Отложиха гласуването на промени в Закона за хазарта

Депутатите се караха часове без резултат
Обновена: 28 ное 2013 18:04 | 28 ное 2013 13:29,
7
Отложиха гласуването на промени в Закона за хазарта
Архив: Булфото

Парламентът отложи гласуването промени в законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев и група народни представители, за следващата седмица.

Депутатите се караха часове наред върху предложенията за промени в данъчното облагане, но до гласуване не се стигна след прието от втория път предложение за отлагане на гласуването от страна на БСП.

ГЕРБ бяха против отлагането, но в крайна сметка с помощта на трима от "Атака“ -  за един глас предложението мина.

Промените предвиждат да се въведе двукомпонентна такса за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност, която се състои от два задължителни елемента.

Първият елемент от таксата в размер на 100 000 лв. се събира еднократно. Вторият елемент от таксата в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисионни за участие, върху стойността на получените такси и комисионни.

Проектът предвижда двукомпонентна такса в комбинация с данъчно облагане с корпоративен данък.

Депутатите решиха да отпадне ограничението на възможността за откриване на игрални зали и игрални казина в хотелите с три звезди, което беше въведено в закона през 2012 г.

"Този законопроект регламентира онлайн залаганията, променяне на данъка, по който сега се работи – данъчната основа и данъчната ставка.", обясни вносителят Йордан Цонев.

По негови думи стотици оператори работят на българския хазартен пазар, без да имат лиценз.

„Оказва се, че всъщност единственият проблем, поради който не са лицензирани, е неконкурентният данък от 15 % върху оборота“, допълни Цонев.

Менда Стоянова от ГЕРБ се съгласи с промяната на данъка.
"Аз лично съм съгласна с господин Цонев, че избраният модел беше демотивиращ за големите хазартни онлайн оператори. За тази година и половина имаме само двама регистрирани в България. Тази промяна в закона за хазарта е полезна“, заяви тя.

Стоянова обаче видя проблеми в други текстове. Според нея се разхлабва контролът върху онлайн залаганията, въвеждат се възможности за по-широка реклама на хазарта.

"За какво ни е тази промяна?", запита риторично Стоянова. По нейни думи целта е да се намали регулацията.
Ирена Соколова от опозицията пък видя опасност за младежите в промените в закона.

"Хазартът формира зависимост“, заяви тя. Депутатът от ГЕРБ определи закона като лобистки. Дебатът достигна доста висока точка на напрежение, най-вече с подвиквания от място и остри реплики относно местожителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога ще бъдем държава на хазарта, голф игрищата и скапаните хотели? За тях - преференции и закони, за народа - дръвцето!!! Крайно време е черепчето да сложи на главата си един от многобройните златни тракийски венци, намерени в нивата на баба му!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доган искаше половината от хазарта а взе един гол... Божков на кой е платил за да се отложат промените? Явно делянчо е налапал отново.
3
1
 
7
 
! Отговори
ss преди 10 години
мда 15% е неконкурентноспособно за хазарта.. но нека лекарствата и храната да е с 20%! Все пак черепа ни управлява
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sled kato vleze zabranata predi okolo 6 meseca,internet dostav4icite prektatiha dostupa do saitovete za online zalozi...Sushtite saitove s promqna na samo edna bukva v imeto zaobikalqha zabranata...do sledvashtata zabrana i do sledvashtoto novo ime...Variqntite sa milioni.Edinstvenoto koeto se slu4i e,4e Bulgariq se naredi do imena kato Severna Koreq,zaradi internet cenzura
1
2
 
14
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Dobre che sa dupedavcite ot ataka :D