Орешарски с добри очаквания, вижда ръст през 2014

Всичко това зависи от нас, посочи министър-председателят
Обновена: 9 дек 2013 14:14 | 9 дек 2013 12:33, Красимир Ангелов
59
Орешарски с добри очаквания, вижда ръст през 2014
Пламен Орешарки се срещна с Българския Форум на бизнес лидерите в резиденция "Бояна". Снимка: БТА

"Изправени сме пред много предизвикателства – да възстановим икономиката - процес, който ще отнеме не само една година, но и пред предизвикателствата за нормализиране цялостно на обществено-икономическата система", обяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с Българския Форум на бизнес лидерите.

"Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите", допълни премиерът.

Той посочи, че има всички предпоставки следващата година да е първата с ръст на икономическото развитие след 5 години на депресия.

"Днес, след 5 години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, има всички предпоставки това да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас", посочи министър-председателят.

Той призна, че управляващите ще се наемат с някои поправки, продиктувани от ЕК, но отчете, че по отношение на фискалната стабилност България продължава да бъде сред лидерите в Европа.

"Докато всички останали чакаха да гръмне нашата икономика, редица други икономики гръмнаха. Издържа банковият сектор и редица други сектори. Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие", отчете Орешарски.

По думите му на правителството предстои още много работа, защото законодателната система е обременена във времето. "От края на 90-те години до днес повече говорехме и административните тежести се увеличаваха. Създали сме и вътрешен механизъм за оценка на въздействието", посочи още премиерът.

Той допълни, че се работи в посока рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но това не става за сметка на бизнеса.

"Намираме се в преходен период между двете финансови перспективи в рамките на Европейския съюз – приключваме стария период и настройваме плановете и документите за следващия програмен период. Ще направим всичко възможно, за да стартираме всички оперативни програми през следващата година. Ключовата ни цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес“, констатира Орешарски.

Според него друга важна инициатива е насърчаването на инвестиционната активност. "Ще преформулираме изцяло дейността на Банката за развитие, за да можем да подкрепим развитието на малкия и стартиращ бизнес" обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
ПЕШО преди 10 години
ЗА ТАЗИ МАРИОНЕТКА бивш седесар сега бесепар си правете изводи кой го командва и че нищо не разбира.Вече всички ще гласуваме за да не дойдат никога бабите и старците на власт с такава марионетка.
43
1
 
1
 
! Отговори
Stealth68 преди 10 години
Не съм гласувал за бесепарите, но твърдо настоявам да си поемат отговорността и да си довършат мандата. Айде де, ще правим избори всяка година,,,лигава работа !!!
42
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Шоуто продължава... Още 2 години чакане : )Ох на батко шамандурите, ще чакате цял живот някой да ви оправи
41
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 10 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА!!! НЕГОДНИК!!! ***!!!НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!! РЕНЕГАТ!!! ТОЗИ ВЕЧЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН И ЩЕ ПЛАТИ ЗА ВСИЧКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА КОМУНИСТИТЕ СПРЯМО МАЙКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ.
40
0
 
1
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 10 години
се отлага с още 2 години......мат'ряло, чака вече 70 години москалите да го ''оправят'' и сега не може да си седне на *** от болка...*** като си *** и *** си и беден, ако си беден си лапнишаран и чакаш червената буржоа да та ''упраи''ОТЗАД :)
39
0
 
9
 
! Отговори
teoretikyt преди 10 години
На теория даже сме по-напред и от САЩ, но в действителност всеки може да прецени! Аман от теоретици, кога поне финансовият министър ще е някой с опит на финансовите пазари и забогатял от тях, а не тука да обяснява, че на теория виждал светлина на входа на тунел 2014г. Ами ако не се изпълни това, което е на теория ще си понесеш ли наказателна отговорност - не. Или сме на принципът казваме това което народът иска да чуе!
38
0
 
1
 
! Отговори
Bankov преди 10 години
i az vijdam rast. stop bg levove za bg partii. hooooop - eto ti rast 300 miliona leva. rejem ot broikata na deputatite 212 dushi... hoooop - rast mega visok. ostavat 28 deputati v NS - po 1 za vseki okrag.60% ot darjavnite slujiteli na bg administratzia rejem - da otivat da stavat chastni proizvoditeli na bg mlyako, bg maslo, bg sirene, bg meso,bg plodove, bg zelenchutzi, bg drehi, bg obuvki,, bg automobili, bg motori, bg velosipedi, bg samoleti.....i hoooooooop mnogo visok ni stava rasta....
37
0
 
7
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Шамана е ровил из вътрешности на жертвен плъх и по тях предвижда
36
1
 
