Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов

Искат да вземат комисионни, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 18 сеп 2013 14:00 | 18 сеп 2013 10:22,
116
Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦгерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицата Станишко, сестра Галева, др. Кутев, др. Корнезов и сие въведоха плоския данък през 2005 - 2009 г. и изгода от това получиха само олигарсите в държавата . Това САМО доказва, че горните лица не са никакви социалисти, а са подставени лица на онези, които ограбиха държавата през годините на прехода .Проф. Близнашки е един от малкото съвестни хора в БСП , за разлика от Станишко, сестра Галева, др. Кутев .Др. Кутев още мълчи за аферата ' Хохегер ' , където Станишко и неговата възлюбена се об
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само ГЕРБ трябва да се изолира, а също и БСП, тогава ще се оправим! Не ме интересува какво казал Бойко, Станишев, Орешарски, Драган Сидеров, Местан и Петкан, всички са за бунището. Трябва да си учредим нова партия и да ги разкараме тия ***.
20
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** !
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кинезитерапевт, кадър на ДПС стана втори зам.-министър на инвестиционното проектиране Айде, още един експерт в технократското правителство
18
0
 
11
 
! Отговори
ОЩИПАН преди 10 години
АДВОКАТИ-БЕЗДЪННА ЯМА В КОЯТО ПОТЪВА ВСИЧКО И НАИ ВЕЧЕ ПАРИ! АМА МНОГО ПАРИ!!!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e te takava prostotiq ne biah 4yval, mute poznat li e tozi buton priliaga6t na tozi sybekt :)
16
5
 
12
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
И да е така, няма какво да се направи, имат пълно мнозинство! Да сме мислили като нация!!
15
19
 
30
 
! Отговори
Добро утро преди 10 години
Б.Б. откри Америка. *** дойдоха на власт с помощта на Руската Мафия (като казваме руската мафия разбирай Русия начело с Путин)Те за това са захапали кокала, и не дават оставка, защото имат ангажименти към Белене да източат по тази линия колкото се могже повече пари към ПутинЗер, ако не ги съборим на сила, Руската мафия ще ги накаже. Станишко може да се намери в някое езеро с бетонни обувки За това се опитват да осигурянякакви пари за Путин от Белене пък после майната й на България.
14
8
 
27
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
До АнонименЗабавянето е там , че повече от месец си бъркат в носа .На писмо СПЕШНО , един месец те си ваканцуват и от адвокатската кантора са се принудили да изпращат второ писмо на 2 септември , защото никой не им е отговорил на първото писмо.Говорим за 1 000 000 000 лева . Такава незаинтересованост е повече от съмнителна , да не забравяме , че Олигарски вече един път се изказа пораженчески по делото , а Стойнев призова да не се говорело за делото .Пак се готвят да окраднат другарите
13
5
 
7
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Боки, и за мен питай Кутев. И аз не съм взимал два дни парички. 40 лв. са това!
12
2
 
8
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
С едно изречение:...И да платите фактурите на Бого Манчев,щото така или иначе сега му трябват "джобни",а пък после...не става реч само за милиард!!!
11
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАШ ПЪК ТОЯ ОВЧАР ДА СЕ ИЗКАЗВА ЗА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА- МАЙТАП. ТОЙ САМО ЗА КОМИСИОННИ И ПАРИ ГОВОРИ, ЗАЩОТО ТОВА МУ Е В ГЛАВАТА. ЗА ЮЖЕН ПОТОК КОЛКО ВЗЕ ЧРЕЗ ОФИСА СИ В КИПЪР, МУТРО ДОЛНА ?
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купуване на гласове!!!Ангел Рашков, син на *** бос Кирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. ... към профила -Цар Киро."На едни от кметските избори в Плевен Найден Зеленогорски победи Румен Петков"Осигурихме 95% от гласовете на ромите в града".Цацаров, къде си?!Цацаров защо не вземеш отношение по въпроса главен прокурор на Олигарсите?
9
9
 
13
 
! Отговори
74437 преди 10 години
Ти пък щото щеше да го спечелиш. Проблема е в тва, че няма да си ги делнете вие, а не че ще не гърбят нас.
8
32
 
33
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Боко тиквата , може да го плюете , но фактите са си факти.Не за пръв път , другарите ще искат да ограбят парите на народа.Нали се сещате , че това е най лесния начин да откраднат още един милиард и да го препишат на други.Ограбиха народа с девалвацията на лева, ограбиха парите на бабите и дядовците ни , след като зелените книжки от спестовната каса , можеха да се използват само за тоалетна хартия , ограбиха народа с имотния балон и заробването със заеми на хората , явно и сега са го измислили
7
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Къде е забавянето? До 25 октомври има повече от месец.
6
20
 
34
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
Когато една бивша мутра и бандит говори за енергетика ,то по-добре е да превключиш телевизора на Минчо Празников.Той поне е синоптик и разбира от прогнози.
5
7
 
19
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
Боки, я питай Кутев що два дни не ми плаща надника, че съм я окъсал...
4
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Говорим си каквото ни хрумне само да сме в публичното пространство.
3
22
 
33
 
! Отговори
ДЕЯН преди 10 години
АБЕ СТИГА СЕ РЕПЧИ БЕ НЕВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ИЗДЪХВАШ