България ще бори младежката безработица с 55 милиона евро

Броят на заетите се е увеличил, но и броят на безработните, обясни Адемов
30 ное 2013 18:06, Петя Славова
40
България ще бори младежката безработица с 55 милиона евро
Хасан Адемов. Снимка: Булфото

С 55 милиона евро България ще се справя с младежката безработица. Има възможност за още толкова по програмата за Развитие на човешките ресурси. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”.

В началото на годината с тези 55 милиона евро по линия на Европейското финансиране и по линия на Националния фонд по заетостта има заделени между 12 и 15 милиона лева, защото още не е ясен Националният план за действия по заетостта. Още през следващата седмица в Министерството по социалната политика ще се обсъди планът за действие за социалната политика, уточни Адемов.

„6 милиарда евро е заделил Европейският съюз за следващата година за справяне с младежката безработица, защото 6 милиона са безработните младежи в ЕС в сегмента между 15 и 24 години, а в България тези младежи са около 64 хиляди, което означава, че проблемът е изключително сериозен."

По думите на социалния министър става ясно, че в периода между 2008 и 2013 година близо три пъти са нараснали безработните в този интервал. "Това означава, че мерките могат да бъдат изключително сериозни и трябва да бъдат в успешен порядък, защото от решаването на този въпрос зависи и нормалното функциониране на пазара на тура, зависи и икономическия растеж и решаването на проблеми. - заяви още Адемов и допълни - Това, което излезе като оценка и резултат от дискусията е, че в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. с третото тримесечие на годината броя на заетите е с 150 хиляди повече, което означава, че заетостта в България през третото тримесечие е увеличена”.

От срещата стана ясно, че въпреки, че броят на заетите се е увеличил, се е увеличил и броят на безработните. По информация на Агенцията по заетостта безработицата е 11,2 %, а по Евростат – 13,1 %.

Това се случва поради увеличаването на броя на т.нар. обезкуражени и неактивни, добави Хасан Адемов. По думите му – в сравнение между началото и края на годината обезкуражените намаляват със 135 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 10 години
Хасане,я си кажи направо - ще изпапате тези 55 милиона.....божеееее колко са малко,поне да бяха 5 милиарда,а то като им казаха за тези 55 милиона и Станишката и Орехчето се изплюха с погнуса - демек подиграват ни се тези от ЕС.......
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз разбрах какво иска да каже Адемов.Броят на заетите с безработица се е увеличил много стабилно, благодарение на реформите предприети от правителството Орешарски.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на заетите се е увеличил, но и броят на безработните. Явно тази мисъл може да я разберат само титани на мисълта като Адемов и неговите началници Орешарски и политическите гаулайтери Станишев, Местан и Сидеров.
32
3
 
1
 
! Отговори
Alternative преди 10 години
По-добре безработица отколкото рабОтица без парица, както е в БГ.
31
0
 
5
 
! Отговори
Realität преди 10 години
E как става това , повече заети а пък и повече безработни ??? Може ли някой да ми отговори ???
30
0
 
4
 
! Отговори
MAAFAKA преди 10 години
До АнонименНе, брат,Превръща се в истинска *** и му растат ушите ....
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това рогца ли са на главата на Адемов или просто фотографът е уловил същността на снимания?
28
0
 
12
 
! Отговори
Д-р Илиев преди 10 години
Доктор Илиев единствения ,който не искаше да замине за Турция по време на възродителния процес в гр. Исперих - сега министър Адемов ?
27
1
 
8
 
! Отговори
lazovn преди 10 години
До do 5Абе папагал, тези нерегистрирани безработни до сега къде дремаха. Това от опорните ви точки ли е?
26
0
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
За 100 хиляди кирки, ти трябва 10 хиляди лева, не 50 милиона.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГербДо 4.По добре 54млн за обновяване на софтуера и за писане на нов такъв.Това ще помогне повече на държавата и на гражданите.Ще спести време за бюрокрация, ще оптимизира времето на слъжителите, ще спомогне на гражданите за по-бърз достъп до информация, ще автоматизира процеси и пр. и пр.Но на селяни като теб, какво да им се обяснява.Трябва да се инвестират пари в образования и пак в образования, защото простаците не могат да генерират идеи. Поне не рационални такива.
24
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 10 години
абе мазен министар, проклет да си и ти и кабинета в който си, сина ми замина на гурбет през девет планини та в десета, за да си искара прехраната, а ти ще се тупаш в гърдите за младежката безработица, не ви е срам ...., крадиво племе мръсно, нямате срам и страх ни от господ ни от аллах, крадци на младото поколение .... нямате ни право ни морал да живеете на гърба на подрастващите ни.
23
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 години
Я какви рогца са му поникнали ...:)
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АниНе кърти, направо цепи атома.
21
0
 
12
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Снимката кърти!!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте как му светнаха очите на турчина за 55 те милиона. Чакайте бюрократите от Брюксел да решат проблема.Каква част се връщат /или участва данакоплатеца/ кажи ясно. Жалки.
19
0
 
9
 
! Отговори
АЗ СЪМ ГЕЙ преди 10 години
И аз като тоя БРУС БАДЕМОВ съм кенефотерапефт ГЕЙ ама като той е специализирал в сарайте какво е правил на циглето ДОГАН.... И СТИГА ТРИХТЕ БЕ
18
0
 
6
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Abe ROGAT FES(snimkata e mnogo hybava) VIJ si gyshata i togava obeshtavai neshto za mladite,mislish samo s KOREMA SI SYS BE MEKERE
17
0
 
16
 
! Отговори
с лекота преди 10 години
Само популистки локуми!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно програми за метене на улици