Лекари плашат с протест, ако не се намерят пари за здраве

Трябва да е ясно как ще се покрие дефицитът на Здравната каса
Обновена: 2 ное 2013 19:39 | 2 ное 2013 15:32, Екип на Bulgaria On Air
35
Лекари плашат с протест, ако не се намерят пари за здраве
Снимка: Bulgaria On Air

Ако до 7 ноември нямаме ясен отговор откъде ще се набавят 150 млн. лева, които да покрият дефицита на Здравната каса, на 8 ноември ще проведем национален съвет, за да обсъдим какви ще формите на протест, които ще предприемем. Това каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.

„Това, че ще бъде надхвърлен бюджетният дефицит на държавата от 2%, е проблем на управляващите, а не на лекарите“, каза той.

Йорданов обясни, че думите на здравния министър Таня Андреева, която каза, че никой от медиците няма остане без заплата, не са успокояващи.

„Ние не сме за протестите сами по себе си, искаме да си лекуваме пациентите, но ако не получим отговор откъде ще се набави необходимото финансиране, ще има протести. Лекарите сме повече от армията в тази държава“, каза той.

„Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) явно не е разчетен както трябва. Още в началото на годината БЛС каза, че бюджетът на НЗОК няма да издържи, защото има рязък скок в цените на лекарствата, особено за онкоболните. Това, което е надхвърлено като болнична помощ, е 60 млн. лева - в края на краищата не е толкова много“, коментира още той.

Йорданов сравни сегашната ситуация в здравеопазването с тази през 2010 г., когато също имаше недофинансиране на болничната помощ. По думите му обаче положението сега е много по-лошо.

„Основният въпрос е дали ще можем да лекуваме нашите пациенти. Работата ни е да лекуваме хората, а не да правим аритметики дали ще има пари за лечение и за заплати“, подчерта той.

„За месец септември са фактурирани 100% от извършените дейности, а впоследствие бяха издадени нови фактури, с които се изплащат 80% от дейностите. Не беше ясно кога ще бъдат изплатени останалите 20% и именно затова сезирахме главния прокурор Сотир Цацаров. Това само по себе си представлява едно документно престъпление“, припомни Йорданов.

Вижте подробности във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
10
 
! Отговори
турчин преди 10 години
След месец всички ще бъдем на улицата
8
7
 
19
 
! Отговори
Shark преди 10 години
БЕЗСРАМНИЦИ, БЕЗСРАМНИЦИ, БЕЗСРАМНИЦИ, ОСТАВКА ВЕДНАГА,ОСТАВКА ВЕДНАГА!! НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НА ЦЕЛИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ, 240 КРАДЦИ ДА КАЖАТ КЪЗЕ СА ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ, КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ!! СЪД ЗА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРАВИТЕЛСТВА, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛЦИЯ НАСАМ, ВСИЧКИ, ВСИЧКИ СА ЧЕРВЕНИ КОУНИСТИЧЕСКИ ОТРОЦИ - КРАДЛИВИ И БЕЗСРАМНИ!!!
7
3
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н ГЕРБавия,Ами питайте г-н Цацаров, след Костинброд ужасно го обичахте, ама сега нещо... Що така? :)
6
3
 
14
 
! Отговори
някой преди 10 години
Съжалявам този, който смята,че може без лекари и учители! Платиха на полицаите за да ги пазят от студентите и другите протестиращи, а пък без лекари и учители остава една безпросветна, размножаваща се и консумираща маса-хора без ценности и мечти!
5
5
 
18
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 10 години
Къде са 1.5 милиарда лева пари от НЗОК - лични здравни вноски ???? Които Бойко Борисов и Дянков откраднаха и похарчиха ????? ЗАЩО спи прокуратурата ???????????????
4
4
 
24
 
! Отговори
СССРейчо преди 10 години
Но за полицаите ПАРИ бързо се намериха, както и за депутатите !!! Да не говорим, че само АТАКА *** на година по около 3 милиона, ГЕРБ - над 12 милиона, а БСП - 10 милиона. По 12 лева на глас !!!!!!!!! Безсрамници - това са НАШИ пари !!!!!!
3
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докторите са на път да отрежат клона, на който седят. Границата на търпимост на обществото към тях е премината.
2
1
 
2
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 10 години
_____As kogatu apsulvirah fav Harvartd,no tam fav Harvartdskiad onivirsited vastanaha pripudavatiliti puradi niski zaplati,no sa vdignaha na bunt katu sa rasBontuvaha fsia4eski...Setni imashi sospendirani daskali i duri uba4i putminiha Dekana, sas druk.Idvam ni ma iskaraha initciaturka katu pubuditelka 4i gi putdsrtikavam.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарката Таня Андреева заяви, че ще има пари за заплати за лекарите, за да настрои обществото срещу тях, сякаш протестират за заплати. Не, не протестират за заплати, а за това, че не се дава възможност за пълноценно лекуване на пациентите.