ГЕРБ на "промоция" – 19,99, но не цена, а проценти

3 партии - бетон за бъдещо НС, реформатори, НФСБ и "Атака" - почти
Обновена: 1 окт 2013 10:59 | 1 окт 2013 09:07,
91
ГЕРБ на "промоция" – 19,99, но не цена, а проценти
Месеци наред банките на ГЕРБ в НС пустееха. Снимка: БТА

Високото неодобрение, което има правителството и рекордно ниският рейтинг на парламента няма да доведат до промени в трите основни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това обаче ще отвори пътя на нови политически формирования. Около тази теза се обединиха представители на социологически агенции и политолози.

Данните на социологическата агенция "Афис", представени в неделя, сочат, че ГЕРБ (19,99%), БСП (21,2% ) и ДПС (6,5%) влизат в парламента при избори сега.

"Само три партии са призьори за бъдещ парламент, но това не е прогноза, тъй като избори няма да има сега, а тенденция", посочи пред bTV социологът Юрий Асланов.

Още по темата

"В проучването ГЕРБ е посочена с одобрение от 19,99%, като цена на промоция. Такова число в социологията не съм виждала да се закръгля, това е внушение за подценяване", настоя пък политологът Румяна Коларова.

Повечето социологически агенции обаче отчитат сходни тенденции, запазва се и потенциалът на нови политически формации, както и на малките партии.

"В смутни времена най-стабилни са традиционните партии - те имат сигурни шансове", категоричен бе политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Той уточни, че в момента социологическата картина не е много интересна, а вниманието е насочено към по-малките партии.

Според социолозите само Реформаторският блок набира скорост, но не бива да се подценява и Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов, който също има потенциал за ръст в одобрението, коментира Юрий Асланов.

Според него "Атака" вече е върнала част от потенциала си и не може да бъде извадена от играта въпреки голямото неодобрение към лидера й.

По думите му Волен Сидеров винаги е имал високо неодобрение, но и доста мобилизирани привърженици.

"Шест-седем години той беше редом с Ахмед Доган и Иван Костов по неодобрение, а сега те са в запаса и ги забравиха", обясни тезата си социологът.

Кой с кого в коалицията?

Политологът Румяна Коларова акцентира върху това, че огромното неодобрение на парламента се дължи и на това, че няма ясни сигнали кой с кого е в коалиция. По думите й това е не само политическа криза, но и усещане, че институциите не работят както следва.

"Хората се дразнят като не знаят как е формиран кабинетът. Когато в Европа се коалират, се знае коя партия какви приоритети налага и къде отстъпва. В това правителство никой нищо не знае. И министрите, и премиерът не знаят в кой момент какво ще се наложи и от какво ще се отстъпи", обясни тя.

Затишие пред буря?

"След първоначалния трус през юни имаме няколко месеца, в които кабинетът е отдъхнал", настоя на свой ред Първан Симеонов. Според него е важно да се изчака критичният есенно-зимен период, а в момента има стабилизиране.

"Действително има неяснота на този формат, важно е обаче и че хората са разделени по отношение съдбата на кабинета", коментира той с думите, че това е гротескно напомняне на 90-те години.

Симеонов смята, че нормалност във властта и обществените нагласи може да има, ако овладее социалното напрежение, потенциалната енергия на февруарските протести и състави стабилен бюджет, който да "удовлетвори социалните изнудвачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Напоследък Бойко Борисов има само едно място, от което да изкряка своето послание Нова телевизия, а най-често водещият Кеврок Кеворкян. В две поредни интервюта бившият премиер призна, че неговите министри са лоши, а той завалията бил лековерен и заблуден. Ако ставаше въпрос за нашата баба, това обяснение е приемливо, но все пак става въпрос за бивш министър-председател.
50
6
 
16
 
! Отговори
Мирон преди 10 години
Щом Кънчовците дават такъв резултат, значи поне 70 процента подкрепят протестите. Кънчовците / Кънчо Стойчев и Андрей Райчев/ са ортаци на друг бандит - Красимир Гергов. Кънчовците са онсовните манипулатори на социологическия пазар, а Гергов манипулира пийпълметрията / рейтинга на телевизиите/. Просто не трябва да им се вярва. И тримата отявлени престъпници са поредните рожби на червената мутренска номенклатура и ченгеджийница и очаквам с нетърпение деня, в който някой потърпевш ще ги поръча и щ
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
10 милиарда ги няма в тая държава. Боко..кьорав ли беше когато ги точеха??? Няма резерв, няма заем, няма пари на здравна каса, пенсионните фондове не е много ясно на кво дередже са, евро проекти се раздаваха на едни и същи фирми спещу рушвети и тях не видя кой ги обслужва, абе изобщо нищо не е видял завалията...все зад гърба му всичко е ставало! Народа затова го нарече ТИКВА щото е ***!!!
48
8
 