10
 
! Отговори
DIM преди 10 години
АКО ХАРЕСВАТЕ Г-Н ОРЕШАРСКИ ЗНАЧИ ХАРЕСВАТЕ И НЕГОВИТЕ ПРИЯТИЛИ Г-Н ДОГАН Г-Н МЕСТАН ПЕЕВСКИ И ТЕМ ПОДОБНИ,ЗА 5 ЛЕВА ЩЕ СИ ПРОДАДЕТЕ РОДИНАТА,СРАМ МЕ Е ЗА ВАС
35
0
 
8
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ПОКАЙТЕ СЕ!
34
3
 
16
 
! Отговори
кина преди 10 години
май ще си останете само с очакванията си на вашите експерти от правителството. хората не ви искат а вие гледате напред.как няма да гледате напред като взехте един милиард раздадохте го на своите фирми и сега гледате напред как да крадете още.
33
1
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Вън!
32
3
 
21
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Вижда ръст на собствените си сметки и сметките на партийката, която го издигна.....крадлива пасмина, която работи срещу народа си!
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
banda ot paraziti 25 god
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз обаче не го виждам! Явно деформираната семейна среда (баща и брат бивши шефове на затвори) , си казва думата.Но защо милиони трябва да търпят напъните на един комплексар?
29
0
 
6
 
! Отговори
работещ преди 10 години
26, чесънът НЕ ИДВА ОТ "ИНДУСТРИЯ". "Работеща икономика" са 2 думи без общ смисъл. ВРЪЩАНЕТО НА ДЪЛГОВЕТЕ НЕ Е ЦЕЛ ЗА НИКОЯ ИКОНОМИКА (освен румънската при Чаушеску). Целта ЗА икономиката винаги е ДА ОСИГУРЯВА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ. Как? Има различни теории, но ЕДНО Е СИГУРНО - НЕ Е ВАЖНО, КАКВО ПРОИЗВЕЖДАШ, А КАК. И МОЖЕШ ЛИ ДА ГО ПРОДАВАШ. България е имала ЖИВОТНОВЪДСТВО и ИЗНОС НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ИЗДЕЛИЯ. Днешните ти "предприемачи" НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОВА, а с износ на зърно, ток и бели роби.
28
0
 
6
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До Анонимен 14: Надраскало си: "Икономиката иска ИНДУСТРИЯ!" Явно, не знаеш, що е икономика. Тя нищо НЕ "иска". Има я и без "индустрия" и енергоемки производства. Такива искат само червени *** като тебе. Швейцарците ИСКАТ ФИНИ, ЧИСТИ ПРОИЗВОДСТВА НА СКЪПИ СТОКИ и УСЛУГИ, ЖИВОТНОВЪДСТВО и ТУРИЗЪМ. Датчани, холандци, белгийци, чехи, словаци, словенци, хървати, естонци, литовци, португалци, гърци - СЪЩО. ИЗБРОЯВАМ НАРОДИ С НАШАТА ГОЛЕМИНА И ПО-МАЛКИ. НЕ ЕНЕРГОЕМКА "ИНДУСТРИЯ" С МНОГО ОТПАДЪЦИ.
27
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквам Олигарски да изтегли още 3 милиарда лева за да покрие спрените еврофондове ,малкото инвестиции и голямото изнасяне от България на нормални хора, фирми, производства и чужди капитали.....От 6 месеца на власт ,кой чуждестранен ръководител го е поканил на среща или пък е дошъл тука ? Никой ! Щото те са ръководители на държави и с назначени политически *** на Доганя не разговарят. Догодина виждам спад в нивата на безработните с около 250 000 души- тея дето ще емигрират.......
26
2
 
20
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Не знам, тоя бобовдолски червен *** (преди, боядисан син) какво "вижда", освен *** на червените си господари, но АЗ ВИЖДАМ КАК СЕ ЗАДАВАТ ЗИМНИТЕ СМЕТКИ ЗА ПАРНОТО И ТОКА. Това "правителство" мигом клекна пред Путин за "Южен поток", БЕЗ ДА ДОГОВОРИ ПО-НОРМАЛНИ ЦЕНИ НА ГАЗА, ОТТАМ НА ПАРНОТО И ТОКА, И НА ХРАНИТЕ и т.н. Румен Овчаров, преди години (с бурното одобрение на Георги Първанов, Сергей Станишев и пр.), при РЕДОВЕН ДОГОВОР с Русия, им подпоса за ДВУКРАТНО УВЕЛИЧЕНИЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА.
25
2
 
18
 
! Отговори
Браво на 14 преди 10 години
Абсолютно си прав. Тука някакви зомбирани министри само ни говорят глупости - дългът ни е малък, вижте какъв дълг имат Германия, Щатите, давайте да вземаме. Е да, ама те си имат работещи икономики и знаят как ще си ги връщат. А ние? С *** и сапуни не се връщат многомилярдни дългове. Та ние и чесъна си купуваме! Гордеят се сега че сме стабилни финансово, а срещу предишните виеха като глутница, че стягали коланите. Не раздавайте на калпак, а подпомагайте и малкото предприемачи!