Все повече ще посягаме на спестявания за достойни старини

Осигурителните вноски да скочат с 2%, препоръчва ни Световната банка
Обновена: 20 сеп 2013 14:05 | 20 сеп 2013 12:04,
51
Все повече ще посягаме на спестявания за достойни старини
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Към 2050 година заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 години, а в трудоспособна възраст ще е само половината от населението в страната. Това предрича Световната банка в доклада си за България на тема "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението". Изводите от доклада бяха представени от Дорте Домланд, старши експерт във финансовата институция.

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, е основната препоръка на Световната банка към България. 

Осигурителните вноски трябва да се повишат поне с 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване са изчислили експертите на Световната банка. Авторите на доклада обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране. 

Според Домланд правителството следва да се фокусира върху мерки, които допълнително да ангажират и мотивират младите хора да се осигуряват на по-високи суми и да мислят отрано за годините, в които ще разчитат на пенсионната система.

За да се гарантират техните права, трябва да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране, се посочва още в доклада на банката.

В бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, пише още в анализа.  В тази връзка се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 години. 

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Необходими са политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят, да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители. 

По време на конференция министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че застаряването на населението е основно предизвикателство за страната и е ключов елемент от управленската програма на правителството.

Финансовият министър посочи, че кабинетът планира да обърне внимание на лечебните заведения в отдалечените райони, наред с това се правят конкретни промени в ценообразуването на лекарствата, за да се облекчат хората, които разчитат на пенсиите си за тях.

Основен приоритет е и качественото образование, каза Чобанов. Този фокус ще намери израз и в Бюджет 2014 с мерки за обвързването на образованието с пазара на труда. Води се усилен дебат и за пенсионната реформа, посочи той в контекста на темата от доклада на банката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради факта,че избирайки вносните стоки си оставихме нашите родни заводи без поръчки за родният ни пазар.Работещите ни заминаха в чужбина, младите също,защото тук няма работа. Разждаемостта падна и факта вече е факт застаряващо неселение. Но нека не мислим,че това е начина да се оправят нещата. Имаме около 200хиляди работещи пенсионери.Нека освободят работните места ЗАЩОТО ИМА МНОГО БЕЗРАБОТНИ, КОИТО СЪЩО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДОХОДИ, НЯКОИ ОТ ТЯХ ЗА ДА СЪЗДАВАТ СЕМЕЙСТВА, ДЕЦА. БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
46
0
 
1
 
! Отговори
az tam преди 10 години
След турското робство го докарахме до *** колонизация. Заради собствените ни продажните *** с големи търбуси
45
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Adam SmithАдамчо,Какво ще кажеш, ако дойда у вас, убия жената и децата ти, отрежа ти лявата ръка, накарам те да ми прехвърлиш цялата си собственост..., после отрежа и дясната ти ръка и ти кажа - Хайде сега се оправяй сам!- Какво ще кажеш - това е напълно в духа Свръх-либерализма, на "Нулевата държава"...!?!?!.
44
1
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Adam SmithпоправкаАдамчо,- Просто е... Внимавай...:- "Либерализъм означава буквално свобода! Как е възможно да ти налагат нещо чрез принципа на свръх-свобода..."1. "Свобода", но в рамките на Държвните регламенти2. "Свръх-либерализма", който наречам "Банкеризъм", защото банковия капитал изцяло подчини индустриалния, иска "Нулева Държава"- Това означава "Нулев Контрол", което пък, при АЛЧНОСТТА, присъща на всеки собственик, означава...АНАРХИЯ - Въвеждане сред хората ЗАКОНИТЕ НА ДЖУНГЛАТА
43
1
 
3
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 39 Adam SmithГлупако,ти първо се пенсионирай на 70 години с ДОСТОЙНАТА пенсия от 150-200 лева за 30-35 години трудов стаж и тръгни с бастуна да си търсиш работа,за да работиш в полза на обществото!!! Единствената работа,която ще си намериш ще бъде собствената ти градинка в града или на село,която ще ти осигурява продукция,гарантираща по-дългото ти вземане на пенсия!!!!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Все повече ще посягаме към емигрирането, отколкото към храненето на тези престъпници! Ако тази Банка наистина беше Световна, трябва да имам няколко нейни акции под юргана! Уви, нямам!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Световната Банка е нормално да каже такива неща,защото парите от осигуровки отиват при нея,чрез разни схеми и Световната Банка хич не е световна,а е частна.
40
2
 