24
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Кабинетът на ГЕРБ ще остане в историята с най-многото подслушвания и като втория в България, изгонен с камъни след кабинета на Жан Виденов. Признанията на Борисов съдържат истината защо се стигна до тук. Бойко Борисов не е невинен и заблуден. Той е виновен, защото е малограмотен, слабообразован и доверчив, което в полето на политиката означава само едно имали сме лековерен и заблуден, некомпетентен министър-председател, на когото министрите, виждате ли, са му се качили на главата.Помните ли историята за добрия цар и лошите министри?
47
3
 
12
 
! Отговори
Изход преди 10 години
Не остана ли от онова ,което го давах на мастиите, в парка?Ако е останало да го дадат на ГЕРБ-ите. Живота без *** и мошеници ще е по-хубав.
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
С такава опозиция правителството на Орешарски направо е обречено на вечност.
45
8
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Млади, умни, красиви и интелигентни ли бяха протестиращите ? Аз що продължавам да си мисля че са платени напушени *** без мозък ???
44
5
 
12
 
! Отговори
До десен преди 10 години
Aми то избори имaше , aко ти си бил зa гъби е твой проблем , дa сте глaсувaли!Изборите не сa детскa игрa и кой когaто му скимне зaрaди него дa се провеждaт пaк. В случaя избори се искaт зa дa върнaт Борисов нa премиерския стол.Aмa толковa му е aкълa нa Будa , че при едни сегaшни избори ще влезе с нaполовинa от сегaшните си депутaти.
43
12
 
18
 
! Отговори
Лъжa опaшaтa преди 10 години
Колко е плaтил Герб зa дa получaт толковa много проценти. Товa е aбсурд , aбсолютно сa вдигнaли процентa нa Герб и то много.
42
7
 
7
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Baia cherven *** ima tuka kato gledam kak se cykat minusi :D e i ko? oleknali vi na malkite dushichki be bokluci :D
41
7
 
10
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
НИЩО ЛИЧНО:.....................Песента на летящият Буда......................................Пальот ми дай, пальот ми дайбилиони литри изгори,ако не стигнем до летищена магистрала приземи!Пальот ми дай, пальот ми дайСтанишев бързо отсвири!Избяга Дянков и откраднаот вас народните пари!Ти вот ми дай, ти вот ми дайГЕРБ-бюлетина избери,от обещанията сладкифилия с мас *** вземи.Кога не управлява Вождагорко сърцето го боли!!Щом САМОЛЕТА вдига Буда,ще клати всички будали!
40
7
 
8
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Chervnata pasmina shte byde mnogo iznenadana na izborite.
39
9
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗНАЕ преди 10 години
РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЯХА ДА СА ВЕРНИ, АКО НЕ ЗАБРАВЯМЕ НАЙ-ВАЖНОТО ОБСТОЯТЕЛСТВО, ЧЕ МУТРИТЕ ГЕРБ ОТ ФАЛШИФИКАЦИИ ПЕЧЕЛЯТ ОЩЕ 5% ВЪРХУ ПРОГНОЗИРАНИЯ ВОТ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА МАЗОХИСТИ И ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЛЪСТОТО *** Б.Б.,ЗАЩОТО ИМ Е КЕФ ДА ГИ ЛЪЖАТ И МАЛТРЕТИРАТ. ТАКА ЧЕ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЗАВИСИ ОТ НОВИЯ ИЗБОРЕН ЗАКОН, КОЙТО ТРЯБВА ДА УДАРИ МУТРЕНСКАТА ГРУПИРОВКА ПРЕЗ КРАДЛИВИТЕ РЪЧИЧКИ. ИНАЧЕ - СПУКАНА НИ Е РАБОТАТА.
38
8
 
9
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
BSP mogat da si mechtaiat za 21% , haide davaite izbori i da vidm
37
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
ГЕРБ, такъв висок процент?! Невъзможно!
36
0
 
2
 
! Отговори
Бигуй преди 10 години
До ДесенПо всичко личи, че какъвто и отговор да получиш, ти няма да го разбереш.
35
4
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
32 това ли ти е разумния отговор на десния , за теб този Паралмент и това Правителство са работещи и можещи да извадят България от кризата , да извъшват непопулярните реформи които са неопбходими , защото не си мсилчи че за ад е излезе от кризата трябват цветя и рози , трябва да се реже администрация , нали така ще се премахнат спънките пред икономикаат кога си чул комунисти и социалисти да намялават администрация.
34
14
 
7
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
При цялата организирана истерия около ГЕРБ ,процентите са впечетляващи и Борисов е номер 1
33
5
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Юрий Асланов, доведеният брат на Станишев... Какво очаквате да каже?
32
3
 
7
 
! Отговори
31 преди 10 години
Защото "Националният фронт за спасение на Бойко" и евентуално Реформаторите (дано не се вържат на Боко на лъжите), могат да се хванат с Тиквич. А Атака, я влезе, я не влезе.Простичко е. Има една поговорка: "Оставил питомното, тръгнал да гони дивото"Комунделите са на власт, защо да се борят ПАК за властта....