Първанов иска консенсус за демографската политика

"Демографският проблем е проблем на националната сигурност"
59
Първанов иска консенсус за демографската политика
Георги Първанов. Снимка: архив, БТА

Демографският проблем във висша степен е проблем на националната сигурност на страната, заяви днес на дискусия в Перник президентът 2002-2012 г. Георги Първанов.

Според него ключова причина за тежкото развитие на демографските процеси е абдикацията на държавата от резултатна демографска политика. Първанов обяви като не особено амбициозна прогнозата, предвиждаща през 2025 г. българите да бъдат 7 100 000 души, при положение, че през 2009 г. сме наброявали 7 560 000 души.

Дори правителствената програма не съдържа понятието "демографска политика" или производни на него, отбеляза бившият държавен глава. Според него това е свидетелство за подценяване и дори пълно неглижиране на темата.

Изпълнението на демографските политики трябва да бъде консенсусно, призова Първанов, цитиран от БТА. Според него това е необходимо, защото ще се изпълнява от няколко последователни правителства. Демографската политика не може да се повери на едно министерство, смята още Първанов. Според него тя е комплексна и засяга много ведомства.

Първанов каза, че одобрява редица от действията на правителството в социалната сфера, но желае да види всички дейности в една обща политика, другото той определи като работа "на парче".

Бившият държавен глава призова за по-активна работа с българите в чужбина, най-вече с тези от граничните райони за ограничаване на негативните демографски тенденции. По думите му, те трябва да бъдат поощрявани да идват в България.

Според евродепутата Ивайло Калфин демографският проблем у нас е свързан в голяма степен с емиграцията. Той определи като абсурдна националистическата риторика в голяма част от европейските страни, че българите и румънците ще вземат там работните места. Нашите емигранти са проблем за нас, а не за тях, защото по този начин в България се оголват много сектори, коментира Калфин.

Според него демографският проблем е свързан основно с жизнения стандарт, а не само с броя на населението. В България виждаме второ поколение хора, родени в бедност, каза евродепутатът. Той призова и за по-голяма солидарност, защото "противопоставянето в българското общество е искра, която може да запали голям пожар". Според Калфин трайно решение на въпроса е създаване на производство и поколение, което да може да го развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
кака Здравка преди 10 години
А пък аз искам една тригуна с боза.
45
0
 
7
 
! Отговори
st преди 10 години
Ей не ги изтрепахте тези един път завинаги.
44
0
 
9
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Нали вие и ДПС стимулирате *** раждаемост - с нашите пари (за помощи), безчинствата им остават ненаказани, а стойността на откаднатите консумативи за последните две десетилетия са десетки милиарди. Оставка!
43
1
 
8
 
! Отговори
George1 преди 10 години
Жълтозъбият сирищник пак изпълзя от миризливата си дупка.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V ciganskata mahala I tam nema demografski sriv
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Струвами се, dnes пропусна да спомене, че след Украйна и Куба вчера е отхвърлила предложението за подписване договор с WTO. Куба няма демографски срив, както демократична и европейска България.
40
3
 
8
 
! Отговори
БГ преди 10 години
А КОЙ Е ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕГОНИК. ВОДАЧ НА ПЕТАТА РУСКА КОЛОНА.НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.КЪДЕ БЯХА ТЕЗИ ЗОМБИРАНИ ЛЮДЕ КОИТО КОНТРА ПРОТЕСТИРАТ КОГАТО ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА *** ХОДЕШЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ФАШИЗОИДНИ СБОРИЩА ПО ЯЗОВИРИТЕ."КОЙТО ОБИЧА РУСИЯ ОБИЧА БЪЛГАРИЯ".ДАЛИ ТЕЗИ ЗНАЯТ ДУМИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РУСОФИЛ "НЕ ВИ ЩА НИ МЕДА НИ ЖИЛОТО" НО КОЙ ДА ИМ ГИ КАЖЕ? В ПАРТИИНИТЕ УЧЕБНИ ГОДИНИ ТАЗИ МАТЕРИЯ ЛИПСВАШЕ.А *** ЕЛЕКТОРАТ НА ПАРТИЯТА МАЙКА НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ И ПИШЕ. КОЙ? КОЙ? КОЙ?
39
1
 
8
 
! Отговори
56 преди 10 години
До evgeni1234За какво по-точно е прав. Че демографският проблем е свързан с националната сигурност ? Ще затворим границите и България ще бъде 10 милиона през 25-та. Докато Прванов и цялата червена пасмина продължават да управляват, демографията ще се срива!
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Този на снимката е един от виновниците довели демографския проблем."Отрязал ви е половия член? На вас и на много други?Какво чудовище!
37
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българската демография ще се оправи тогава когато комунистически влечуги като агента Гоце Първанов започнат да ги кастрират още преди настъпването на пубертета им.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народ, избрал такъв президент, си заслужава демографската катастрофа.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гочка, ти ли ще говориш за национална сигурност. Ти който цял живот си работил срещу България и си осигурявал единствено националната сигурност на Русия. Ти който се срещаше с Путин по тайни барове и между 2 питиета продаде България. Ти който обявяваше големи шлемове, а всъщност поличехме големи членове и днес имаш наглостта точно ти да говориш за национална сигурност и решаване на демографския проблем.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българсия комунист и агент на ДС е *** ,обрекъл собствения си народ на бедност ,недоимък и безправие.Срещу тях са милиони проклятия и клетви на възрастни и млади хора,на родители и деца.Проклятия за ненужна обреченост,неизживяно детство и отнетата радост от създаването на нов живот.Проклятие към цинизма и безхаберието на българския комунист и агент
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Програмата Петрол срещу храни беше между ГОЦЕ и Садам Хюсеин и нарушиха световно ембарго, но за *** и руснаците това е геройство!
32
1
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
Този на снимката е един от виновниците довели демографския проблем.СРАМ!!!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали Гоце си разбира нещо от това,което си дрънка...?! Пак не се е подготвил в изказването...агента на республиката...
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светът е полудял!Някакви хора,които смятат ,че имат право да определят интимния ти живот,професионалния ти избор, да ти начисляват 20% данък върху хляба и презервативите ,да ти казват къде да живееш-кои са тези хора?По-точно-защо ги търпим?
29
0
 
10
 
! Отговори
талибан преди 10 години
Да се постави партийна задача на пенсионерите ,да направят по три деца и да се бърза с ,, етническата чистка" , да се засили психологическият и икономическият натиск.АТАКА нещо мълчи и напоследък и Бойко не е активен.
28
13
 
3
 
! Отговори
анкета преди 10 години
Гоце е умен и интелигентен заставам зад него (+) Нискочелите са обикновено ***,тоя не прави изключение ()
27
7
 
8
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Относно демографската криза г-н Първанов е абсолютно прав !