Депутатите удължиха мораториума за земята до 2020 г.

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от депутатите от БСП
Обновена: 22 окт 2013 17:22 | 22 окт 2013 17:00,
190
Депутатите удължиха мораториума за земята до 2020 г.
Снимка: БТА

Парламентът прие проект за решение за удължаване до 2020 година на мораториума за продажба на земя на чужденци.  Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха.

Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от БСП, от ДПС бяха единодушно против.

Около 5 часа продължи обсъждането на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци, предложен от „Атака“. Това стана след поредица от почивки, преформулировки и спорове в пленарната зала. 

Депутатите от Коалиция за България предложиха нов проект за решение за продажбата на земя на чужденци. Те поискаха НС да реши да възложи на МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и българските граждани по повод продажбата на земи на чужденци. Той обаче беше отхвърлен, след като депутати от ГЕРБ първо се объркаха, но след прегласуване се поправиха.

Още по темата
Националистите настояваха Народното събрание да приеме проект за решение за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци. Забраната изтича на 1 януари 2014 година. Падането на забраната за продажба на земя на чужденци от страни от ЕС става на база на договора ни за присъединяване към ЕС.

ГЕРБ и националистите съгласуваха позицията си и най-голямата партия предложи проектът на решение да се допълни с текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на българската земя. Предложението за допълнение обаче беше отхвърлено.

Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите, заяви Павел Шопов от „Атака“ по повод на мораториума. Той поиска дебатът да се предава на живо по националните медии. Предложението не беше прието от първия път, но след прегласуването мина. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи разбор на цените на земите в различните страни от ЕС. Според него земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. Това е записано и в мотивите за удължаване на мораториума. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева. Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова Сидеров.

Трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажба на земеделска земя на чужденци, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В Испания до 15% от земята може да е собственост на чужденци. Пълна забрана има в Китай, Естония, Беларус, заяви още тя.

Направете го с малко плам, заяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов по повод изказването на Цвета Караянчева. Той се зачуди как ще гласуват представителите на ГЕРБ. Ако ще гласувате за, влезте всички в зала, призова Чуколов. Самата Караянчева обясни, че ще подкрепи мораториума.

Магдалена Ташева от „Атака“ традиционно беше доста експресивна, като обясни, че по договора ни за присъединяване към ЕС са се водили преговори от „йесменовци и йесдами“. По нейни думи пък въпросният договор е бил подписан от „политически вампири“, които вече са извън политиката, но от време на време слагат различни маски и се мъчат да се върнат.
Националистите обърнаха изказванията си и към Ботев и Левски и тяхната борба.

Ботев и Левски са се борели за свобода, не за придобиване на имущество, контрира веднага Янаки Стоилов от БСП.

Антон Кутев от левицата беше категоричен, че след падането на забраната чужденци извън ЕС няма да могат да купуват земя. Това са спекулации, заяви Кутев.

По негови думи на практика мораториумът не работи, защото чужденци могат да регистрират тук юридически лица и да изкупуват, колкото земя искат.

Има вратички в закона и в мораториума, които са проблем. Трябва да влезем в детайлите и да намерим пътя, заяви още червеният депутат.

Днес имаме уникалния шанс да поправим миналото, заяви Сидеров. По негови думи днес депутатите могат да излязат по два начина от залата – с гордо вдигната глава или гледащи земята.

С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към парламента, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес аз я поздравявам за подкрепата за мораториума, заяви Сидеров. 

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни, че мораториумът е необходим за националната сигурност на България.

Разбираме и споделяме целесъобразността, която стои зад проекта за решение, които днес разискваме. Същевременно заявявам, че тази редакция на проекта за решение, убедени сме, не решава въпроса, не решава нито един въпрос, но същевременно отваря много въпроси, включително поставя под съмнение статута на България като член на ЕС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан обясни, че едно от условията да се присъединим към ЕС е да се промени член 22 на Конституцията, който предвижда да не се продава земя на чужденци. Това решение беше непреодолимо условие, заяви Местан.

