България ще бори младежката безработица с 55 милиона евро

Броят на заетите се е увеличил, но и броят на безработните, обясни Адемов
30 ное 2013 18:06, Петя Славова
40
България ще бори младежката безработица с 55 милиона евро
Хасан Адемов. Снимка: Булфото

С 55 милиона евро България ще се справя с младежката безработица. Има възможност за още толкова по програмата за Развитие на човешките ресурси. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”.

В началото на годината с тези 55 милиона евро по линия на Европейското финансиране и по линия на Националния фонд по заетостта има заделени между 12 и 15 милиона лева, защото още не е ясен Националният план за действия по заетостта. Още през следващата седмица в Министерството по социалната политика ще се обсъди планът за действие за социалната политика, уточни Адемов.

„6 милиарда евро е заделил Европейският съюз за следващата година за справяне с младежката безработица, защото 6 милиона са безработните младежи в ЕС в сегмента между 15 и 24 години, а в България тези младежи са около 64 хиляди, което означава, че проблемът е изключително сериозен."

По думите на социалния министър става ясно, че в периода между 2008 и 2013 година близо три пъти са нараснали безработните в този интервал. "Това означава, че мерките могат да бъдат изключително сериозни и трябва да бъдат в успешен порядък, защото от решаването на този въпрос зависи и нормалното функциониране на пазара на тура, зависи и икономическия растеж и решаването на проблеми. - заяви още Адемов и допълни - Това, което излезе като оценка и резултат от дискусията е, че в сравнение с първото тримесечие на 2013 г. с третото тримесечие на годината броя на заетите е с 150 хиляди повече, което означава, че заетостта в България през третото тримесечие е увеличена”.

От срещата стана ясно, че въпреки, че броят на заетите се е увеличил, се е увеличил и броят на безработните. По информация на Агенцията по заетостта безработицата е 11,2 %, а по Евростат – 13,1 %.

Това се случва поради увеличаването на броя на т.нар. обезкуражени и неактивни, добави Хасан Адемов. По думите му – в сравнение между началото и края на годината обезкуражените намаляват със 135 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
1:1 преди 10 години
Благодаря за снимката на Батман.
14
1
 
17
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Този е много слаб между ушите!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи ибрикчиите (дпс) ще откраднат и ТИЯ милиони
12
3
 
16
 
! Отговори
от чужбината преди 10 години
до8Аз се чудя, защо не ми изплаща пенсията по болест вече трети месец, а то турско робство пак станало!;(((
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dai mu 5 lv na Ciganina i mu gledai siira ! Cehove , Fabriki , Proizvodstvo nese vijat v taq Darjava ! 250000 rabotni mesta kade sa ! Koito doide na vlast Samo reklami si pravi !
10
4
 
9
 
! Отговори
do 5 преди 10 години
"Хем заетите се увеличават, хем безработицата нараства при намаляващо населени. Вече наистина ни взехте за канарчета. "Явно си канарче като не разбираш, че нерегистрираните безработни се регистрират.
9
0
 
22
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Не се притеснявай Айвол , за младежката безработица, до два месеца 500 000 млади, които протестират, ще емигрират , като виждат как сте се окопали във властта.Те не са като мен, на 68г., те имат живот и ще намерят место за него.Само ние с такива като тебе и с ***, ще продължим на тая, явно проклета от Бога земя и ще си смятаме стотинките, докато угаснем!ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господин, Адемов заври ги тези милиони в бръснатите п..ки на българските туркини, както и пенсиите по болест! Нали пенсионирахте с фалшиви медицински всички тирци в България, цели села и градове, да покажете,че сте на власт, а ние българие сме ***! Вилней турчино, за малко ще ти е!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като му гледам "интелигентната" мутра на тоя, абсолютно съм сигурен че тези 55 милиона народна пара ще бъде "усвоена" от "наши" хора. ОСТАВКА.
6
2
 
16
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Тия не са добре.... ще изхарчат 55 милиона за глупости.... тия тотално са сбъркани....
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Броят на заетите се е увеличил, но и броят на безработните, обясни Адемов,,Хем заетите се увеличават, хем безработицата нараства при намаляващо населени. Вече наистина ни взехте за канарчета. До сега толкова лъжливо правителство не е имало.
4
15
 
4
 
! Отговори
Герб преди 10 години
Тиквата беше похарчил 54 милиона лева държавни пари за обновяване на софтуера на Администрацията.ГЕЕЕЕЕЕЕРРРРБ!
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този отгоре на всичко прилича на дявол с тия рога, че и малко на черничак бие . Нищо чудно да е някой от гетото.
2
4
 
25
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Бадемов, ако щеш и 100 милиона вкарай...на 80% от младите не им се работи за 500 кинта.Направете минималната заплата 1000 лева и тогава виж безработица, папагал ***.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тия *** по конкурс ли ги избират за народни представители...*** грозните мутри.