Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!

За пенсионерите няма да важи, обясни депутатът Страхил Ангелов
Обновена: 29 ное 2013 19:25 | 29 ное 2013 18:54,
84
Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!
Снимка: архив, Булфото

Червеният депутат Страхил Ангелов обяви, че ще предложи промени в Избирателния кодекс, които да предвиждат глоба при негласуване на избори.

"Глобата ще бъде в размер на 200 лева, които ще отиват в бюджета на съответната община по местоживеене. За пенсионерите тази практика няма да важи. Останалите ще имат срок, в който могат да представят уважителни причини защо не са гласували, в противен случай ще дължат глобата от 200 лева", коментира той идеята си пред "Фокус".

По думите му това не било въвеждане на задължително гласуване, защото можело да си платиш глобата и да не отидеш да гласуваш, пък и подобна практика имало в различни страни в Европа.

"Знам, че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки. Това до голяма степен ще сведе до минимум една от грозните практики на прехода – купуването на гласове", смята Ангелов.

Той твърди още, че няма да е нужна промяна в Конституцията ни, за да бъде въведена тази санкция.

"Там е записано, че всеки пълнолетен български гражданин има право да гласува. Ще ви дам един пример: аз имам пълното право да пътувам с автомобила си извън София. Но за да го направя, трябва задължително да си купя винетка. Почти същото е", аргументира се депутатът.

Друг негов довод, за да настоява за въвеждането на глоби ни негласуващите, са субсидиите на извънпарламентарни политически сили, които участвали само на парламентарни избори, за да вземат пари.

"За мен е очевидно, че те правят това с оглед получаването на субсидия. Ако има по-висока избирателна активност, те няма да достигнат необходимия праг и няма да могат да получават тази субсидия. Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика и да начертаем национална доктрина, която да се следва", категоричен бе левият депутат Страхил Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Дпсарите и атакистите да не се уплашиха? :)
30
2
 
7
 
! Отговори
поля преди 10 години
Да де, тия 200 лв ще са за "усмихнатите и богатите ***". Пенсионерите няма да плащат, ще освободят и ромите щот те са бедното човек..И кво? Ще им остане пак пресвободна яма за купуване на гласове. Ние да не сме некви балами. Тия ме вбесяват честно, накрая ше има сцепени глави заради тия подигравки. Само обиди и скъп ток от тва тъпо червено г.овно наречено социалисти
29
4
 
11
 
! Отговори
999 преди 10 години
Знаеш ли Депотатче,ще ти ги завра тези 200 лева лично в ***. Аз няма да гласувам за *** които съсипват Държавата ми и гледат само собствения си джоб. Ще гласувам когато припозная добри и кадърни хора,никои и за нищо на света не може да ме накара да узаконя БАНДИТИ на чело на Държавата ми. По скоро ще хвана Автомати и ще ви изстрелям всичките.
28
4
 
4
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Да видим как ДПС и "Атака" ще влязат в парламента, ако се въведе това нещо и избирателната активност е 99 % :).
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо да си намалят субсидията, че иначе никой няма да отиде да гласува за да им пълни гушите.
26
2
 
15
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до ЖанаМилейди, не си запозната със закона. Ако не си платила 33 месеца назад осигуровки, нямаш право да те лекуват безплатно. И това исках да кажа- значи аз плащам по 18 кинта на месец...200 кинта на година и се разболявам след 5 години и тези 1000 лева даже не ми стигат за една операция от апендикс, понеже *** ги употребили. И аз к'во да правя освен да тегля една майна на скапаната ни здравна система...Е.ем ти системата-ходя на частен лекар!
25
2
 
4
 
! Отговори
Гледам Тв преди 10 години
Вие, Господа депутати, първо наложете глоби на всички, които нямат валидни лични карти, защото има някои, забравили, че са българи, после изчистете избирателните списъци от "мъртви души", защото "чакането да гласуват" им го плащаме ние - данъкоплатците в България, съберете здравните вноски от всички, защото ЗО е задължително и тогава дрънкайте за глоби 200лв. на негласуващите. И в този случай трябва да изолирате психичноболните, защото те не знаят смисъла на гласуването!
24
0
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 23Е какво е, ако не е данък? Какво означава данък? Не е ли нещо което дължиш на държавата без да си употребявал дадената услуга?
23
2
 
7
 
! Отговори
Айшето от Факултето преди 10 години
Ниа от маалата гурешто поткрепями нциативата на тругаря Стахил от бесепето. Който гласува, ша му дават 200 лева, а който не гласува ша го фанат за ура- така ли?
22
4
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До Бай ГаньoAz imam pravo da glasuvam i izbiram da ne go pravia poneje mi e prez onaia rabota koi e na vlast tyi kato vsichkite sa edni i syshti. Moje me fane za onaia rabota.
21
3
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До bashkircho Всъщност до някъде е нормален. Не може половината гласоподаватели да не си мърдат д-то в деня за избори, а после да са против всички... Освен това - могат да те задължат да отидеш и да пуснеш плик/бюлетина - какво ще задраскаш и дали ще е действителна - това ще си решиш ти.
20
0
 
2
 
! Отговори
Жана Дарк преди 10 години
До АтакистЗдравната осигуровка данък ли е?...Във вашия случай , става въпрос за изгубени здравни права , и натрупани суми за здравни осигуровки....ами крайно време е да отидете в НОИ и да поискате погасяване по давност! Има и такъв вариант....
19
2
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Атакист Не знам дали те прави "невалиден гласоподавател" - обаче такива дето не са си внасяли осигуровки или не са плащали никакви данъци в България поне 3 години назад - (изключение се прави само за лица със средно образование до навършването на 22 годишна възраст (приемаме че на 19 завършват средно) Та критерия за право на глас трябва да бъде - платени осигуровки последните 3 години + завършено средно образование В БЪЛГАРИЯ - преди навършване на 20 год. възраст (тоест да не си повтарял)
18
4
 
12
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Трябва да има задължително гласуване, а пък вече който няма какво да отбележи в квадратчето, ще задраска всичко!
17
10
 
7
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Toz normalen li e?
16
7
 
8
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Бих се прегризал гърлото,но не и 1 стотинка да ви дам за такива глупости.*** комунисти за 6 месеца управление сложихте толкова данъци и такси,че с тези заплати ще ни трябват поне 200год да работим че да ги платим и то само за 1-вата година.Докато има прости хора да гласуват за вас тази страна никога няма да се оправи.
15
10
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 13Чакай сега малко...аз не съм си плащал здравните осигуровки 5 години! Това значи според теб автоматично ме прави невалиден гласоподавател?
14
5
 
14
 
! Отговори
Х. преди 10 години
Да го Д*ХАТЕ всички *** политици! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВАС! Аз всяка пролет си гласувам на терминал 2 и съм много доволен! 7 месеца бачкане после цяла зима ЖИВОТ!
13
2
 
17
 
! Отговори
Жана Дарк преди 10 години
До Атакист........... г-н Атакист , това че не са си платили данъците си е техен проблем, ако искат да си дадът детето на градинка - ще ги платят, ако искат сделка с недв. имот - пак ще ги платят , е ..сега предлагам ако искат да гласуват - да отидат да си ги платят и с дипломката за средно пред Урните......, че нещо ми писна да ми идват разни Айшета и Меймеди които не могат да прочетат името в избирателния списък ..., че и да се разпишат после!!!!!!!
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето как ще се плаща на тези които гласуват за БСП - като се глобяват тези които не гласуват за никого!