Уважаеми колеги, този проект за решение трябва да е прецизен, да не поставя под съмнение статута на България като член на ЕС. Един мораторуим не променя договора за присъединяване към ЕС, каза още лидерът на ДПС.

Да вървим по прецизна процедура, за да реализираме идеята, която се съдържа в проекта за решение. Всичко друго е популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България, заяви Местан.

Ние с този мораториум няма да решим всички проблеми, но ще дадем тласък. Няма да е нужно 27 държави-членки да ратифицират, защото ние няма да искаме това от тях. Ние ще си спечелим време, така че направим почти невъзможно закупуването на земя от чужденци, заяви Сидеров.

Тагава пък Местан направи предложение дебатът да бъде отложен, докато не се формира общо прецизно решение на НС по темата. Предложението на Местан не беше прието.

Има шанс НС да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически, заяви Местан с искане на процедура за прегласуване. Той обясни, че иска отлагане само след седмица, така че да има позиция на НС, приета със съгласие. Предложението отново не беше прието.
След гласуването председателят на НС Михаил Миков направи емоционално изказване по повод решението на НС.  България ще има тежки проблеми с европейски си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да вземе решения на база политичедкия популизъм, отсече Миков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
sisa преди 10 години
ATAKA E TAZI KOIATO NI ZAVARDI ZEMIATA AKO NE BE6E V PARLAMENTA 6TQHA DRUGITE PARTII DA E PRODADAT. BRAVO NA ATAKA
134
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
грешката е моя! всичко ще е на бай *** и дедо ти турц!!!
133
1
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
И аз съм против!! до 2020 няма да има нищо на българина!!!смотльовци!!!
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВаскоТи да го духаш, прости, бедни българино!
131
3
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 10 години
Това решение е правилно.Българинът е много по-беден от средния европеец.Кой от нас може да си купи земя във Франция?Много е скъпо,нали?Ако българските депутати искат да продават земя,да определят минимална продажна цена ,която да е по-висока от тази във Франция.
130
1
 
17
 
! Отговори
ббб преди 10 години
Русия, Русия, къде си да ни спасиш от турския башибозук, който е по-хитър от всякога?
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
виж коментарите във вестниците и ще разбереш че сме на тоя хал от продажнициевроатлантицинищо лошо няма да се продава земя но- същите драскачи забравят че пишат колко плодородна е същата тази зимя-бэлгарина е беден и това което не изкупиха и присвоиха "бизнесмените" ще го вземат чужденци за без пари - цената за тях е много ниска- 23 години политиката е фалит на селското стопанство-съдбата и ще бъде като на взетите за без пари предприятия - няма за селото това което дават на фотоволтаици
128
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естония е част от ЕС и там е напълно забранена продажбата на земя на чужденци, но ако наистина някой от наш'те йес-представители е приел такава клауза до 1 януари 2014, тогава може да си имаме неприятности с ЕК, но все пак е добре че приеха удължение на мораториума. И земята като се разпродаде на чуждениц, съвсем нищо българско вече от тази държава няма да остане. И при чужденците пак ще е пустееща земя не се притеснявайте, защото всеки чужденец като стъпи в БГ се побългарява.
127
1
 
8
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Всеки един продавач трябва да е напълно луд, да извади стоката си, когато цената й е ударила земята. Не може най-плодородната и качествена земя да е най-евтина. Ако е така - прибираш си я и не я продаваш. Това е положението. Пазарът може да се опитва да диктува цената, но продавачът също така има право да си задържи продукта, когато смята, че продуктът е подценен. Разбира се, освен това, земята не е продукт, а е безценен актив с вечна годност.
126
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атака - партията на българите. Унгарският модел е спасителен за нас.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Козар БеленеЗащото го искат политиците им а не гражданите им. Защото страдат по манията, че като им паднат границите, икономиката ще им заври и закипи. Ама уви няма как да се случи. И тук никога не може да бъде Украйна или Беларус. И плюс това сега в момента не е ли феодален монополизъм тук бе отворко? Кажи ми какъв износ и на какво сме направили ние за последните години? Ама не фиктивния а реалния. Колко наши компании участват във външни проекти на чужда територия?
124
19
 
