Мораториумът за земята - нарушение на договора ни за ЕС!

Златанова нямала самочувствие да се изказва за решението на НС
Обновена: 30 окт 2013 15:24 | 30 окт 2013 15:22, Веселина Йорданова
40
Мораториумът за земята - нарушение на договора ни за ЕС!
Зинаида Златанова Снимка: БТА

Едностранно удължаване на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС и на европейското икономическо пространство означава нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС с всички юридически последствия. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова, която днес представи на Министерския съвет възложения й от премиера доклад след решението на НС.

Според анализа на Златанова в решението на депутатите не се дава мандат за денонсиране на договора ни за членство с ЕС и за започване на нови преговори за съставяне на нов договор.

Вицепремиерът обаче смята, че парламентът е имал предвид граждани и юридически лица на трети страни, тоест извън ЕС, за които и към момента има забрана да купуват българска земя. 

На въпрос защо смята така, Златанова заяви, че българските народни представители са "добре запознати и са прочели договора за присъединяване на България към ЕС".

Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие да се изказвам дали едно решение на НС е конституционносъобразно, уточни тя.

Граждани на трети страни могат да придобият право да купуват земя у нас при условията на ратифициран международен договор. Такива договори към момента няма. 

Считаме, че искането на НС за въвеждане на забрана или мораториум в частта спрямо чужденци и техните юридически лица от трети страни извън ЕС е изпълнено от настоящото законодателство, каза Златанова.

Министерският съвет може да поиска тълкуване от Конституционния съд, напомни вицепремиерът, но уточни, че "следващите дни ще покажат как ще се развие ситуацията".

Тя напомни още, че Министерският съвет по Конституция не разполага с правен инструментариум да налага мораториум, а това може да направи НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
18
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Вместо да си играят на "*** ми-дойди ми" просто трябваше да запишат, че цената на земята, продавана на чужденци, не може да е по-ниска от средноевропейската. Просто и ефективно. А би било добре и да отменят всички двойни гражданства. Абсолютно всички. Което също би било ефективно, ама едва ли толкова просто - само защото не им стиска д.*** да го направят.
39
0
 
18
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Референдум!!!!!!!!!!!не на ЕС!!!!!!!!!!!!
38
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 10 години
Земята е последното нещо което остана в тази държава! Загубим ли я ще сме интересни само като донори на органи!
37
1
 
22
 
! Отговори
гешев преди 10 години
ха така! значи мораториума противоречи на европейските директиви, а отмяната на забраната на тютюнопушенето, хич не противоречи! явно има далаверка, за да дават толкова зор!
36
5
 
18
 
! Отговори
Дали? преди 10 години
Дали са го прочели народните представители ?! Някой има за цел да създава хаос в тази държава! Не може само да се искат европейски пари и помощи и да не се спазват законите в ЕС. Създава се впечатление, че единствено искате нещо без да давате нищо. Къде дават така? Избягва се земеделската професия, има много пустеещи земи, но не я обработвате! Искате да бягате от страната, но замисляте ли се че в другите европейски страни се работи, институциите, хората работят. Студентите следват, а вие?!
35
3
 
18
 
! Отговори
wc преди 10 години
shte prodam zemjata si na zapadni civilizovani choveci ne na kradlivi balgarski varvari
34
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
НЕ ПИПАЙТЕ ЗЕМЯТА-БЪЛГАРСКА!!ГОСПОД ЩЕ ВИ НАКАЖЕ!!ЗАТРИХТЕ ЕДИН ЦЯЛ НАРОД! ЗАТРИХТЕ,ПРОДАДОХТЕ,ПОДАРИХТЕ, ЕЙ ТЪЙ БЕЗ КРЪВ, КАКТО СИ ГО КАЗВАХА ,ПРЕДИ ТУРЦИТЕ , ЧЕ ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ БЪЛГАРИЯ,ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ДА СА ПРОЛЕЕ КАПКА КРЪВ!!МАХАЙТЕ СА!!!!
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко актуално е решение взето преди 10 години в свят ,който се мени с дни?Защо не се дебатира по медиите от професионалисти/икономисти ,юристи/ какви са клаузите на този договор-доколкото знам не е задължително за купувачите на земеделска земя да я ползват единствено като такава?Защо един вицепремиер няма самочувствие да се изказва за това какво е конституционносъобразно?
32
1
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
- С Е.С. СМЕ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР, А НЕ ЗАВЕЩАНИЕ!!!(при това без рефереддум)А в Унгария1. Земята може да се притежава само от унгарски ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА2. Европейци могат да я наемат и обработват, но... САМО С ЛИЧЕН ТРУД3. Европейци могат по изключение да притежават земя, НО:- Да имат ПОСТОЯНЕН АДРЕС В УНГАРИЯ- Да я обработват С ЛИЧЕН ТРУД!И накрая:- Всяка точка от всеки договор може да се предоговаря- Всяка точка може да се обяви за явно неизгодна (ако е наистина такава, а дори и да не е била, може да стане) и да се отмени едностранно.
31
1
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Rhapsody of fireДоговора с Е.С. е НИЩОЖЕН!Защото включва отстъпване на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, а не е утвърден с референдум!
30
1
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До 29,- Чети Конституцията... (Не учебник с теория...)К-яЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ.
29
1
 
