Кой е спал в Брюксел за еврофондовете

Станишев и Борисов се счепкаха за парите от ЕС в парламента
Обновена: 13 сеп 2013 14:22 | 13 сеп 2013 11:40,
62
Кой е спал в Брюксел за еврофондовете
Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

До два месеца вицепремиерът Зинаида Златанова ще трябва да представи актуализирания вариант на споразумението за партньорство с ЕС. Министерският съвет пък ще трябва да обсъди как по-ефективно да се усвояват еврофондовете и как да бъдат съсредоточени върху две цели – подобряване на качествата на работната ръка и на инвестиционната среда. Това решение приеха депутатите след днешното разискване в парламента по преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция.

С критики към предишното управление започна дебатът. Питането към премиера Пламен Орешарски беше отправено от лидерите на БСП И ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Станишев призова за единение, но не пропусна да нападне ГЕРБ. Стана ясно, че правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите с Брюксел с голяма торба с обещания. Говореше се, че България очаква 18-19 млрд. евро, припомни Станишев. По негови думи това не се е изпълнило и на фона на много държави, които са успели да си договорят повече средства за следващия програмен период, България не е успяла.

"Очакваните пари от европрограмите за следващия програмен период ще са с 10 процента по-малко от настоящия програмен период", посочи Станишев. Редица страни договориха получаване на допълнителни пари извън европрограмите, допълни соцлидерът. Гърция договори допълнително 1,3 млрд. евро, Испания - 1,8 млрд. евро, Италия и Унгария – по 1,5 млрд. евро, а "бедната" Германия - още 700 млн. евро", изреди той.

България не е положила никакви усилия да договори допълнително финансиране, убеден е Станишев. Румъния и Словакия са положили усилия да увеличат с една година сроковете за изпълнението на европроеките, а България не е поискала такава възможност. Затова се поставя риторичният въпрос "Кой е спал по време на Европейския съвет",  отбеляза Станишев.

Когато се говори за еврофондовете, е хубаво да се започне с това, че по време на вашето управление те бяха спрени, обърна се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към левицата. Експремиерът обясни, че България получава повече от предходния период, за разлика от Испания, където евросредствата за следващия програмен период са с 20 млрд. евро по-малко.

Вие четете цифрите като Дявола Евангелието, обърна се Борисов към Станишев.  Господин Орешарски, аз действително ви моля по тази толкова важна тема да не допускате политизиране. Аз ви моля да ползвате целия експертен потенциал в България, заяви Борисов.

Думата взе бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев, който сега е депутат от ГЕРБ. Защо този дебат се води сега? Средствата вече са договорени, попита Дончев. Той беше категоричен, че страната ни ще получи 7 млрд. и 123 млн. евро само по кохезионната политика.

Гърция ще получи 12 млрд. на фона на 20 млрд. при предишния програмен период. Падат и средствата по кохезионната политика на Испания, Германия и други. Томислав Дончев се съсредоточи и върху необходимостта тези средства да се усвояват правилно.

Нито една стотинка от тези милиарди, които обсъждаме, не е гарантирана, заяви той. По думите на бившия министър парите могат да бъдат спрени при нарушения, повишаване на дефицита или непровеждане на реформи.

Павел Шопов от „Атака“ се отдаде на евроскептицизъм и развиване на тези за колониалното робство в България.

Аз смятам, че ние имаме една основна отговорност и това е да върнем дебата там, където му е мястото, заяви Димчо Михалевски от БСП.

По думите на Михалеввски трябва да се положат усилия средствата от еврофондовете да се фокусират в две основни цели, които да задвижат икономиката: подобряване на квалификацията на работната ръка и подобряване на инвестиционната среда. Трябва заедно с всички парламентарни групи, заедно с Министерския съвет, да фокусираме важните цели, призова Михалевски.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се съгласи, че трябва да се спре с популизма. Тя обаче съсредоточи голяма част от изказването си в критики към управлението на тройната коалиция и спрените им еврофондове. Стига популизъм, стига демагогия, призова тя.

Темата наистина е за национален консенсус, заяви Йордан Цонев от ДПС. Той обвини бившите управляващи, че е имало отказ от правителството на ГЕРБ за дебат по темата за еврофондовете.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
1
 
! Отговори
десо преди 10 години
Ми , не знам, случвало ми се е да спя в Брюксел.Даже съм спал и в Цецито: MegaStoon.Com/?share=53022
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев въобще не е спал, той и жена му Моника успяха да гепят 2 млн евро държавни пари без да им мигне окото, и Хохегер го отнесе. Той не е *** с парите може да си купи 36 апартамента без да си харчи заплатата. Прости са ББ и ЦЦ , че не направиха нищо за себе си и семействата, като си на власт трябва само да се облаготетелсваш това е повелята на партията.
43
2
 
6
 
! Отговори
prowal преди 10 години
Вижда се, че БКП/БСП,ДПС,Атака подготвят "ПУБЛИКАТА" за провал:1.Разбират, че ЕС не гледа сдобро око на Станишев.2.Орешарски с тази политика да ДАВА ЕВРОФОНДОВЕ на Китай, Русия( БРИК) направо си "запушва" пътя.3.ЕС иска ОЖИВЛЕНИЕ на инвестиции, паричен поток в ЕС.4.Надали ще дадат ПАРИ, за да потънат в НЕЯСНИ инвестиции, с неясни инвеститори.( а точно това е СЛАДКОТО за БКП.БСП,ДПС,Атака).комисионни.Обаче на ЕС е ясно.Орешарски да ИЗПЪЛНЯВА директивите на ЕС, а не да се оправадава след тов
42
5
 
