Конфронтацията у нас е невиждана от 24 години насам

Президентът: Страната се намира в извънредна ситуация
Обновена: 19 ное 2013 15:41 | 19 ное 2013 14:42, Анисия Иванова
49
Конфронтацията у нас е невиждана от 24 години насам
Президентът Росен Плевнелиев. Архив: БТА

Политическата конфронтация днес е на нива невиждани от 24 години насам, каза в Силистра президентът Росен Плевнелиев, определяйки създалата се обстановка като извънредна, предаде БТА.

По негови думи страната се намира в извънредна ситуация, но президентът се надява все пак тя да се успокои.

Той изрази безпокойство, че за пръв път от началото на прехода има персонална конфронтация между политическите лидери. Според Плевнелиев има база, около която може да се търси консенсус и той посочи еврофондовете и договора за партньорство 2014-2020 година.

Подготовката на нови мостови съоръжения между България и Румъния – при Силистра-Кълъраш, Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Магуреле, както и разширяване на съществуващия мост при Русе-Гюргево - е заложена в плана за действие на Междуведомствения българо-румънски комитет за развитие на вътрешно-водния транспорт и свързаността в региона. Това каза президентът Росен Плевнелиев, на дискусията, посветена на общите приоритети на България и Румъния през периода 2014 - 2020 година.

Форумът се провежда в рамките на Съвета по развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава и с участието на кметовете на 14 български и румънски дунавски общини, представители на Европейската комисия, на бизнеса и на неправителствения сектор, посланици.
 
На последната среща на държавните глави от Централна и Източна Европа в Братислава президентите Росен Плевнелиев и Траян Бъсеску са се договорили да продължат да работят за подготовката и строителството на трети мост на р. Дунав при Силистра и Кълъраш.

Според президента, един от начините проектът да бъде финансиран след 2014 г., заедно с други общи регионални проекти, е новият инструмент „Свързана Европа“ с общ бюджет от близо 30 млрд. евро, от които над 23 млрд. евро са за транспорт. Очаква се по същия механизъм да бъде финансиран проектът за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на р. Дунав, която е и трасе на Транспортен коридор 7.
 
„Река Дунав е възможност – тя е част от най-дългия европейски транспортен коридор, който свързва 10 европейски държави и създава огромен потенциал за развитие на речния транспорт, пристанищата, търговията, туризма“, каза държавният глава.
 
Затова, по думите на президента, основен приоритет за страните от региона е свързаността. Росен Плевнелиев даде за пример изграждането на тунела „Мармарай“ под Босфора, който изцяло променя транспортната картина в региона. До 2016 г. се очаква железопътното трасе от турска страна до българската граница да бъде завършено. Според Плевнелиев България трябва да се възползва от тази възможност и да подготви ж.п. и пътните участъци по Трансевропейските транспортни коридори 9 и 10, съответно от Букурещ и Белград до Истанбул, както и по Коридор 4 през София до Атина.
 
България и Румъния са една от важните врати на Европа към пазарите на Азия, към нови търговски пътища и за нови инвестиции, каза още президентът. Според държавния глава, този потенциал може да се реализира само с фокус върху общата цел, която е стратегическото развитие на Дунавския регион. „Сега е времето да набележим общи приоритети, но е от съществено значение да имаме фокус и да се поучим от грешките на миналото, затова са необходими повече прозрачност, отговорност и отчетност на институциите. Търсим общите приоритети, но те трябва да бъдат легитимни и да не се подготвят от едно министерство и от няколко бюрократи“, подчерта държавният глава. 
 
Президентът призова за общи усилия за позициониране на региона на Югоизточна Европа по пътя на инвестициите, но припомни, че трябва да продължат реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи и борбата с корупцията, водния сектор и други. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
33
 
! Отговори
off преди 10 години
Смешнико, писна ми да ти гледам идиотската физиономия. Хайде къш към Халкидики мекотело гнусно.
24
8
 
26
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Този човек не осъзнава какви са задълженията и правомощията на институцията, която представлява. Той е един от основните виновници обществото ни да бъде разделено и на ръба на гражданските размирици в центъра на столицата.
23
26
 
13
 
! Отговори
Гьоринг преди 10 години
Конфронтацията става "извънредна" винаги когато БСП идва на власт. Така й изнася. Българи трябва да се изправят срещу други българи, да се създават нови партии - с активното задкулисно участие на ДС - които да раздробяват "електората", за да може *** отново да бъдат избирани. Те са истинските национални предатели и заслужават само затвор.
22
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМА КОНФРОНТАЦИЯ, И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА ,ЗАЩОТО ПРЕЗИДЕНТА ,КОЙТО ТРЯБВА ДА Е ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА ,НИЩО НЕ ПРАВИ ЗА ДА ИЗПЪЛНИ КОНСТИТУЦИОННИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ,А ДОРИ СЪЗДАВА КОНФРОНТАЦИЯ.ПО СЛАБ ПРЕЗИДЕНТ ОТ ТОЯ НЕ СМЕ ИМАЛИ.С 30% ДОВЕРИЕ ,ПО -ДОБРЕ ДА СИ ОБИРА КРУШИТЕ.
21
8
 
28
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Много неща има да доказва Плевнелиев и едно от най-съществените е, като как така от бивш комсомолски деятел и дете на номенклатурчици в БКП, е станал супер богат на невръстни младежки години!
20
1
 