25
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Rhapsody of fireПросто е!1. Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ2. Договора не е завещание3. Процедурата по Предоговоряне на коя да е точка е Част от Договора4. Договора на България е Противоконституционен, защото не е утвърден с референдум от суверена (това е народа, а не Н.С.)5. Решението за Удължения мораториум е Законов Конституционен инструмент, да се застави Правителството да защити Българския Национален Интерес в земеделието Продаден от СДС, НДСВ, Миглена Парибова и С.Паси-Израел.
28
5
 
22
 
! Отговори
до румен преди 10 години
Запознай се с Конституцията бе ***. Суверенът е народа, но в представителната демокрация, суверенът е представляван от народните представители.
27
2
 
22
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Rhapsody of fire Договора с Е.С. е НИЩОЖЕН, НЕДЕЙСТВАЩЗащото:- Договора включва отстъпването на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, но не е утвърден с референдум и затова е НИЩОЖЕН! (Конституция - Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на
26
0
 
22
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 23 АнонименОбикновенният българин,драги ще има изгода кога цъфнат налъмите....т.е колкото имаше изгода от приватизиране на предприятия,от инвеститори в икономиката обещаващи му европейска заплата,която ОЩЕ очаква и ВЪРВИ към химерата ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНА на земята!!!!
25
2
 
17
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 10 години
До румен221Въпрос- Процедурата по Предоговоряне на коя да е точка е Част от Договора!!!Отговор - АКТ относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промените в Учредителните договори - т. 3.2 Общ преглед на тези преходни мерки ще бъде направен на третата годинаслед датата на присъединяване. И то след доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС.Понеже си невежа и не можеш да смяташ, пояснявам ти - до края на 2010г.
24
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОДАЖНИЦИ,*** И ЖАЛЪК СЛУГИНАЖ,ТОВА СА ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЕЛИТ,ЩОМ СРЕЩУ ТОЗИ МОРАТОРИУМ СКОЧИХА ТАКА ЯРОСТНО ТУРЦИТЕ ОТ ДПС,И ЕВРЕИТЕ,ДЕТО ЧАК ИЗВИКАХА СТАНИШЕВ В ИЗРАЕЛ ДА ДАВА ОБЯСНЕНИЕ ЗА МОРАТОРИУМА ,ЗНАЧИ ТОЗИ МОРАТОРИУМ Е ДОБЪР ЗА БЪЛГАРИЯ И СЛЕД КАТО НИ ЛЪНГОТЯТ С ТАЯ МАНТРА ЗА ЕС ,ДАЛИ НЕ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ЗА ЕДНО ВСЕНАРОДНО РЕФЕРЕНДУМЧЕ ДАЛИ БЪЛГАРИТЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ У НАТО И ТАЯ ЮДО-МАСОНСКА ИЗМИШЛЬОТИНА ЕС,ВСЕ ПАК НАЛИ НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ 24 Г.С ТАЯ ПУСТА(ДЕМОКРАЦИЯ)
23
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обикновеният българин има изгода мораториумът да падне за да се вдигне цената на земята му. Дали ще я продава си е негова работа. От запазване на мораториума имат изгода само стотина мутри, които все още не са успели да изкупят всико на безценица и затова се съпротивляват.
22
4
 
26
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Просто е, но не е за прости политици...!- Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- Договора не е завещание- Процедурата по Предоговоряне на коя да е точка е Част от Договора!!!- Договора в момента е Противоконституционен, защото не е УТВЪРДЕН С РЕФЕРЕНДУМ от суверена (Това е народа, а не Н.С!)
21
1
 
29
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Договора с Е.С. е НИЩОЖЕН, НЕДЕЙСТВАЩЗащото:- Договора включва отстъпването на НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, но не е утвърден с референдум и затова е НИЩОЖЕН! (Конституция - Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ.)