5
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Хе-хе големи умници има тук във форума. За какво ни бил ЕС? Ами ако не беше ЕС тук щеше да е феодален капитализъм какъвто има в украйна и беларус например. Хърватите защо се натискаха да влезнат в ЕС? ЗАщо Сърбия, Турция и Македония също заявяват желание за ЕС? За да успееш без ЕС трябва да имаш качества, които българина не притежава. Айде сега помпете на минуса да ви олекне.
123
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да е шашав Волен е прав за едно време е България да спре да гледа само към Европа и САЩ, има си и други пазари с които в минало по ни е вървяла далаверата. Ама то кой го беше казал "политиците не решават проблеми, а просто ги финансират"... Жалко е че и тия като се махнат пак не виждам алтернатива в никой. Всички кандидати излизат с пожелателни намерения, но не и с конкретен план- график за действия. По дни и дати. С факти и аргументи за конкретни действия. Аз така -па иначе... мерси
122
3
 
9
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
GERB BSP I ATAKA POKAZHA 4E MOGAT I BEZ DPS , TAKA 4E OBIDINETE V IMETO NA BULGARIA I IZOLIRAITE TURKSATA ANTIKONSTITUCINNA PARTIA DPS
121
0
 
0
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До АнонименОК
120
4
 
5
 
! Отговори
Ата киста преди 10 години
Абе чужденците ще ни изкупят земята и ще я заградят. Друго е нашенски дерибеи да го направят, нали? Има разлика , макар и да не разбирам каква е.
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vse oshte mi pukaХич да не ти пука ЕС ще се пропука все някога е въпроса е кога ... Дано е по-рано щот ми писна да ми налагат нормативи от ЕС па да ми пишат ограничения под черта отдолу. Да ви кажа честно пукнат милион даден от ЕС не е подобрил с нищо нито икономиката нито околната ни среда тънем си в лъжлива мизерия. За какво ми е точно тоя ЕС не ми е ясно. Едно предимство не съм усетил па за вас не знам. И ми дреме какво няма да ми дадъд, аз не искам нищо от тях и без друго.
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи в ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ Герб и БСП могат да се съюзят?! Само така! ДПС е предателска партия и трябва да бъде ИЗХВЪРЛЕНА ОТ ВЛАСТТА НА ВСЯКА ЦЕНА И ВЕДНАГА!
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vse oshte mi pukaАз не твърдя че не купуват, а се възмущавам защо се позволява. То реално погледнато много фалирали инвестиционни проекти вече са собствеонност на външни кредитори, както да речем след време ще бъдат и моловете. Само да им изтече гратисния период и разни австрийски и други банки ще лапнат молче плюс няколко стотин декара площ отдоле. Пак си е вратичка за чужденци. Да не говорим за хотели по курортите и къщи по селата, не си ме разбрал :)
116
6
 
5
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Мисля, че целият този цирк е бил само с една цел - ДА СЕ УГОДИ НА АТАКА ЗА ДА Я ПРИВЛЕКАТ НА СВОЯ СТРАНА. ГЕРБ се скъсаха да ухажват АТАКА. БСП-арите също не искат да изпускат АТАКА. Иначе всичките те знаят, че днешният ден са го пропиляли за пускане на прах в очите на хората - вижте какви сме патриоти! Знаейки, че ЕС няма да позволи да се удължи мораториума. После депутатите ще кажат, че са се борели като лъвове да защитят българската земя, но лошите европейци не им дали.