0
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
38 Извинявай но това което си написал и свръх смешно. Либерализъм означава буквално свобода! Как е възможно да ти налагат нещо чрез принципа на свръх-свобода - струва ли се, че в главата ти се получила свръх-каша. Не либерализма е виновен за заводите, селското стопанство и т.н., а ние всички. Защото ние сме тази които с труда, знанията и предприемчивостта си създаваме икономиката на България и обратно при тяхната липса я унищожаваме.
39
1
 
0
 
! Отговори
кос преди 10 години
ДО АДАМА БЕ,АДАМЧО ,СЛЕД КАТО БЪЛГАРИТЕ УМИРАТ НА 70 Г. С КАКЪВ АКЪЛ ИСКАШ ДА РАБОТЯТ.
38
2
 
1
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
В България за мен най-тревожен е факта, че след навършване на дадена възраст, а именно пенсионна такава, хората се превръщат изведнъж от работоспособни в абсолютни инвалиди, неспособни да работят каквото и да е било. Няма нищо лошо, срамно и неестествено един 70-годишен човек например да работи, да бъде активна личност, допринасяща за развитието на цялото общество - най-лесно е да седнеш пред телевизора и да се оплакваш колко ти е тежко, и как не искат да ти дават пари.
37
0
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
НАЛАГАТ НИ ГЛАД, ЧРЕЗ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ И НИ СМЯТАТ ЗА ***!- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- РАЗОРИХА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО - ЗАМЪЛЧАХМЕ- ЗАТВОРИХА НИ РЕАКТОРИТЕ ЗА ЕВТИН ТОК В КОЗЛОДУЙ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ 10% ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 566лв. МЪЛЧИМ- ПРОБУТВАТ НИ СКЪПИЯ ФОТО ТОК НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА - КАЧМАТ НИ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИИ ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМ???ПО-УМНИТЕ ОТ НАС КАЗВАТ : - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става п
36
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Добре де, какви спестявания с 350 лв.заплата?!?!?+!?!?! Че то те за консумативите не стигат, от къде за да спестявам?!?!??!
35
0
 
4
 
! Отговори
джизие преди 10 години
Трябва да плащаме джизие на Световната банка, на Международния Валутен Фонд.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато червени *** и герберасти си мерят .......страната постепенно но сигурно се превръща в отблъскващо гето! И тогава от кого ще крадат?
33
2
 
1
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
32 Ако се национализира рафинерията в Бургас и други предприятия, не само че няма да се увеличат постъпленията в бюджета, а ще се увеличат разходи за издръжка на още едно неработещо държавно предприятие от типа на БДЖ, ВМЗ-Сопот и т.н. Национализацията никога никъде не е имала ползотворен ефект за която и да е икономика.
32
0
 
4
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Принципът на нашата пенсионна система е грешен и следователно неработещ - не може заетите да плащат на незаетите! Естествено че заетите ще се стремят да плащат по-малко осигуровки, защото те нямат никакъв интерес от тяхното плащане в пълен размер. Въобще идеята за пенсиониране е погрешна - това трябва да е изцяло доброволен процес. Който иска да се пенсионира да внася в някакъв фонд, който не иска да не го прави и да инвестира парите си в нещо друго или да работи до края на живота си.
31
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
вместо да стимулират раждаемостта на работещите и да вдигнат заплатите, да върнат държавната собственост върху нефтохим и завода в пирдоп, нашите *** ще ни тъпчат с лекарства докато не си изработим ангарията.
30
0
 
8
 
! Отговори
men преди 10 години
да живеят, ГЕРБ, БСП, СДС, НДСВ, Евро Рома, хАтака, ***, милиционерите, сирийиците, турците, европейците, меркел, приватизацията, щастливите кокошки, атлантическия клуб, посленниците педофили, шистовата газ и т.н. а българите да си копаят собствените гробове от сега защото няма да има и кой да ни зарови като умрем. къде сте българите, кога ще издигнем бесилките?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало?Професионални-те-ните съюзи спът ли?
28
0
 
8
 
! Отговори
кос преди 10 години
Пенсионерите си взимат пенсиите само 6-7 г.(средната продължителност на живота на българина-72г.).И пак няма пари за пенсии.Изхода е да вдигнат възрастта за пенсиониране до 72г.Тогава статистически погледнато няма да има пенсионери и проблема е решен.