19
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Ех, то се търпи, търпи, ама то не бяха Мутризации, Приватизации, Сдс-та, Ндсв-та- там имаше 800 дни и продаване на външния дълг, който още плащаме-е-е-е... Мале-ее-, ако беше сега го направил оня Велчев на яхтата в Монако..., сега как щяха да го изнесат... Живееха си тогава Мошениците.. Крадоха, лъгаха безнаказано и сега си живеят... , а Честните хора страдаме!!!...
19
3
 
26
 
! Отговори
независим преди 10 години
Късно е г-н Президент, късно е. Нещата отиват към кръв. И тогава други ще ви съдят и всеки ще си получи заслуженото.Включително и Вие.
18
8
 
35
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Слабоумният *** плювнелиев ще има да се озърта като съсел в брашно и няма да тръгне да си подава оставката. Къде сте видели герберско прасе с чест и мъжко достойнство, на които да държи ??? плювнелиев не мисли за децата си, защото те ще носят на гърба си товара от неговото малоумие и ***. Трябваше да си тръгне навреме с чест и достойнство, но като нема акъл...
17
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След управлението на мутрата нещата са тотално покварени и разрушени. Омразата доминира в отношенията между хората. Враждебност и разединение навсякъде. Президентът също много допринесе за всичко това. След 20г. историята ще бъде безпощадна към кликата на герберите и техните олигарси.
16
6
 
30
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Мисля, че Росен Плевнелиев бе с политиката до тук. Атаките срещу него не са нито безобидни, нито краткосрочни. Ще бъде цяло чудо, ако изкара пълния си мандат. Лошото е, че и тази поредна еднодневка в българската политика няма да ни послужи за пример. В България всеки случаен маргинал може да бъде изваден от някой ъгъл, поизтупан, фризиран и поставен на най-високия пост в държавата
15
5
 
32
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Плевнелиев можеше да изкара с тази измислицата за българския Рокфелер целия си мандат. Той обаче се оказа по-глупав политик от очакванията дори и на най-големите скептици и се хвърли безразсъдно в злободневните ежби, бидейки президент. И получи удар, който бе лесно предвидим. Като наблюдавам реакциите му, май само той не го е очаквал, което говори за тоталната му неадекватност за поста, на който го сложиха неговите кукловоди. На всичкото отгоре се оказа човек с пробита биография на назначен комсомолски милионер, което излъганият десен избирател няма да му прости.
14
4
 
25
 
! Отговори
така е! преди 10 години
роско, след герб вече всичко е по различно
13
6
 
27
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Преди президентските избори и след тях темата за неговото минало бе идеално опакована и напудрена за пред избирателите, както от същите медии, които днес го нападат, така и от всички останали. Леко преправената легенда за българския Рокфелер, който от спане по паргинзите на Германия станал мултимилионер, издишаше още тогава, но ленивата българска публика не й обърна внимание.
12
7
 
36
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Роско взе страна в една политическа битка и днес няма право да се оплаква, че е атакуван, защото това е част от политиката. Ако имаше поне малък политически усет, Плевнелиев щеше да запази дистанция и нямаше да тръгне да сваля на юруш едва-що избраното правителство, за да угажда на мераците на Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова. Той направи груба грешка и днес ще трябва да събира горчивите й плодове.
11
5
 
28
 
! Отговори
СЛАБОУМЕН преди 10 години
АБЕ, ТОЯ ПЛЕВНЕЛИЕВ НАИСТИНА ЛИ Е ТОЛКОВА *** ??? НАИСТИНА ЛИ ТОЯ Е С ТОЛКОВА ЗАБАВЕНИ ВЪЗПРИЯТИЯ, ЧЕ МУ ТРЯБВАТ МЕСЕЦИ НАРЕД ЗА ДА РАЗБЕРЕ НАЙ-ПОСЛЕ КАКВА Е ОБСТАНОВКАТА В БЪЛГАРИЯ? ДА ТА И У ПРЕЗИДЕНТА...
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Мълчанието на Росен Плевнелиев за собственото му минало става все по-неуместно и ще изиграе на президента лоша шега. Мислейки, че е под нивото му да се занимава с вестникарски публикации и лични нападки, Плевнелиев влиза още по-дълбоко в капана, който сам си заложи, когато открито застана на страната на протестиращите и по най-естествен начин сам се превърна в политическа мишена. Ако си мисли, че ще го оставят, много се лъже, а и завесата за миналите му далавери на бизнесмен сега просто леко се повдига.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да идват патриотите на власт,че да ви разгонят котилото за геноцид,расизъм и ксенофобия срещу българският народ.
8
2
 
20
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
До ББНе с чехъла бе,почвай го със шланга у главата!
7
6
 
20
 
! Отговори
до росица преди 10 години
росице аз ако съм на твое място, обявявам веднага извънредно положение, вкарвам танковете в София, правя преврат и назначавам Иво Прокопиев за премиер....така няма да те притесняват за някакви си офшорки, вили във византия и бизнес паркове.
6
2
 
23
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Росенчо е една марионетка на прехода, която не направи нищо. Можеше до сега да суспендира конституцията, да смени модела на управление на тази държава и едва тогава да ми се пъчи, че е направил нещо. Може да се похвали и на САЩ, ако иска, но се иска работа от него, а не приказки. Само приказва, а нищо не прави.