Режат парите на депутатите заради отсъствия

ГЕРБ: Обществото иска ние да си ходим, а ние тепърва правим правила
Обновена: 5 ное 2013 14:22 | 5 ное 2013 12:45,
16
 Режат парите на депутатите заради отсъствия
Снимка: Булфото, архив

По-сериозни санкции за отсъстващите депутати прие парламентът днес с промени в правилника за дейността си.

При отсъствия повече от три поредни заседание или общо пет пъти месечно народните представители ще получават само една трета от допълнителните си средства – за секретарки, помещения и т.н.

Когато поради липса на кворум заседанието на парламента бъде прекратено, да се удържат 2/3-ти от дневното възнаграждение от отсъстващите по неуважителни причини народни представители, решиха още депутатите.

Парламентът не прие предложението на "Атака" народните представители да не взимат заплати при неизвинени отсъствия от заседания три дни подред или общо пет дни месечно. Вносители на промените са националистите Галeн Монев, Николай Александров и Калина Балабанова. Те смятат, че по този начин ще се затегне контролът за отсъствията на депутатите.

Народните представители от "Атака" настояваха освен заплатите депутатите да бъдат лишавани и от представителни разходи. В момента депутатите взимат една трета от заплатите си, при положение че отсъстват повече от три пъти подред или пет пъти на месец.

По предложение на председателя на парламента Михаил Миков докладите и становищата по законопроектите на другите комисии, извън водещата, ще могат да се представят в резюме. Докладите с отчет за дейността на органите, които са задължени да се отчитат пред парламента, трябва да се внасят до 31 март, ако в закона не е предвиден друг срок. Досега нерядко депутатите се занимаваха с обсъждания на доклади от 2011 година например. 

Миков предложи още, когато парламентът отхвърли доклад, Народното събрание да мотивира решението си и да има право да изиска нов доклад. 

„Отново не чуваме какво иска обществото. То иска ние да си ходим, а ние тепърва правим правила“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. Той определи по-голяма част от предложенията като чиста доза популизъм. „Що е популизъм и има ли той почва в парламента?“, запита Велчев.

Той изнесе дълга лекция как са били наказвани депутатите от ГЕРБ при отсъствия в предишния парламент. Според него сега, с изключение на двама-трима души, никой не отсъства повече от пет дни на месец.

В предишния парламент 10 депутати от „Атака“ бяха купени от образцовата партия ГЕРБ, възмути се лидерът на националистите Волен Сидеров. По негови думи сегашната опозиция, а в 41-то НС мнозинство, е образец за корупция.

Сидеров и Велчев влязоха в спор открадната ли е субсидията на „Атака“ в предишния парламент. Част от субсидията на „Атака“ беше отклонена заради напусналите депутати и принципа субсидията да следва народните представители.

Говори се, че за тези няколко месеца тези два милиона и половина сте ги наваксали няколко пъти, обърна се  Красимир Велчев към Сидеров.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова пък услужливо обясни, че най-много отсъствия имат депутати от ГЕРБ – близо 1560 неизвинени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На депутатите по-добре да им плащат,за да не ходят на работа,щото като се разработят само глупости творят.
13
1
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Никъде в Европа няма толкова много празници, както тука си направиха нашите "избраници".
12
0
 
2
 
! Отговори
Калкулатор преди 10 години
" никой не отсъства повече от пет дни на месец." 5x12 = 60 + (примерно 20 дни отпуска) = 80.80/22 (работни дни в месеца) = 3,63. Или иначе казано в годината нашите депутати почиват повече от 3 месеца. А нашата отпуска е 20 дни .. планирана. И ако не дойдем на работа ни уволняват.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОГА ЩЕ ОТРЕЖАТ СУБСИДИИТЕ
10
2
 
1
 
! Отговори
,. преди 10 години
браво ! атака победа!
9
0
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
новоизбраните депутати влизат едни шмугльовци и не след дълго стават охранени и лъскави ***. Когато се наложи да не са избрани при нови избори гледат като ударени с мокър ***.Чудат се как ще продължат живота си извън царското живеене.Много привилегии , много удоволствия и никаква съществена работа.Къде другаде ще го намерят това?
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да точно така,махайте се Герб,Бсп,Дпс,Куневи,Костовци и всички останали инженерни проекти съсипници на България.Време е АТАКА да поеме властта и да сложи край на това безобразие
7
2
 
10
 
! Отговори
ми що бегат? преди 10 години
- Отиди в гаража на НСО намери най-големият акумулатор там, вземи два кабела допри си ги и всичко ще се оправи.Ахмед Доган послушал лекарят и се запътил да направи заръчаното, обаче един депутат го видял. Зяпочнал да тича към парламента и да вика:- Ейййй, бягайте, че оня отиде да презарежда и идва.
6
1
 
8
 
! Отговори
ми що бегат? преди 10 години
Чул Ахмед Доган, че младите използват виагра и решил и той да пробва. Качил се на мерцедеса и отишал до една аптека. Влязал в аптеката и си купил една опаковка виагра. Качвайки се в мерцедеса към Парламента решил да изпие виаграта и направо глътнал всичките хапчета. Получил той ерекция и няма спадане. Какво да прави - подкарал наред, минал всички хора в комисиите, но не спада, влезнал в пленарна зала и минал всички парламентарни групи. Отива той при доктора:- Докторе, пих виагра и сега не може да спадне, какво да правя?Докторът:- Отиди в гаража на НСО намери най-големият акумулатор там
5
12
 
11
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
ОСТАВКАААА!!! Незабавни избори за ВНС, нова конституция, президентска република, 100 депутата на обществени начала без заплати и мажоритарни избори, пълна забрана агентите на ДС да заемат ръководни постове, това е единственото решение. Така ще се смени олигархо-политическата система, която ни дои, като крави вече 24г.
4
15
 
23
 
! Отговори
Drunderski преди 10 години
За едно си прав г-н Борисов обществото иска да си ходите, не просто депутатите а именно вие!
3
11
 
21
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
Да ГЕРБ ще си отиде веднъж за винаги,а работещите и надеждни политици ще останат независимо от кои други движения ще са,и България ще е има,но ГЕРБ повече НИКОГА !!!!!!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A STIPENDIITE NA STUDENTITE?....
1
0
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Най...сетне,ето една новина от Парламента,която ме...зарадва;друг е въпросът,че те с една ръка им...вземат,а с две ръце им...дават.