Конфронтацията у нас е невиждана от 24 години насам

Президентът: Страната се намира в извънредна ситуация
Обновена: 19 ное 2013 15:41 | 19 ное 2013 14:42, Анисия Иванова
49
Конфронтацията у нас е невиждана от 24 години насам
Президентът Росен Плевнелиев. Архив: БТА

Политическата конфронтация днес е на нива невиждани от 24 години насам, каза в Силистра президентът Росен Плевнелиев, определяйки създалата се обстановка като извънредна, предаде БТА.

По негови думи страната се намира в извънредна ситуация, но президентът се надява все пак тя да се успокои.

Той изрази безпокойство, че за пръв път от началото на прехода има персонална конфронтация между политическите лидери. Според Плевнелиев има база, около която може да се търси консенсус и той посочи еврофондовете и договора за партньорство 2014-2020 година.

Подготовката на нови мостови съоръжения между България и Румъния – при Силистра-Кълъраш, Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Магуреле, както и разширяване на съществуващия мост при Русе-Гюргево - е заложена в плана за действие на Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешно-водния транспорт и свързаността в региона. Това каза президентът Росен Плевнелиев, на дискусията, посветена на общите приоритети на България и Румъния през периода 2014 - 2020 година.

Форумът се провежда в рамките на Съвета по развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава и с участието на кметовете на 14 български и румънски дунавски общини, представители на Европейската комисия, на бизнеса и на неправителствения сектор, посланици.
 
На последната среща на държавните глави от Централна и Източна Европа в Братислава президентите Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску са се договорили да продължат да работят за подготовката и строителството на трети мост на р. Дунав при Силистра и Кълъраш.

Според президента, един от начините проектът да бъде финансиран след 2014 г., заедно с други общи регионални проекти, е новият инструмент „Свързана Европа“ с общ бюджет от близо 30 млрд. евро, от които над 23 млрд. евро са за транспорт. Очаква се по същия механизъм да бъде финансиран проектът за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на р. Дунав, която е и трасе на Транспортен коридор 7.
 
„Река Дунав е възможност – тя е част от най-дългия европейски транспортен коридор, който свързва 10 европейски държави и създава огромен потенциал за развитие на речния транспорт, пристанищата, търговията, туризма“, каза държавният глава.
 
Затова, по думите на президента, основен приоритет за страните от региона е свързаността. Росен Плевнелиев даде за пример изграждането на тунела „Мармарай“ под Босфора, който изцяло променя транспортната картина в региона. До 2016 г. се очаква железопътното трасе от турска страна до българската граница да бъде завършено. Според Плевнелиев България трябва да се възползва от тази възможност и да подготви ж.п. и пътните участъци по Трансевропейските транспортни коридори 9 и 10, съответно от Букурещ и Белград до Истанбул, както и по Коридор 4 през София до Атина.
 
България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции, каза още президентът. Според държавния глава, този потенциал може да се реализира само с фокус върху общата цел, която е стратегическото развитие на Дунавския регион. „Сега е времето да набележим общи приоритети, но е от съществено значение да имаме фокус и да се поучим от грешките на миналото, затова са необходими повече прозрачност, отговорност и отчетност на институциите. Търсим общите приоритети, но те трябва да бъдат легитимни и да не се подготвят от едно министерство и от няколко бюрократи“, подчерта държавният глава. 
 
Президентът призова за общи усилия за позициониране на региона на Югоизточна Европа по пътя на инвестициите, но припомни, че трябва да продължат реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи и борбата с корупцията, водния сектор и други. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До РЕНИ: Без да хулим и обиждаме Плевнелиев можем с просто око да забележим за кого работи. Пресилените приказки за напрежение (което се изразява в една шепа хора пред парламента) обслужват някого. Можете сами да се сетите кого - ба'т му Бойко.
44
3
 
4
 
! Отговори
РЕНИ преди 10 години
КОГАТО ИМАМЕ НАСРЕЩА ВЪЗПИТАН И ДОБРЕ ОБРАЗОВАН ЧОВЕК,НЕ ГРУБИЯН И НАХАЛНИК КАТО ВСИЧКИ НАГЛЕДЦИ КОИТО НИ ПОДТИСКАТ В МОМЕНТА ГО ХУЛИМ И ГО ОБИЖДАМЕ. ТОВА СМЕ НИЕ ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ.НЕ В ЕВРОПА А В КОСМОСА ДА НИ ПРИЕМАТ ПАК ЩЕ СМЕ СЪШИТЕ *** КОИТО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ УЧАСТТА.
43
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Конфронтацията е между платените роднини на ГЕРБ и БСП както и тяхни близки бизнесмени и работници - ИСТИНСКАТА конфронтация е -- че 6 милиона българи са гладни и няма да простят това на политиците -защото вече никой не вярва в тях -но и политиците са главните виновници за целият криминален преход от социализъм към див капитализъм - Да -капитализмът е хубав - но когато е опитомен - Силно развитите капиталистически страни са и в пъти по социални от Бг -- но това е постигнато с много стачки ....
42
2
 
4
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До иванХерман Вилхелм Гьоринг Ръководител на военновъздушните сили на Райха, Луфтвафе. Единствен носител на ранга райхсмаршал. Самоубива се с отрова в килията си през нощта преди да бъде обесен, съгласно присъдата издадена по време на Нюрнбергския процес.....и ти Иване имаш доблеста да ми даваш пример с някой чийто ник нейм е Гьоринг ..***!
41
4
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
Големи разбирачи сте всички и още по-големи тъпани!! Евала на 24 Гьоринг - докато ни газят комунисти - така ще е!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, я марш да миеш чиниите в къщи, ти за друго не ставаш
39
6
 