16
 
! Отговори
BKP/BSP SCENARII преди 10 години
На Станишев сценария е ЯСЕН:1. Той мНОГО добре си спомня КАК ЕС му спря еврофондовете,защото ги отклонява и не ги усвоява.2.Станишев сега натика ОРЕШАРСКи на първо място, за да не си СПОМНЯ ЕС за ГАФОВЕТЕ на името СТАНИШВ. Освен това ЕС е наясно с УКЛОНА на Станишев към Русия ,а не към европейската политика.НИЕ сме НАЯСНО, Странишев, както и Европа.МНого нахалство, тепегьозлък и за ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ Получавате много пари!!( Манолова, Цонев- всички като си отворите устата и плещите глупОСТАВКА
41
8
 
23
 
! Отговори
Эээ преди 10 години
Ако има по-малко пари, това е защото червените некадърници се издъниха в Брюксел. Никой там не вярва на това олигарско правителство и затова резнаха парите. Само ни гледат под лупа, за да ни спрат фондовете, че нямат вяра на ГейСер и компанията догански олигарси!
40
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГОЛЯМ МРЪСТНИК Е ТОЗИ НАГЛЕЦ ! НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ КАК ЕВРОПА НИ СПРЯ ПАРИТЕ ,КОГАТО ТИ НЕКАДЪРНИКО БЕШЕ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И СЪМ СИГОРНА ,ЧЕ И СЕГА ЩЕ НИ ГИ СПРЕ ,ЗАЩОТО ЕВРОПА ОТДАВНА ЗНАЕ КАКВИ *** И КОЛКО АЛЧНИ СА КОМУНИСТИТЕ. ЛОШОТО Е ,ЧЕ НАРОДА Е ЗАСПАЛ ЗИМЕН СЪН И ОЩЕ СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР НАД ЕДИН НАРОД ОЩЕ ИМ ВЯРВА.
39
8
 
27
 
! Отговори
МАРИ преди 10 години
Ако парите отидат пак при батко и братко и при хидроинженерите от ДПС-то, май няма да има пак нищо за вас хората. Засрами се и се махни да не дразниш хората *** такъв
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То, фондовете - ясно. Но защо много населени места не могат да кандидатстват по програма "Развитие на селските райони" заради нарочна преграда - общинския център да има не повече от 30 хил. жители. Така беше и при Герб, така е и сега. И това са бариери, които сами си поставяме. Ами вземете да махнете това изискване, та да живнат селата ни малко...
37
11
 
32
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Отвратително човече е този Серго!
36
15
 
24
 
! Отговори
Никодим преди 10 години
Брей, хванаха ги по бели ***, проспали са да договорят изгодни условия за страната и пак за ГЕРБерите е по-важно миналото, но не и в настоящето. Що не ги обявим за историци или по-добре за живи паметници!
35
18
 
33
 
! Отговори
серГЕЙ преди 10 години
СерГЕЙ критикуваш а защо не кажеш преди това колко усвоихте вие с тройната коалиция? Или които точно програми не бяха спрени?***
34
24
 
32
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
За това кой е спал в Брюксел 2007г. мисля, че пак бе ти Серго, ама освен, че спа се и поосра та още им мирише на евродепутатите, пък за неусвоените в 2013 няма как друг да ти е виновен. Ти си тръгнал да искаш повече, повече от колко от 0,00 ни повече ни по-малко ще видиш.Прочети Инвеститор БГ и млъкни, махни се както е казал великия Ботев.
33
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде да сваляме правителството преди да се е опомнило и да сшечели някой договор! Хайде на протестите а чиновниците ще се ослушват откъде духа вятъра и няма да си мърдат пръста. Костоваците са на принципа щом не са на масата и не ги пускат даже и под нея то колкото по-зле толкова по-добре (те си имат зоб и ще оцелеят, да му мисли народа)
32
32
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ви моля да ползвате целия експертен потенциал в България, заяви Борисов.--------------------И кои са тези велики експерти от ГЕРБ, които трябва да ползват?Може би калинките Томислав Дончев и Добрев, плюс цялата плеяда уредени на длъжност по времето на ГЕРБ, без да отговарят на какъвто и да е ценз и без да имат нужните познания и опит по въпросите, по които са били поставени да отговарят?Мерси, благодарим от такива експерти! Дръжте си ги да ви съветват в ГЕРБ
31
25
 
44
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Станишев и 10 чифта очила да сложи,пак си е безочлив.Това е човека,който има най малко право да говори за европейските фондове.Нагъл Сърп и Чук.
30
11
 
25
 
! Отговори
Вълков преди 10 години
До АнонименДа си ходи в Херсон !!!!
29
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ***!
28
6
 
29
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Да отстраним политическата проституция,заразена от спин....
27
12
 
46
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Европа няма да даде пари на комунисти и техните олигарси.Вече 23 години парите отиват в джоба им.Оядоха се и са със самочувствие на богове.Народа гладува,не може да си плаща сметките,бяга от България,умира от мизерия и нервен срив.
26
4
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Да им подарим по един матрак" Дормео" на всички некадърни управляващи и да ги изритаме от политическата сцена.Поведението им е махленско,нискостебленно.Това не са отговорни държавници,които милеят за България и народа,а единствено за собственото си благополучие.Вниманието им е концентрирано върху далаверите,а за народа работят между другото.ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА.