Новина: В 8 от 10 коли в Европа има чаркове "Made in BG"

Ставаме все по-амбициозни, горд е президентът Плевнелиев
Обновена: 8 окт 2013 14:42 | 8 окт 2013 09:50,
58
Новина: В 8 от 10 коли в Европа има чаркове "Made in BG"
Снимка: Reuters

Всеки 8 от 10 автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който днес откри Международната автомобилна конференция 2013 г. в София.

По думите му страната ни бързо се разраства като доставчик на автомобилни компоненти за гигантите.

Според статистиката, цитирана от държавния ни глава, над 15 000 българи работят в автомобилния сектор у нас.

До пет години този брой ще се удвои до 30 000 души, прогнозира Плевнелиев.

"Ставаме все по-амбициозни. Подготвяме мащабен проект – Автопарк България, който ще се намира в индустриалната зона във Видин. Има сериозен инвестиционен интерес към проекта", посочи той.

"Автомобилната индустрия има ключово значение. ЕС е един от най-големите производители на автомобили в света. Автомобилната индустрия развива човешкия капитал, помага да се впрегне големият потенциал на научния сектор", посочи Плевнелиев.

"България през 80-те години беше една от най-индустриално развитите държави. Нека не подценяваме потенциала на техническите университети. Клъстер информационни и комуникационни технологии се развива много бързо и този клъстер има свързаност с автомобилната индустрия", каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев настоя държавата да подготви кадри за автомобилното производство, като първата крачка към това е профилиране на образованието.

"Искам да окуража българските техникуми и университети за подготовка на кадри. Искам да окуража правителството и парламентът да побързат със Закона за професионалното образование. България има много силна база за въвеждане на дуална система на обучение. Българските техникуми знаят, могат, но държавата трябва да ги подкрепи", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Уау вери уел тхе бест и що за клъстери са туй ва.Бря бря бря.Самое хорошее производство имени Мерцедеса и Бенца.Бач майка до посиране
47
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
....каза Сандо и се качи в китайската имитация на Мини Купър
46
5
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
мале мила ... чаркове мейд ин БГ ... опазил ме господ
45
0
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
До 53 : Ей балуш аз да съм обидил някой?Кво обиждаш?Само това знаете по форумите и навсякъде-да нареждате хората.Ето затова тея горе в парламента си правят каквото си искат!Защото сме разделение на "***" и "умни".Защо само в интернет сте толкова отворени незнам, иначе навън повечето мълчите като ***.Докато има *** като теб ще сме зле!
44
1
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 10 години
До МирославТъпанар! Ми като си толкова умен, измисли ти кола, построи завод в Германия и ги ползвай като евтина работна ръка!Убаво или не,отккато има свят - има работетници и предприемачи.Това,ч е сме от първите сме виновни само ние!
43
1
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Нали за това ни приеха в ЕС.Защото сме евтина работна ръка, бачкаща за без пари, по много часове и без да се оплаква (квото е тва е).Да започнат да вдигат минималната заплата.Викат няма пари.Ами как ще има като никой не внася реални осигуровки.За тези които крият осигуровки и данъци да има як контрол и затвор.Така ще започнат да се събират много повече пари от осигуровки!А не да ме осигуравя на 300лв и 300 под масата!Да направят минималната 1000-1200лв, тогава ще сме добре!
42
2
 
10
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
лицето плевнелиев е долен лъжец - български части или произведени с робския труд на българи - за 300 лв месечно - това ли са български части? Български части аз бих разбирал ако са произведени от български заводи и печалбата да остава в България ХОРА МАЙ ТОЗИ ЧОВЕК Е ПРАВ!Гриша Ганчев Сашо Диков за делаверата на века 1.3 млрдОперация Слава 6.10.2013Операция Слава - Границата се тресепотърсете тия клипове - първите два са в ютуб - а вторите два във вибокс - ей това всъщност се случава.
41
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Трябва ли да благодарим на мъдрото партийно и държавно ръководство.
40
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Завода за плоски стъкла в Търговище прави стъклата на рено и дачия ,заплатите които плащат турските директори са над средните за региона,но отново Булгарския гениий е в действие фирмите под изпълнители -охранителната примерно дава едва 25% от тези пари на работниците....
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои се оплакват от турските фирми но аз мога да дам пример с шишеджам в Търговище - но там например заплатите са около 500 лева, има стол и храната е безплатна. Работете във Фармавет в Шумен - собствениците са българи, работи се по 12 часа и няма обедна почивка, работно време и хората хапват на крак филия с лютеница от вкъщи при заплата от 400 лева.
38
0
 
1
 
! Отговори
40 до Шопа преди 10 години
Работя по въпроса, драги :) Не се отчайвай, и твоят рабфаковски опит може да бъде от полза на някого...някога. :)
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росен Плевнел.... да си смени дилъра най-накрая !!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Някой сиI v St.Zagora turska firma exploatira bulgarite po 12 4asovi no6tni smeni 6 no6ti pored da praviat gumeni uplatnenia za vrati na modeli na Volkswagen.Godost li e tova? Kade sa pravata na rabotnitzite dokato turtzite gushkat milioni?
35
3
 
7
 
! Отговори
Плевито преди 10 години
Плевела е *** като *** в изказванията си но нали това е от опита му като комсомолец ! Червен продажен *** 1 приятел беше казал ,че ако някой утрепе Плевела ще танцува цял ден от радост !
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5/10 от маркови дрехи са произведени в Бангладеш. Просперитетът не се доказва с това какви авточасти произвеждаш, а колко разпознаваеми са националните ти брандове. България няма нито един световен бранд. На другото се радват скотовете, които впрочем по същия начин се радват и на 4-тото място по волейбол :) Гордостта на бедняка.
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За това ли колата ми се чупи така често в последните години??
32
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако попитате средностатистическият ***, ще разберете че в Бг НИЩО не се произвежда.Само се краде,яде,пие и е..бе.По-*** нация НЯМА!
31
1
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Едно от малкото качествени неща, които се правят за автомобили в България са джантите от завода в Плевен. В Карнобат се правеха (не знам дали се правят още) кабели за АУДИ. Проблема там е, че супервайзера до края на 2011 година беше турчин. Когато човека се върна след новогодишните празници разбра, че е получил черен печат. Докато мине процедурата и да влезе отново в България след около 20 дни фирмата, беше препродадена на два пъти и беше станала собственост на български м..ри!
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E, разбира се пак мнозина недоволни! Вие к'во искате бе?! Да се състезаваме с Германия ли! Всеки мърмори в тази държава, все недоволни и все нещо не му харесва! Вие знаете ли изобщо как се прави бизнес, колко акъл и усилия трябват, колко труд! Всеки мрънка и не прави нищо! Може да са части са автомобили, но това е пак нещо - повече заплати, повече пари в икономиката, повече пари в нея ->по- добри възможности. Но не Бай *** иска излитане като със совалка! Не си дава метка колко е трудно.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таблата на Фолксваген се правят в Казанлък. Фирмата Аркомат е турска, работи се за минимална заплата, нощни смени, 12-14 часов работен ден и нечовешки условия на труд. Заслугата за това е на един скапан Седесар който когато преди години се среща с инвеститорите казва фразата "Не се напъвайте, тука хората ще работят и за без пари".