9
 
! Отговори
dassy преди 10 години
И ти си един от най-големите виновници за това!
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е зле този хрантутник на олигархията!
37
4
 
17
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
доскоро наливаше масло в огъня а сега като осъзна че поведението му не е особено адекватно и като замириса на пламъци и дим се сети,че е президент...и все пак по-добре късно отколкото никога
36
3
 
19
 
! Отговори
ДЖАМБО преди 10 години
В тази каша си и ти , вместо да обединиш хората ги разидиняваш Г-н Президент ГЕРБ-ер.Никой не го е грижа за българския страдаш народ вместо всички партий и институций да се обедините и да направите нещо добро за тази мила родина.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато ти като държавна глава заемаш нечия страна нещата ще се така.
34
4
 
16
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
Имало е и по-голяма конфронтация от тази, която е в момента, ама по това време си спал по паркинзите и няма как да знаеш, моето момче!
33
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
относно соросчетата- по голямо соросче от станишев няма,първо по еврейското родословие и по майчина и по бащина линия и второ никой да не забравя,че единствения български политик с лична снимка със сорос е станишев.сега за конфронтацията, така е защото сме варварски и *** народ на разрухата и кражбата, в германия италия гърция направиха голяма коалиция и работят за стабилност и държавност.тук е друго измерение,съвсем различно от европейското,прилично на сирия,египет,тунис либия
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАРИКАТ-СОРОСЧЕ-ОТИВАЙ СИ..НИКОМУ НЕ СИ ПОТРЕБЕН!!!!
31
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роско- преродената ирлансдка пастирка и той е за обесване за престъпление и геноцид срещу народа,както всички останали управници през 24 годишния ни криминален преход .Росицо Плевнелиева не ви щем вече ни изборите,ни кръглите маси,ни рИформите,ни евро-атлантическите ви (ценности) /Искаме съд и разстрел за тебе и всички управлявали България продажници през тези 24 години на разруха и това ще стане ,защото на народа вече друго не му остана освен един дъгло подтискан гняв който скоро ще избие
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛАБОСТ + СРАМ + ПОЗОР + ПРЕДАТЕЛСТВО + ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВО !ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ГЛАВНОКОМАДВАЩ И ТРЯБВА ДА ЗАЩИТАВА РОДИНАТА И НАРОДА - БЪЛАГРСКИТЕ ХАНОВЕ И ЦАРЕ СА ВОДИЛИ КОННИЦАТ НАЙ - ОТПРЕД И ЗАВЛИЗА В БИТКА ПЪРВИ - А СЕГА КОГАТО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е ЗАШИТИ ТИЯ ПРОДАЖНИ Я ПРОДАДОХА - ЯВНО НЯМТ ТО*КИ - ЕДНА ГРАНИЦА НЕ ПОСМЯХА ДА ЗАТВОРЯТ И ДА ОПАЗЯТ И БЕЗ ТОВА СМАЗАНИЯ НАРОД - СРАМ - ПОЗОР- СЛАБОСТ - КОРУПЦИЯ - ЧУЖДОСЛУГИНСТВО - ТОВА Е НАКРАТКО - ЗА ОСТАНАЛОТО - НАРОДА ЩЕ СЪДИ ......
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tOZ MAZNIK, NARI4AN ZA PO-KRATKO "4EHLIO". NE RAZBRA LI, 4E KATO PROIZVODNA I FUNKCIQ NA BUDA E V UNIUZITELNO POLOGENIUE??TAKUV SMOTANQK KATO NEGO NE SME IMALI.PURVANOV, MAKAT I AGENT NA DS BE KLASI MNA D NEGO. A I MUL4ANIETO MU ZA PARI4KITE KOITO E OTKRANAL I IZNESUL, ZA IMOTITE MU, SQJKA6 6TE JIVEE 1000 GODINI POKAZVAT, 4E E KRADEC I DOLEN LUJEC!!ZA6TO NE VZEME I OSUDI TEZI KOITO MU RAZKRIHA DALAVAERITE E SE TAI KATO MI6KA??MUHUL SI PLEVNIQ, GOLEM MUHULL!!
28
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този неадекватен човек кога ще престане да говори като регионален министър и ще се заеме с държавните дела.Стига е констатирал и чакал друг някой да свърши неговата работа.Той не вижда ли,не се ли досеща че тази конфронтация в обществото бе предизвикана и сега се подклажда най-активно от Борисов .В 41 НС разби групите на Атака.РЗС,Синята коалиция.Сатанизираше БСП и ДПС.Успя да обедини срещу себе си всички останали,даже антиподи.Сега недоволства че не управлява,че да беше съставил правителство.Пръв имаше тази възможност.Заедно с президента си и своята си олигархия бунят хората от първата седмиц
27
4
 
27
 
! Отговори
Ок преди 10 години
Президенте,ти непрекъснато подклаждаш конфронтация!Провокатор!
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Конфронтацията у нас е невиждана" - рече и пръдна.Айде бе, фани *** за гайдите! Нищо не сте видели още!Тепърва ще гледате много невиждани работи!Малко съм затруднен в избора на БЪЛГАРСКО правораздаване - По крумовски ли? По сталинистки ли? По хитлеристки ли? Или по ционистки методи да бъде?!Вие - комунистически терористи и убийци - направихте българия АД! Но ние - от казана - ще ви пратим под него!