Новина: В 8 от 10 коли в Европа има чаркове "Made in BG"

Ставаме все по-амбициозни, горд е президентът Плевнелиев
Обновена: 8 окт 2013 14:42 | 8 окт 2013 09:50,
58
Новина: В 8 от 10 коли в Европа има чаркове "Made in BG"
Снимка: Reuters

Всеки 8 от 10 автомобила в Европа има технически компоненти, произведени в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който днес откри Международната автомобилна конференция 2013 г. в София.

По думите му страната ни бързо се разраства като доставчик на автомобилни компоненти за гигантите.

Според статистиката, цитирана от държавния ни глава, над 15 000 българи работят в автомобилния сектор у нас.

До пет години този брой ще се удвои до 30 000 души, прогнозира Плевнелиев.

"Ставаме все по-амбициозни. Подготвяме мащабен проект – Автопарк България, който ще се намира в индустриалната зона във Видин. Има сериозен инвестиционен интерес към проекта", посочи той.

"Автомобилната индустрия има ключово значение. ЕС е един от най-големите производители на автомобили в света. Автомобилната индустрия развива човешкия капитал, помага да се впрегне големият потенциал на научния сектор", посочи Плевнелиев.

"България през 80-те години беше една от най-индустриално развитите държави. Нека не подценяваме потенциала на техническите университети. Клъстер информационни и комуникационни технологии се развива много бързо и този клъстер има свързаност с автомобилната индустрия", каза още държавният глава.

Росен Плевнелиев настоя държавата да подготви кадри за автомобилното производство, като първата крачка към това е профилиране на образованието.

"Искам да окуража българските техникуми и университети за подготовка на кадри. Искам да окуража правителството и парламентът да побързат със Закона за професионалното образование. България има много силна база за въвеждане на дуална система на обучение. Българските техникуми знаят, могат, но държавата трябва да ги подкрепи", заяви президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джонсон Контролс също правят доста неща за колите
27
3
 
14
 
! Отговори
Статистика преди 10 години
Може да не ви утърва ама много от софтуера на европейските автомобили е произведен в България,кабелите на VW AUDI SEAT SKODA и др. също са произведени в Бг.Светлините във автомобилите също.Дори един доста добър процент от платовете за дамаските е от България.Знам че не е многоно все от някъде се започва.Сега навлизат и много проекти от производители на електромобили които изцяло ще се зглобяват в Бг.А в Ловеч се сглобяват също цели автомобили със ДВГ.Вие си злобейте ама фактите са си факти.
26
2
 
7
 
! Отговори
87132 преди 10 години
Наистина в страната има няколко големи фирми които се занимават с производство на компоненти за автомобили. Не малка част от електрониката в автомобилите се произвежда тук, окабеляванията също както и някои чисто механични елементи. Мисля че г-н Плевналиев е близо до истината. Ще ви дам примери в няколко фирми в областта. Нали сте умни хора може да ги потърсите в Google. Това са IMI Bulgaria, Sensata, Melexis, Arcomat , Yazaki, ALC Bulgaria , Bosch огромни фирми с хиляди работни места.
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само ме светнете каква индустрия е имало преди 1989г?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е хубаво да се плюе, но не трябва да се задоволяваме с малко. Истината е, че ни трябва средна и тежка промишленост и производство. Защо някой европейски автомобилен гигант няма завод при нас при положение,че работната ръка е евтина?! ЗАЩОТО по никакъв начин не насърчават инвеститорите! Как да се радвам, че правиме шпонки и семеринги?
23
2
 
12
 
! Отговори
Муки преди 10 години
Такова ни е горе-долу и съотношението при проститутките и бандитите по света :-)
22
4
 
23
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Говорих с един грък наскоро ,който има бизнес в България и той ми каза , че нашата страна е "марка" и се цени в Европа що се отнася до някои продукти , изработването на части за машини и автомобили например е един от тези продукти , а повечето от нас не го знаят , вярваме че всичко ни е скапано , за съжаление се оплака, че българските бизнесмени , с които работи не се интересуват от разширяване на бизнеса си към Европа ,а на срещите му говорят коя за колко и как лапала, манталитет ганьовски.
21
8
 
21
 
! Отговори
Dido преди 10 години
Съседни Сърбия, Турция и Румъния правят цели автомобили, румънците даже с румънски бранд макар и част от групата на Рено. Германия, Англия,Холандия се напълни с Дачия Дъстър .... а ние трябвало да сме горди, че правим маншони и биалетки и някакви китайски каруци с абсурдното име за автомобил Велика Стена .....
20
0
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
До: СалахадинВземи първо да прочетеш и да разбереш за какво иде реч в статията..... "технически компоненти", а не производство и сглобяване на коли. В България има доста фирми които се занимават с тестването и производството на модули, които след това се продават на други по-големи фирми като BOSCH, Continental, Magna, TRW, Sensata, който от своя страна предоставят директно на всички големи автомобилни производители. По голямата чат от тези фирми в България не са български, но предоставят работ
19
7
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
България...Детройта на Европа :)Мухахахах
18
12
 
25
 
! Отговори
Автомобилист-селяк преди 10 години
Е те сега разбрах, защо от новопроизведените автомобили (след 2005) и *** за зеле не става - направо са си за еднократна употреба. Досега ми беше необясним тоя феномен, как голфарата 2-ка 93г. навърта 800 000км. и нищо и нема, а новата 6-ца мета скоростна кутия на 35 000 километра. Добре, че е Плевнята да ме просвети.
17
12
 
9
 
! Отговори
Ситизен преди 10 години
Имаме си *** за президент ама така е като няма алтернативи за които да гласуваме. Та понеже и аз гласувах за г-жа Плевенлиева сега мога да си я критикувам колкото си искам. Оставка Motherfukers и на управляващи и на Президент!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
:)В сравнение с Турция за която се може да се каже: 50% от частите в автомобилите са "made in Turkey"направо ще променим картата на автомобилостроенето!
15
13
 
16
 
! Отговори
Балкан Ловеч преди 10 години
Правим на волана дупките и на джантите спиците. И на такива като Плевела чипа.
14
3
 
3
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
До СалахадинА, за това 8-10 не споря... Дори не се замислих над него, защото няма какво да се замислям, но все пак това не означава, че не се правят неща тук. :)
13
7
 
23
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
Една хубава новина се появи и всички започнаха да я плюят.Ще си загинем от тъпотия и завист.
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До критикаритеА бе гьончовци Плевнелиев само цитира съществуваща статистика друг е въпроса че ви е толкова тесен кръгозора.
11
9
 
4
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
11 аз не споря че няма. за 1 от 10 става.Ама не разбираш ли че 8 от 10 е смешно :)
10
5
 
27
 
! Отговори
SeishinBG преди 10 години
До СалахадинИма неща, които наистина се правят в България. Примерно софтуера за работните уреди на повечето нови Мерцедеси, БМВ-та и т.н. се прави в България. Има и части, които се произвеждат тук. Така че за това има право, а и за това си изказване също:"България през 80-те години беше една от най-индустриално развитите държави", но за съжаление вече нямаме никаква индустрия благодарение на 24 годишния измислен "преход", разбирайте крадене! :)И все пак си е *** и никакъв държавник! ...
9
1
 
6
 
! Отговори
milkokolev преди 10 години
И тези коли ще се върнат някой ден тук при нас.