Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!

За пенсионерите няма да важи, обясни депутатът Страхил Ангелов
Обновена: 29 ное 2013 19:25 | 29 ное 2013 18:54,
84
Социалист бори купения вот: Не гласуваш – 200 лева глоба!
Снимка: архив, Булфото

Червеният депутат Страхил Ангелов обяви, че ще предложи промени в Избирателния кодекс, които да предвиждат глоба при негласуване на избори.

"Глобата ще бъде в размер на 200 лева, които ще отиват в бюджета на съответната община по местоживеене. За пенсионерите тази практика няма да важи. Останалите ще имат срок, в който могат да представят уважителни причини защо не са гласували, в противен случай ще дължат глобата от 200 лева", коментира той идеята си пред "Фокус".

По думите му това не било въвеждане на задължително гласуване, защото можело да си платиш глобата и да не отидеш да гласуваш, пък и подобна практика имало в различни страни в Европа.

"Знам, че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки. Това до голяма степен ще сведе до минимум една от грозните практики на прехода – купуването на гласове", смята Ангелов.

Той твърди още, че няма да е нужна промяна в Конституцията ни, за да бъде въведена тази санкция.

"Там е записано, че всеки пълнолетен български гражданин има право да гласува. Ще ви дам един пример: аз имам пълното право да пътувам с автомобила си извън София. Но за да го направя, трябва задължително да си купя винетка. Почти същото е", аргументира се депутатът.

Друг негов довод, за да настоява за въвеждането на глоби ни негласуващите, са субсидиите на извънпарламентарни политически сили, които участвали само на парламентарни избори, за да вземат пари.

"За мен е очевидно, че те правят това с оглед получаването на субсидия. Ако има по-висока избирателна активност, те няма да достигнат необходимия праг и няма да могат да получават тази субсидия. Така ще прекратим политическата партизанщина, ще се оформят няколко монолитни политически субекта и това ще даде шанс в България един ден да провеждаме истинска последователна политика и да начертаем национална доктрина, която да се следва", категоричен бе левият депутат Страхил Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Съгласен съм с 5, при тези условия. Иначе - без право на глас.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С две ръце 'за', но интересите на сегаашните обитатели на парламента не го позволяват. БСП разчита на групата 60+, ДПС на малцинствата, Атака на националистите, а ГЕРБ на мъртви души, учителки и държавна администрация. Ако всички други българи гласуват, то нито една от тези партии няма да събере процента гласове, който има в момента. Изключение е машинното гласуване. Тогава ще е като в САЩ. Няма значение за кой гласуват гражданите, победителя е известен 5-10 години преди това.
9
3
 
12
 
! Отговори
художника преди 10 години
Този социалист сигурно е честен и наивен човек. Не бъркайте социалист с комунист !Та да докажа,че правилата му няма как да се получат ще ви дам следния пример.Щом ще ме глобяват ако не гласувам, така и така ще трябва да се ходи до урната, к`во ми печи да взема от някоя партия примерно 20лв., за да ходя да пусна тяхната бюлетина. Хем съм гласувал, хем съм напред с 20 кинта.По тъпо предложение за гласуване не съм чел, поне досега.
8
2
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 5Че те един милион българи поне са с неплатени данъци. К'ви тъпотии ми плямпаш? За средното образование иначе съм съгласен.
7
0
 
7
 
! Отговори
stanick преди 10 години
ALO socialistchetoooo shto ne kajesh nishto za 1 000,000 kyhi LEIKI za *** za 8klas za emigrantite, ZA Byrsa KYSHADASA
6
1
 
14
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
Примерът с колата е изключително глупав. Ако искаш да караш извън София - плащаш. Ако не искаш - не. Ако искаш да гласуваш - пак трябва да платиш? Няма логика нещо... Май иска да спре субсидиите на малките партии, за да могат само големите 4-5 партии да лапат парата, ама ще лапнат *** накрая ми се струва...
5
8
 
29
 
! Отговори
Жана Дарк преди 10 години
Задължително гласуване но ...само ако имаш средно образование и платени данъци.....иначе не!!!!
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това на мен допада: .......че ще има възражения, че се отнемат свободи на хората, че това не е демократично, но считам, че освен права имаме и задължения, и гласуването е дълг на всеки.Гласувай за да не мъркаш.
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега оства само ПЕСовете да възстановят и Член 1 на конституцията от комунистическо време !
2
6
 
5
 
! Отговори
EMIGRANT преди 10 години
NE E LOSA IDEIA,NO SAM UBEDEN 4E BALGARINA MANTALITETA MU NIAMA DA MU GO PZVOLI ,A TOI :PROST BG MANTALITET:
1
9
 
35
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Подкрепям напълно!Тогава *** няма да помиришат парламент.