462 000 са "работещите бедни" българи, те ще са без ДОО

Ще бъдат необходими 150 млн. лева, пресметна Хасан Адемов
19 ное 2013 18:00,
89
462 000 са "работещите бедни" българи, те ще са без ДОО
Снимка: flickr

Хората, които получават каквито и да било доходи над минималната работна заплата, няма да могат да ползват новото данъчно облекчение, което правителството обмисля, обясни социалният министър Хасан Адемов.

През 2015 година внесените данък общ доход за 2014 година ще бъде възстановен само на хора с доходи до 340 лева.

"Тези, които получават доходи до 340 лева, са 462 000 души по данни на НОИ и НСИ", пресметна министърът.

Още по темата
По-рано днес премиерът Пламен Орешарски заяви, че мярката на правителството ще засегне 200 000 души. Адемов обаче внесе повече яснота откъде идва разминаването в данните на двамата.

Той уточни, че хората, които получават минимална работна заплата, са 200 000 души, но като се прибавят към тях и гражданите, чийто общ доход също е до 340 лева, се стига до тази бройка от 462 000 души.

"Има хора, които се осигуряват на шест часа, други – на четири", поясни сметките Адемов.

"Ако приложим мярката при всички тези български граждани, ще бъдат необходими 150 млн. лева. Това не са окончателните числа", предупреди обаче той.

Министърът се спря и на друга актуална тема – проблемите в Агенцията по заетостта и критиките на Брюксел към работата в звеното.

"Има проблеми в комуникацията на Агенцията по заетостта, в обслужването на бенефициентите, има проблеми с модернизирането на публичните служби по заетост", каза социалният министър.

По-рано днес БНР съобщи, че именно поради тези причини изпълнителният директор на агенцията Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност. Засега освобождаването й не е оповестено официално от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
В Европа ли сме? преди 10 години
Социална справедливодст ще има когато най-високата заплата в бюджетната сфера / включително и на тези по върховете/ е в границите на нормалното по-висока от средната за страната. За частния сектор - по-високи данъци при прекомерни печалби. Не може всяка седмица да се пръква нов милионер, а сигурно имаме и доста милиардери, но на тъмно, и същевременно възрастни с висше образование да мизерстват, деца да остават без образование и лекарска помощ поради крайна бедност на родителите им.
64
0
 
10
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
340 лева не може да е заплата в нормална страна.340 лева е подигравка, няма какво да ни връщате данъци, които преди това сте си взели и 1 година сте ползвали, че и декларация трябва да подаваме.Не, мерси, по-добре да направите така, че да взимаме големи заплати и да си плащаме данъците, а ваканциите да ходим на Сейшелите, а не да се редим на опашки за декларации, че да казвате после колко натоварени били раздутия щат чиновници-БСП-ри...
63
0
 
4
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Че г-н Адемов министър ли ще е през 2015 г !?...............................
62
0
 
4
 
! Отговори
загрижен преди 10 години
Ха сега ми кажете КОЙ плаща(се осигурява) под минимална заплата малцинствата на свободни професии тютюнджии берачи и т.н. електорат- хитри са като цяло стадо лисици... да са ви честити!
61
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Познайте ,кой празнува на Слънчев бряг двата милиярда с + б.б ,с - хр-б.
60
1
 
1
 
! Отговори
9 преди 10 години
БХ-не е въпроса в неясните условия
59
2
 
1
 
! Отговори
9 преди 10 години
Adam smith малко се изкривява спора,виждам,че си упорит в налагането на мнение-мойте уважения за което.Мен не ме интересува сравнението България-Нигер и там подобните ти изказвания,а действителноста в държавата и положението на българския гражданин това,че има кола,телефон и жилище може много да се спори за придобиването им как е станало и как става,да не говориме,че в момента около 25% от населението е като крепостен селянин към банките до живот,та и тяхните деца обширна тема.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както правилно отбелязват няколко човека,става дума за връщане на ДОД ,а не ДОО.ДОД е въведен през 15 век от англичаните -у нас е 10%.През 1968г във Франция се въвежда друг интересен данък-ДДС .В някои по-членоразделни държави като Япония например,ДДС се нарича данък върху потреблението,защото се плаща от крайния потребител на стоки и услуги-у нас е 20 %.Данъкът е финансово-икономическа категория с подчертан политически характер-т.е. не са се сетили не са въвели нов.
57
0
 
3
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
70 Раждаемостта в България и Швейцария е еднаква - помисли върху това! Да Швейцария е около 2.85 пъти по-богата от България, но пък България е над 20 пъти по-богата от Нигер, а това е държавата с най-висока раждаемост в света! Не знаем ти какво разбираш под добър живот, но ако говорим в чисто материални измерения, в България огромния процент от хора имат собствен автомобил и жилище, мобилни телефони, достъп до интернет и въобще до всички достижения на цивилизацията.
56
0
 
