСТВЕНИК НЕ СЪЩЕСТВУВА!НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ СОБСТВЕНОСТТА ДА БЪДЕ ИЗТОЧНИК НА ДОХОД.
36
3
 
30
 
! Отговори
работодател преди 10 години
Във фирмата която ръководя се плащат всички осигуровки. Средната работна заплата е около 750 лв. Работим в провинцията. Ставе все по неконкурентни поради факта че на обществените поръчки се конкурираме с фирми които не плащат осигуровки. Ако Управляващите сега се дръпнат и не решат този проблем нямя как вече да не повярвам че те не са замесени в престъпни сделки. Решаването на проблема е в полза на пенсионната ситема и на изрядните данъкоплатци и само далавраджиите могат да са против
35
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарха георги гергов не плаща масово заплати в Пловдив,само на панаирните работници,защото предстой есенно изложение.Искал червен кмет в Пловдив.Нагъл,гнусен,дебел и плешив ***.Не ме интересува герб или бсп са на власт,но още малко ще ви потърпим,такова изригване ще има зимата и ще ги видите красивите и грозните протестиращи какъв погром ще направим с тази страна.Всичко олигархично ще срутим.Щом няма да има живот за нас,няма да има и за вас.Бедния няма какво да губи.Свобода или Смърт!
34
1
 
23
 
! Отговори
гг преди 10 години
Проблема е че сме най-бедни в ЕС, от там идват всички останали проблеми!!!!
33
4
 
43
 
! Отговори
void преди 10 години
Това изобщо не е вярно. Бизнесът може да осигурява заетите в пълен размер. Фирмите, които не могат да си го позволят не са икономически ефективни и е редно да бъдат преструктурирани или закрити. Правенето на компромиси от този вид може само да задълбочи финансовата пропаст между работещи, пенсионери и социално слаби. Дори да има кратък период на застой след подобна реформа, в крайна сметка бизнесът ще се възстанови и по естествен път ще се отсеят неефективните предприятия, както е по цял свят.
32
1
 
35
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Ами все пак *** електорат трябва да се защитава...а ние, които си плащаме -нас кучета ни яли.
31
10
 
13
 
! Отговори
ДДД преди 10 години
Те много лесно работодателите ще излязат от тая ситуация, но тогава работещите не знам дали ще са много ок. Просто ще назначават работници на минималната работна заплата или на ниски заплати, ще си внасят осигуровки на минималния осигурителен праг за съответната длъжност и накрая като вземеш чисто 250 -300 лева / щото в провинцията често хората работят за толкова/, не знам дали ще продължиш да искаш да няма пари под масата. Вместо такива идиотщини, да мислят как да подобрят бизнес средата, да се търсят нови пазари и инвеститори, да променят системата и най-вече да спрат да крадат! Тогава ням
30
0
 
28
 
! Отговори
kireza преди 10 години
В България няма синдикати! Съществуващите получават пари от политбандитите и си кротуват а ръководителите им трупат "черни парички за бели дни" =D =D =D
29
2
 
22
 
! Отговори
ЛЯВ преди 10 години
до гласувалите за БСП - "социалисти" (станишевисти) защитаващи тезата че може да не се плащат осигуровки - ЗА ТОВА ЛИ СА СЕ БОРИЛИ РОДНИНИТЕ ВИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА, ПАРТИЗАНИ И ЯТАЦИ, ГЕРОИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ТРУД?
28
0
 
34
 
! Отговори
seira преди 10 години
НА ХОРАТА НА НАЕМНИЯ ТРУД СА ИМ НУЖНИ НОВИ, "ТЯХНИ" СИНДИКАТИ, ОТСТОЯВАЩИ ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ!!!ДОВЕРИЕТО В "ПОДКРЕПА" И "КНСБ" Е СИЛНО ЗАНИЖЕНО...
27
1
 
21
 
! Отговори
vazmuten преди 10 години
Imam poznata na koiato 3 g.ne i sa plashtani osigurovki v DOO.Postoiano i se obeshtava che shte zapochnat da gi vnasiat, no uvi...Sled tova niama pari v budjeta, niama sredstva za pensii i kakvo li ne. Tia gubi trudov staj, ne moje da otide na borsata i tova ne bilo prestaplenie.Neka V.Dareva da ne pishe za 11.09.1973 za Pinochet kak doshal na vlast i kolko hora izbil, ami triabva edin Pinochet i tuk v BG inache po drug nachin niama da se opravim.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То по тази логика, всички да спрем да плащаме осигуровки. И аз не искам да плащам, но ме осигуряват на тавана... няма искам ... няма не искам
25
1
 
4
 
! Отговори
до jerry преди 10 години
ти не си наред бе моето момче какви кредити какви 5 лева
24
1
 
22
 
! Отговори
seira преди 10 години
Според мен по-справедливо ще бъде:1. ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА СОБСТВЕНОСТТА НА ФИЗИЧЕСКИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА.ПРИ НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ СТОЙНОСТТА НА ИМУЩЕСТВОТО (АКТИВИТЕ) И ОФИЦИАЛНИТЕ ДОХОДИ (ДИВИДЕНТИ) - КОНФИСКАЦИЯ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА!!!2. УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА -В ДВОЕН РАЗМЕР НА ИНФЛАЦИЯТА НА ОСНОВНАТА "ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА". ВЪВЕЖДАНЕ НА МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ВСЯКА КАТЕГОРИЯ ТРУД И ЕДИННО МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ!!3. ПРЕМЕАХВАНЕ НА "ТАВАНА" НА ПЕНСИИТЕ
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да не съм луд да се осигурявам и да се пенсионирам на 70
22
7
 
26
 
! Отговори
123 преди 10 години
Малките фирми едва съществуват и им е невъзможно да осигуряват работниците си на реалните пари. А ако не могат, трябва да затворят. Ще скочи броя на безработните и на тези, на които ще им се наложи да се издържат от социални помощи. Пък и много голяма част от работещите не желаят да се осигуряват на високи суми. Първо, защото здравната и пенсионната система на този етап не са достатъчно привлекателни и второ, защото не желаят с техните вноски да се облагодетелстват тези, които в момента са на власт.И не на последно място, нека държавните служители да почнат да се осигуряват сами. Не ми се с
21
3
 
21
 
! Отговори
гг преди 10 години
Пенсионерите ще умрат от глад след няколко години, като не останат хора да работят и си е тяхна вина, като ми гласуват за бсп