Ранобудните студенти готвят протест срещу закона за МВР

Според тях той ограничава права, събират се в четвъртък
Обновена: 1 дек 2013 18:30 | 1 дек 2013 18:01,
157
Ранобудните студенти готвят протест срещу закона за МВР
Снимка: архив, Булфото

Ранобудните студенти организират протест в четвъртък срещу проектозакона за МВР. Според студентите проектът ограничава някои човешки права и позволява доста рестриктивни действия на полицията.

Законопроектът е въвел и промяна на средствата и правомощията на полицейските органи при осъществяване на охраната на стратегически и особено важни обекти, посочват в становище ранобудните.

В актуалния текст на закона органите на реда могат да разполагат сили и средства, да изграждат, снемат и използват инженеро-технически съоръжения и други средства за охрана. В проекта се предвижда всеки полицейски орган да може да отцепва райони, да ограничава временно или забранява движението на лица или транспортни средства във връзка с осъществяването на охраната на този вид обекти.

Това нововъведение регламентира блокирането на свободното предвижване на хора около тези обекти, което в последните няколко месеца се осъществява системно от полицията, без да има законово основание за тази мярка, отбелязват студентите.

Не само промените в проекта за нов закон за МВР дават основание за притеснение. И сега ставаме свидетели на системно неспазване на някои от основните положения в сегадействащия закон като принципа за използване на сила при абсолютна необходимост и задължението на полицаите да носят отличителни знаци и да не прикриват самоличността си, се посочва още в становището.

Според Ранобудните студенти сериозно притеснение будят някои от текстовете, които предвиждат промени на устройството и дейността на МВР. Те смятат, че разделянето на ГД „Национална полиция” на две подзвена - ГД „Криминална полиция” и ГД „Охранителна полиция“,  е формулировка, доказала се като неефективна.

По времето на кабинета „Станишев” тогавашният вътрешен министър Михаил Миков въведе подобно разделение, което се оказа крайно неуспешна превенция на дребната престъпност. Това ще доведе до излишно раздуване на административния персонал и до влошаване на комуникацията между основните звена на полицията, се посочва още в становището.

Според Ранобудните безпокойство буди  и тенденцията за политизиране на структурата на министерството. Противно на намеренията на Цветлин Йовчев, който нееднократно заяви нуждата от разделяне на политическите и професионалните ръководства във ведомството, в проекта за нов Закон за МВР е предвидено висшата професионална длъжност - главният секретар да бъде назначаван от Министерския съвет, по предложение на министъра на вътрешните работи.

Досега президентът издаваше Указ за назначаването на главния секретар по предложение на МС. Процедура, следваща да гарантира институционалния баланс и политическата необвързаност на назначението, се посочва още в становището.

Ранобудните студенти организират утре дискусия по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: МВРронобудни студенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Виктори преди 10 години
До макиТи май си АКИ. Не можеш да пишеш и още по-лошо - не можеш да мислиш. Така е с фашизоидите. Те привиждат навсякъде дълги еврейски ръце. Защо пропускаш, че и Френската революция е еврейско дело. В безсрочната стачка, свалила дьо Гол, участват 10 милиона души. Колко ли са им платили евреите? Дано поне можеш да смяташ!
138
1
 
1
 
! Отговори
райт преди 10 години
До avenirСПОРЕД МЕН ТИЯ НЕЗНАЯТ КВО ИСКАТ,КАТО ВЛЯЗАТ В ес ГИ ЧАКА ГИБЕЛ КАТО НАЩА ГЛАД И МИЗЕРИЯ ТЕ НЕ ИМ ТРЯБВА ЕВРОПА БЕ *** И ТАМ НЯКОИ ГИ ПОДБУТВА НЕ МИСЛИШ ЛИ И ТИЯ 500 000 Е НИЩО СПРЯМО 45 МИЛИОННА уКРАЙНА НЯМА ДА СТАНЕ.
137
1
 
1
 
! Отговори
райт преди 10 години
До avenirа вие мерзавецо искате мъдата на БОЙКО нали?НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ НЕГОВИ МЪДА ДЕ СЕ ЛЮШКАТ-АЗ СЪМ ЧОВЕК НА 30 Г АКО СЪМ ДЪРТ Е ДОБРЕ ,НО НЯМА НЯКАКВИ 20 ГОДИШНИ КУПЕНИ ЛУМПЕЛИ ДА МЕ ОПРАВЛЯВАТ -НИКОГА *** ГНУСЕН ГЕРБВЕРСКИ
136
1
 
1
 
! Отговори
райт преди 10 години
До жекова ако съм аз ще ги изтрепа тая напаст студентска дето само лае без да знае нищо нито от мвр нито от политика кой стой зад тях се пита -кой мамави ***?
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Харесвам немити ранобудни студентки!
134
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Как се стимулира Морална революция ли? Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (ЦРУ), плати на демагозите:- Училище за политика, ръководено от С. Безуханова - 300 000 $- Асен Генов - Фондация "14 януари" - 120 000 $- Фондация "Риск Монитор" с председател близкия до Меглена Кунева адвокат Йонко Грозев - 350 000 $- Институтът за развитие на публичната среда на А. Цонева - 200 000 $- Центърът за либерални стратегии на И. Кръстев - 137 000 $- Българският клон на "Прозрачност без граници" с Огнян Минчев - над 200 000 $И Талибите са разбесняха.
133
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Морала на дребните хулигани от СУ,Поразително съвпада с морала на ГЕРБ и Офшорналиев: Чрез наглост, към висок морал!КАКВО КАЗВАТ ПО-УМНИТЕ ОТ НАС- Моралът за болшинството хора е система за осигуряване на собствената правота. Р. Музил- Моралът на всеки човек има своята обратна страна, която той не показва без нужда, и доколкото е възможно я прикрива с гащите на благоприличието. Г. ЛихтенбергА и - Моралът лесно се подменя с целесъобразност. В. КонстантиновЕстествено, Образец на МОРАЛ (фашистки) е да оскверняваш Демократичните институции и да гориш книги и плакати
132
1
 
0
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 116Маймуните са вътре , в маймунарника, а заптиетата ги пазят!
131
2
 
0
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Куроландес 118Па са му спуснали опорните точки от Позитано!
130
2
 
0
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 125Според Вас, и тия 500 000 в Киев и те са платени!
129
1
 
1
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До райт (райД)135:Не за ТВОЕТО бъдеще нещастнико, а за тяхното, защото бъдещето принадлежи на младите, а не на сдуханите старци, като тебе, които не могат да разберат на кой свят са и какво става!Вие сте готови да крепите всеки червен ибрик, срещу 4.20 лв/г и да клечите пред изедниците си!
128
1
 
12
 
! Отговори
полов акт преди 10 години
рамадан аталай и десислав чуколов = победааа
127
0
 
3
 
! Отговори
маки преди 10 години
Студентите свалиха не кого да е, свалиха дьо Гол през 1968 г. - свалиха го американските евреи, защото изкара франция от престъпната организация наречена нато когато го попитали кой ще защитава франция сега, той е отговорил - ако и помагате както и помогнахте през първата и втората св. войни то тя няма нужда от ващата помощ господа американци - това е истината г-жа Фиктори
126
1
 
14
 
! Отговори
разпран преди 10 години
волен и лютви = победаа
125
2
 
5
 
! Отговори
онан преди 10 години
щом и РЪКОБЛУДНИТЕ почнаха да дават акъли за законите то боже опази родината - то всичко ще си дойде на място ако приемат закон , какъвто е в сащ, англия или франция - тогава тези педигрипали бая зор ще видят, както се казва западна ДЕМОКРАЦИЯ в действие - за справка да видят каква се случи на движ. окупирай уолстрийт как ги нагази конната полиция и ги смля от бой, къде бяха нащите правозащитници тогава, една нота не пратиха до американското посолство нали им плащат да отчетат дейност
124
0
 
1
 
! Отговори
rabat преди 10 години
До жековЖеков,не знам детето ти какво учи и какъв ученик или студент е,но след като виждам баща му колко е грамотен ,нещата са ясни.Дано наследника ти се е научил поне да си пише името с главна буква
123
3
 
13
 
! Отговори
райт преди 10 години
само така ,даже и бой трябва да им се приложи на тъпите студенти той ще ми решава бъдещето пикльо на 20 год разбира от МВР И ПОЛИТИКА САМО БОЙ ДА ВЛИЗА И В ЗАКОНА МАМИЦАТА ИМ ДОЛНА СТУДЕНТСКА.
122
0
 
15
 
! Отговори
вазелин преди 10 години
дпс и атака = победааа
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** на снимката е ясно от какъв животински вид е, но от какъв пол е?
120
0
 
0
 
! Отговори
obshiya znamenatel преди 10 години
До Един българинHE E POLEZEN ZA NIKOGO