0
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
67 Не мога да разбера, защо се пишеш по теми които са ти непонятни! Адам Смит никога не е писал за егоизма, които между другото си е съвсем естествено човешко качество, което винаги е съществувало и ще съществува. Смит излага много идеи, като сред най-важните е взаимно изгодната международна търговия, обоснова необходимостта от инвестицията в човешкия капитал и т.н. А икономическия подем няма нищо с наличните ресурсите, а с тяхното рационално използване, научно-техническия прогрес и т.н.
55
2
 
2
 
! Отговори
9 преди 10 години
А Швейцарците се женят и не само деца имат,а и са държавата с най-добър стандарт на живот в света.Adam smith не ме уверявай,че българите живеят добре,не съди покрай подбраното си обкръжение,че хората живеят добре като твойте приятели.Всички имаме такива приятели,но като цяло хората са много изстрадали имам бизнес работя с хора и виждам и слушам отчаянието им,страданието им,мъката им нещо страшно е виждам бизнеса на къде отива.Успех и без нищо лично.
54
1
 
1
 
! Отговори
9 преди 10 години
Adam smith не си мисли,че съм някой *** човек.Не дей да съдиш раждането на деца по *** раса,тук не става въпрос за прости осеменители и ние градим сами бъдещето си и нестава въпрос за положително мислене,а за реален живот.Аз не гледам черно бяло това е образно казано обстановката около нас.Имам предвид,че хората заради безпаричието не си позволяват деца да гледат даже,че заради него бракове се разпадат,а някой дори не се женят..Ти си махни розовите очила и виж действителноста.
53
1
 
5
 
! Отговори
Парадокс преди 10 години
Блажени са вярващите.За заплати и пенсии никога няма да има пари.И винаги ще има пари за партийни субсидии,за огромни бонуси във висшата администрация,за полети с авиотряда,за властимащите,самозабравили се ,алчни,ненаситни,безскруполни,цинични.За болни деца събираме пари с смс-и.За политическите велможи сме длъжни да плащаме 2/3ти от доходите ни под формата на данъци и акцизи
52
1
 
1
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
63 Очевидно ти си мрачния, ти си този който виждаш света в черно и бяло. Уверявам те че в България повечето хора живеят добре, не в един идеалистичен розов свят, но добре. Всъщност идеален розов свят не съществува! Аз пък да те попитам швейцарците защо не се женят, защо не създават деца? Ако погледнеш реално, свалиш черно-белите очила ще видиш, че именно богатите общество днес създават малко деца, а бедните много!
51
0
 
3
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
62 Всеки сам гради бъдещето си! Няма нищо по-лошо от това сам да се поставяш в зависимо положение. Няма нищо положително отново са превърнем в нация от просяци! А относно Адам Смит - той е човек изпреварил времето му. Всъщност един ден ако неговите идеи, който убеден съм ти не познаваш, още по-малко можеш да осмислиш, се реализират на практика това ще доведе общ икономически подем на цялото население на планетата.
50
2
 
4
 
! Отговори
9 преди 10 години
На този където ми е дал -1 на долния коментар да го питам.Ти като работиш в ***,ако вобще работиш,а не те гледа мама и тате,като Швейцарец ли се чувстваш с парите,които взимаш,като се разминаваш с нас към които съм се определил,прави ли ти впечатление как изглеждаме,виждаш ли,че всичко около теб е черно бяло ,а хората са като концлагеристи мрачни и съсухрени,нещастни и смачкани,задал ли си си въпроса защо не се женят вече,защо не се раждат деца като едно време,(без проблемните хора)???
49
0
 
1
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
56 Няма беден човек на тази планета пишещ коментари в интернет! Бедността е нещо много относително - по света има над 1 млрд. гладуващи хора, живеещи в ужасни условия, в България такива хора няма!
48
3
 
3
 
! Отговори
Парадокс преди 10 години
На последните избори избори имаше един,който предложи 500 лв. мин. пенсия и 1000 лв. мин. заплата.Бай *** обаче гласува за един друг,който беше замразил пенсиите и заплатите за 4 години.Сега бай *** се жали,че са му малко парите.Ами каквото повикало-такова се обадило...
47
2
 
2
 
! Отговори
ПЪРЗАЛЯТ ВИ ,БЕ.. преди 10 години
ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ДАНЪЦИТЕ ...ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РЕДИТЕ НА ОПАШКА ЗА ДА ВИ ГО ВЪРНАТ!!!ВЗИМАТ ВИ ТО ВЕДНАГА ..АМА ПОСЛЕ ЩЕ ВИ ГО ВРЪЩАТ ЦЕЛА ГОДИНА..ХА,ХА,ХАААААА...ЧАТ ЛИ СИ??!!БЪЛГАРСКИТЕ балами , пак ще .."имат да взимат"!!!!ГОООООЛЕМА РАДОСТ -НЕМА ЩО..!РАДВАЙТЕ СЕ *** ...ХА,ХА,ХАААААААААААА...
46
0
 
11
 
! Отговори
az преди 10 години
А това правителство ще вземе ли да направи нещо и за тия, които плащат данъците и издържат държавата? Не че предишното направи нещо.