Смятат майчинството върху по-малък срок – 18 месеца

Корнелия Нинова се похвали, че БСП изпълнява обещанията си
Обновена: 19 ное 2013 16:05 | 19 ное 2013 16:05,
25
Смятат майчинството върху по-малък срок – 18 месеца
Снимка: архив, Булфото

Левицата ще предложи намаляване на срока за изчисляване на обезщетението за майчинство - от 24 на 18 месеца.

Това ще стане с поправка в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за догодина, поясни шефката на социалната комисия в НС Корнелия Нинова.

Тя припомни, че по време на управлението на тройната коалиция този срок е бил 12 месеца, а ГЕРБ са го удължили на 24 месеца, като по този начин са ограничили кръгът на майките и размерът на обезщетението.

"Ние сега ще го намалим. Тази мярка ще важи за майки, които ще получат това право от 1 януари 2014 нататък", каза още Нинова, която поясни, че законите нямат обратна сила и няма да важи със задна дата.

Тя пресметна обаче, че това означава увеличаване на майчинството средно с около 12 лева.

Днес Корнелия Нинова се похвали, че още с първия бюджет БСП изпълнява предизборните си обещания в социалната сфера, поети пред избиратели им.

Лявата депутатка подчерта, че заложените политики в бюджета за догодина ще подкрепят 3 млн. българи, които ще получат социални помощи или пък увеличение на доходите.

"Бюджетът става още по-социален между първо и второ четене по отношение на връщането на данъка на доходите на хората с размер на доходите до 340 лв. Тази стъпка ще струва на правителството и хазната около 150 млн. лв. годишно. Тези пари ще останат като разполагаем доход и ще разчитаме, че това ще е още една стъпка, освен като социална политика, а също и като политика за увеличаване на потреблението", каза още Нинова.

По думите й това е първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.

"Освобождаването на най-ниските доходи от данъци е точно първа стъпка, защото в едно прогресивно подоходно облагане се предвижда точно това - най-ниските доходи - без данък, средните - с една скала на облагане, а по-високите - с друга. Тоест, изпълняваме и единственият може би ангажимент от предизборната си програма, който не беше заложен в Бюджет 2014", заключи Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом не го прави ББ значи е лошо
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да взема да осигурявам жената на 2000 лв. , че да взима 1900 лв. майчинство, 12 месеца по 1900лв. са 22 800лв. , абе ще има далавера.
21
2
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
това е равно на убийство
20
2
 
11
 
! Отговори
хахо преди 10 години
Абе хора, вие пък чак сега открихте топлата вода - че цел номер1 на това правителство е неграмотните, изкуфелите и *** да вземат максимален превес като брой над вас. Това е техният електорат и срещу някой лев по Коледа и някое-друго кебапче ще си ги избират постоянно.А вие само пречите!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯА прекръсти се, де!
18
2
 
6
 
! Отговори
да да но преди 10 години
До do 14Те не работят, ама като месеците които служат за база на изчисляване са по малко, веднага се нарояват фирми с по 2000 души персонал и всичките по майчинство.... казвала ми го е служителка от НОИ :)
17
2
 
19
 
! Отговори
МАМА преди 10 години
Намалете Данък общ доход за семействата с повече от 1 дете, за да се стимулира раждаемостта при образованите и работещи хора от средната класа и да се преустанови порочната практика за взимане на социални помощи от ***!Сегашните управляващи искат тук да останат само неграмотни ***! Плюс това тази поправка е нож с две остриета, защото изчисленията за 24 месеца, могат да бъдат по-добри от тези за 18!
16
3
 
15
 
! Отговори
do 14 преди 10 години
Всъщност *** не работят. Затова тях това не ги засяга. Те си получават майчинските по друга схема - трайно безработни, многодетни родители, самотни подители, социално слаби и т.н. те си го получаваха при ГЕРБ без значение дали работят.
15
2
 
9
 
! Отговори
фффф преди 10 години
тия ако не се разкарат в скоро време, ми е бедна фантазията колко простотии още ще натворят....ами намалете го на 6 мес осигурителен доход бре... да не спъвате *** да точат здравната каса..........***
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕе ГЕРБ го увеличиха на 24 месеца защото *** източваха държавата с тези майчински. НЕЕЕЕЕ това правителство е престъпна банда обслужваща *** интереси. Братя станахме слуги на *** които ни назначиха правителство!!! КАК ГО ДОПУСНАХ МЕ!
13
2
 
42
 
! Отговори
татко преди 10 години
Трябва незабавно да се премахнат детските надбавки. Вместо това да се намаля ДОД с 25% за всяко дете и на двамата родители. Така скъпите ни многодетни *** семейства няма да плащат никакъв ДОД......опааа забравих, че те и сега не плащат.
12
6
 
32
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Така е,каквото са обещали на *** го изпълняват,гадини мръсни.
11
3
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Нали мноого мислят за хората - изпълняват предизборни обещания- ....и как толкова много ще е увеличението- цели 12 лева....преди време Масларова беше казала по повод увеличението на някои пенсии- със 1 или няколко стотинки- и хората и ги изпратиха обратно със запис- а отговорът беше от нагъл- по нагъл- щом не ги искат - значи нямат нужда...Та в случая и с парите за майките- пак така...
10
12
 
20
 
! Отговори
noone преди 10 години
Струва ми се, че коментирате без изобщо да знаете за какво иде реч!!!Номер 4, намаляват се месеците върху които се изчислява колко детски ще получава жена ти, а не колко време ще ги получава!!! ГЕРБ направиха това безумие с 24 месеца и драстично намалиха детските на много хора. Ако си работил 18 месеца във фирма която те осигурява на пъла работна заплата, а преди това си се осигурявал на минимума, тези 24 месеца които взимат ти намаляват детските!!!
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох, ама колко сте зле и т.нар. журналисти, и коментиращите. Не става дума за СРОКА на майчинството, той си е 2 години. Става дума за ИЗЧИСЛЯВАНЕТО на майчинските - колко време назад да се гледат доходите, които го формират.
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегашните се грижат само са пенсионери, *** и бежанци... за останалите не им пука. Поне така ми изглежда от доста време насам, дано се лъжа.
7
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз отдавна бях в майчински, но смятам че по право майчинските трябва да са поне до 2 години на детето, но само за децата до трето. Все пак трябва да се допусне и варианта с близнаци. Така или иначе ако майката може да си позволи да ходи на работа, тя ще го направи и преди детето да е на 2 години. Т.е. уж "социален" бюджет, уж "работят за хората" пък реално режат парите и то на майките...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2Ако нямаш с какво да се занимаваш, не си "пъхай мишката", където не ти е работа!!!На едан "виагра" българска нация не се прави!!!
5
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак в полза на търтеите които не създават нищо а искат само да цоцат от държавата. Но трябва да се имат предвид, че това правителство защитава интересите само на *** и престъпниците. Нищо добро за българите не може да се очаква от тази турско-*** коалиция.
4
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО "Левицата" не направи разлика за българите и ромите (които живеят на едни осигуровки)?Аз работя, жена ми гледа детето (колкото е възможно в РБ) - а след 18 месеца двамата ще трябва да работим! - От къде бе госпожо Нинова пари за "детегледачка", която ще се отнася по "майчински" с детето ми???- Защо Вашите деца не си ги осугорявате по тази "схема"?- И г-жа Нинова Вие кога за послесен път сте били в детски магазин? - Колко струват "памперсите", пюретата и т.н. ???