"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"

"Тайм": Правителството не може да им осигури храна и облекло
Обновена: 17 ное 2013 14:18 | 17 ное 2013 07:39, Елка Василева
228
"Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България"
Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България" американското сп. "Тайм" описва в кореспонденция от София положението, в което живеят у нас сирийците, избягали от гражданската война в родината си.

В материала се разказва историята на сириеца Халед, който участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него, но "Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци", пише списанието.

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите.

Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише "Тайм", като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".  "Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред "Тайм".

Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, пише списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

 "Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора.

За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред населението, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където  правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", като допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където  правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци, "подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още "Тайм".

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
22
 
5
 
! Отговори
опетков преди 10 години
Проблемът на България е, че е влязла в клуба на богатите, където не и е мястото и всички очакват да се държи като богата държава към т.н. бежанци. За съжаление там ни приеха без да сме готови за това и двете страни съжаляват, защото изискванията в клуба са доста високи. Както се вижда от коментарите обаче не сме дорасли и духовно да приемем различните от нас, да помогнем на хората в беда. Огромна вина за това има сегашното правителство и главният прокурор.
68
2
 
12
 
! Отговори
rooiters преди 10 години
evrei4etata pak nasajdat etni4eska omraza
67
0
 
28
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Мдаа, историята се повтаря - тече ново "Велико преселение на народите". След предишното Европа изпада 1000 години в мрак. За мен шокиращото е , че сега всичко се прави абсолютно умишлено. Толкова ли са слепи и късогледи политиците да не виждат тези политики накъде водят? Кой има интерес ? Кой иска да ни превърне в концентрационен лагер?
66
8
 
5
 
! Отговори
КАМЕН СТОЯНОВ преди 10 години
ДА ОСТАНАТ ДОКАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА. СЛЕД ТОВА, КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ ДА СЕ ЗАВРЪЩА В РОДИНАТА СИ.
65
2
 
45
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
А какъв живот искат тия *** бе тяхната мама?!?!Да им отворим царския дворец в центъра и Шератон да им подарим не искат ли?! Всички черняци и толерасти АУТ ОТ БЪЛГАРИЯ! България загива малко по малко, заляти сме с всякаква ***!!! Всичко е целенасочено, включително и така наречените "побои" върху бежанци, които са инсценирани от самите тях, за да нарочат националистите и да получат статут и визи!!! Разберете го хорааа Хайтов е казал, че толерантността във вълчи времена е равна на самоубийство!
64
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нелегалните имигранти вън от България.Единствено Атака реагира правилно.България умира ако Атака не поеме управлението
63
0
 
46
 
! Отговори
бгфд; преди 10 години
Вместо пак да пишат срещу нас тея нещастници, нека те приберат бежанците. Това е като с историята за интеграцията на "ромите". Всички пискат как трябва да ги интегрираме , намираме работни места и бла -бля, но все пак Франция ги гони. Лицемерие яко
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хорa от ЕС, осъзнaйте се всички нaроди и рaси сa срещу Европa, a лидерите нa ЕС сa *** и лицемери противници нa собствения си континент!
61
2
 
21
 
! Отговори
амбри преди 10 години
ами да се махат.какво са ги заприбирали
60
0
 
28
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора"За сирийското малцинство сред имигрантите ли говорят или за рошавите *** от гетото? Нали британците искаха само най-умните от България, можем да им осигурим 10 000 бъдещи нобелови лауреата.
59
1
 
19
 
! Отговори
PRAVOLUB преди 10 години
БАЛГАРИТЕ СА В О6ТЕ ПО ТЕЗКО ПОЛОЗЕНИЕ !!!!
58
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са хора ,които са платили по 10-тина хиляди долара на човек ,на трафикантите,за да ги докарат до България.Хайде направете си сметка ,ако се случи ние да сме бежанци, колко семейства могат да извадят по 40-50 000 долара да платят на трафикантите ?Това са Сирийските богаташи ,които търсят подобен охолен живот в ЕС, и са шокирани от условията тука....Чета как тоя сириец, се страхувал да напусне хотела си ???????Хайде едно българско семейство да изкара 2-3 месеца на хотел, да видим дали мож
57
6
 
11
 
! Отговори
Жо до № 64 преди 10 години
ТОВА, ЗА ПРЕМИНАВАНЕ на сирийците през границата е неофициално споразумение между Волен Сидеров и Лютфи Местан.. ДПС са искали емигрантите да влизат през КПП , но партньорите им от Атака са намекнали, че ще си загубят електората и тогава ще се наложи да гласуват срещу тях в Парламента. За да не си развалят "дослука" Волен и Местан са се разбрали- ще ги пускаме да влизат нелегално и ще се правим, че не можем да ги спрем...
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По- близко е русия, дa си ги прибирa ***.ин, с бaшaр нaли сa гaджетa
55
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, което се е случило с тези човешки същества не го пожелавам никому.Без дом,без работа, без да знаеш език,с една шепа спестявания,които да ти стигнат за година живот.Поставете се на мястото на тези хора.Какво ще правите вие,ако утре се озовете на улицата в Турция без стотинка,документи,работа,дом,език?Ако гърците и турците погазват човешките им права,това значи ли,че и ние трябва?Та те са 20хил,а изтичат милиони за *** и безработни тарикати,кражби на едро,за некомпетентентни политики.
54
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да съм ги канил? Нека американците да си ги вземат и си ги дундуркат, а не да дават оценки. Тия тъй наречени емигранти са нарушители на границата, т.е. нарушители на закона и по тази причина трябва да бъдат съдени. Емигрантите минават на КПП и там си искат статут, а не незаконно преминаване на границата. Крайно време е журналята да спрат с манипулирането, ако не им е ясно какво значи нарушител да прочетат закона. На времето за нарушение на границата се стреляше.
53
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Англиначините се напълниха с всякви *** от Индия и Пакистан и сега искат България да стане буферна зона за нелегални емигранти. Раждаемоста при мюсулмани и африканци е много висока, докато при европейците - ниска. След време *** и черни ще се пренаселят и ще търсят нови територии. До 20-30 години Европа ще стане *** гето.
52
0
 
31
 
! Отговори
родолюбец преди 10 години
Ами като ги съжаляват вместо това да ги вземат в държавите си и там да ги хрантутят,а не да оплакват условията им на живот в България.Колко много хора ровят по кофите в България и живеят с оскъдни средства,а сирийците смятат че заслужават по-голямо внимание зарази това че са бежанци.Европа трябваше да даде тези 260 милиона,които България похарчи заради сирийците и продължава да го прави.Меркел не направи нищо по въпроса като представител на най-голямата държава в ЕС,защото знае за какво иде реч.
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такова е положението в България. Така живеем ние българите. Смут и несигурност цял живот. Какво да им дадем на бежснците, след като за децата си нямаме. Децата ми се родиха в смутни времена, пораснаха в смутни времена, а сега се готвят да напуснат тази страна, защото нямат шансове тук. Тъжно ли ви звучи. Дано да го изпитате и вие! Пожелавам ви го!
50
1
 
22
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До ЖоДа бе, и към Япония не щат, що ли?А защо идвайки от военна зона се оплакват от условията в България е по-логичен въпрос за нас. Ти запада и Русия остави!