Защо левицата се "обърка" с мораториума?

Били против текста, но хората искали гаранции за земята си
Обновена: 24 окт 2013 10:30 | 24 окт 2013 10:30,
13
Защо левицата се "обърка" с мораториума?
Снимка: архив, Булфото

БСП направи всичко необходимо и възможно въпросът за мораториума да не влезе за разглеждане в НС, обяви пред Нова тв левият депутат Антон Кутев.

В началото на седмицата парламентът удължи мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци до 2020 г. Текстовете, предложени от "Атака", бяха подкрепени както от ГЕРБ, така и малко изненадващо от 59 депутати от "Коалиция за България". Едва четирима социалисти ги отхвърлиха, а 12 се въздържаха от гласуване, докато ДПС бе единна, гласува против.

Днес Кутев се опита да обясни защо това е станало факт, макар от БСП да твърдяха, че целокупно ще отхвърлят документа на националистите, подкрепен от бившите управляващи.

Още по темата

По думите му в столетницата били наясно, че има критична маса в парламента, в лицето на "Атака" и ГЕРБ, която би могла да прокара подобни промени, общо имали 120 депутата.

"Поводът, въобще да се включим с частично гласуване, е първо "Атака", които го внесоха и ГЕРБ, които не просто го подкрепиха, а го и засилиха", допълни той.

Първоначално Кутев обясни, че спорният текст е бил подкрепен от БСП, за да не мине текстът, предложен от ГЕРБ.

Впоследствие обаче обясни, че текстовете предложени от ГЕРБ, са били така или иначе отхвърлени, преди изобщо да се обсъжда предложението на "Атака".

"Гласуването мина така - първо влязоха текстовете на ГЕРБ и бяха отхвърлени, а после мина текстът на "Атака", каза той.

Попитан защо тогава е подкрепил текстовете по време на гласуването, Кутев обясни, че го е направил, "защото голяма част от хората в България искат гаранция, че земята им няма да бъде продадена".

Той поясни още, че уговорката в парламентарната група е била да се гласува по съвест, защото не са имали изход от ситуацията.

"Проблемът е, че от наша страна има няколко човека, които ги няма. Точно заради това те си наложиха и темата в дневния ред", обрисува ситуацията депутатът.

Антон Кутев изрази надеждите си, че страната ни няма да търпи евросанкции заради мораториума.

"Според мен той няма да работи. Надявам се през това време да успеем да направим промени в законите, поне за териториално ограничаване", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.