Орешарски с добри очаквания, вижда ръст през 2014

Всичко това зависи от нас, посочи министър-председателят
Обновена: 9 дек 2013 14:14 | 9 дек 2013 12:33, Красимир Ангелов
59
Орешарски с добри очаквания, вижда ръст през 2014
Пламен Орешарки се срещна с Българския Форум на бизнес лидерите в резиденция "Бояна". Снимка: БТА

"Изправени сме пред много предизвикателства – да възстановим икономиката - процес, който ще отнеме не само една година, но и пред предизвикателствата за нормализиране цялостно на обществено-икономическата система", обяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с Българския Форум на бизнес лидерите.

"Важното е да гледаме напред и да правим необходимите стъпки, за да може в рамките на година-две да имаме вече кардинално различна бизнес атмосфера в държавата и да имаме първите резултати като икономически растеж и възможности за подобряване на доходите на гражданите", допълни премиерът.

Той посочи, че има всички предпоставки следващата година да е първата с ръст на икономическото развитие след 5 години на депресия.

"Днес, след 5 години на депресия или рецесия, очакваме следващата финансова година, по отношение на която аз и моите експерти имаме сравнително добри очаквания, има всички предпоставки това да е първата година на ръст на икономическото развитие. Всичко това зависи от нас", посочи министър-председателят.

Той призна, че управляващите ще се наемат с някои поправки, продиктувани от ЕК, но отчете, че по отношение на фискалната стабилност България продължава да бъде сред лидерите в Европа.

"Докато всички останали чакаха да гръмне нашата икономика, редица други икономики гръмнаха. Издържа банковият сектор и редица други сектори. Нашите основни цели са свързани със създаване на предпоставки за икономическо развитие", отчете Орешарски.

По думите му на правителството предстои още много работа, защото законодателната система е обременена във времето. "От края на 90-те години до днес повече говорехме и административните тежести се увеличаваха. Създали сме и вътрешен механизъм за оценка на въздействието", посочи още премиерът.

Той допълни, че се работи в посока рязкото подобряване на работата на двете големи приходни агенции, но това не става за сметка на бизнеса.

"Намираме се в преходен период между двете финансови перспективи в рамките на Европейския съюз – приключваме стария период и настройваме плановете и документите за следващия програмен период. Ще направим всичко възможно, за да стартираме всички оперативни програми през следващата година. Ключовата ни цел през новия програмен период е подобряване конкурентоспособността на българския бизнес“, констатира Орешарски.

Според него друга важна инициатива е насърчаването на инвестиционната активност. "Ще преформулираме изцяло дейността на Банката за развитие, за да можем да подкрепим развитието на малкия и стартиращ бизнес" обясни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
mo преди 10 години
То пък кога не е имало ръст. Най-стабилните сме :-D
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавен дълг2009 3 009.5 + 6 434.2 = 9 443.72012 4 981.0 + 8 692.6 = 13 673.613673,6 - 9443,7 = 4229,9 милиона български лева увеличен за нема 3,5 годиниТова е "приноса" на икономическото светило с пискливия гласец!И на мутрата от Тиквенбург!Ако добавим към тях милиардите с които опукаха държавния резерв/колко бяха те - 4? ,5? / и 1,6 млрд опапкан здравен резерв числата стават зловещи .
22
1
 
18
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Ох, ако ставаше само със сладки приказки и обещания. Да, ама се очертава дефицит от няколкостотин милиона по бюджета за 2013, който вие актуализирахте само преди няколко месеца. Как да ви вярваме? По-скоро вървим към фалит.
21
2
 
35
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Единствения ръст, който го очаква Орешарски е на средния ми пръст!Защо не казва "Намалихме безработицата с ...", "Намалихме държавния дълг с ...", Увеличихме външните инвестиции с ...", "Осигурихме европейско финансиране ... милиарда", "Намалихме лихвите по кредити с..."?Вместо това казва" Очакваме да ...", "Надяваме се да..." "Ще ..", Резултати, ама друг път ...".
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите на Орешарски България е в разцвет и най-богатата в света.
19
4
 
25
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Точно преди да му изтече мандата, предхождащото ГЕРБ правителство на тройната коалиция, по-точно С-гей Стани-шеф, се кълнеше по медиите, че в България световната икономическа криза не се отразява. Естествено, сега крещят, че не сме засегнати от кризата, а че ГЕРБ са предизвикали "депресия" (като че ли става въпрос за психично-болен). И че възстановили за 6 месеца икономиката, която унищожават 25 години, откакто "свиха знамената, развъртяха парата"! Нагли долни червени ***! Оставка, вън !!!
18
1
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
При всичката си сатанинска наглост,религиите(попската,католическата,на ходжата и ционистката синагога) даже са и на дотации от "органа"-държава,която трябва да защитава задълженията и правата на гражданите ! Освен,че ограбват заблуждаваните чрез сатанизми,но И за какво става въпрос: 4 млн. лв. ще е субсидията за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията
17
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Бизнес лидерите се надяват цуцалото да не пресъхва през новата година,пък държавата кучета я яли.
16
23
 
4
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
До 16,17 ГенадиИ като си отиде Орешарски КАКВО?? Избори и след изборите НОВИТЕ/СТАРИ/ послушковци на "ПАРТНЬОРИТЕ"от Запад и тези отвъд океана,защото не слушкат ли следва "ПЛАН УКРАЙНА" приложим и пригоден към българската действителност!!!!!
15
1
 
23
 
! Отговори
avenir преди 10 години
За съжаление, той единствено вижда така!
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономиката иска ИНДУСТРИЯ!Има ли ТАКАВА в България?Шиенето на долни *** не НОСИ ПАРИ,РАБОТА на ИНЖЕНЕРИ--ЕНЕРГЕТИЦИ,ЯДРЕНИ,ХИМИЦИ,СТРОИТЕЛНИ,МАШИННИ,не развиваНАУКА/машинознание,физика,химия,архитектура/ свързана с изобретения и патенти съпътсваща ИНДУСТРИЯТА,няма ли ЕНЕРГОЕМКО ПРОИЗВОДСТВО има БЕЗРАБОТИЦА,даже клечките за зъби си внасяме НЕЩАСТНИЦИ!За 24 години КОЛКО средства ЗАДЕЛИХТЕ или ВЗЕХТЕ от ЕС за КАПИТАЛНО СТРОИТЕЛСТВО?Това което вдигнаха ***,сега не МОЖЕМ С БОЯ да го САНИРАМЕ
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз имам добри очаквания, виждам оставката ти.
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижда ръст в банковите сметки на гея, бея и лудия. Ние виждаме ръста в сметките на мая манолова и моника йосифова-станишева.
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз виждам оставката на този гнусен червей.
10
1
 
31
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
Банковата система издържа, но много хора не. А маж банковата система имаше за цел да служи на народа (или овцете не са народ?)От 23 години и вие и предишните и по-предишните съсипвате Българското производсво. Преди произвеждахме воена техника и компютри. Сега произвеждаме баница, *** и ... маи друго няма. А в парламента само си остроумничите с останалите палячовци и после в почивката с народни пари си хапвате аржентинско телешко и се побратимявате с "врага".Но режете собствение си корен!
9
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те в момента съжаляват че не подадоха оставка защото сега вече е късно и ВЪЗМЕЗДИЕТО ИДВАИ ВОДИ АДА СЛЕД СЕБЕ СИ!!!
8
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плямпайте си глупостите,пишете ги в коментари,но ИСТИНАТА Е,че никой НИТО "партньорите" от ЕС,нито тези отвъд океана няма да оставят каквото и да е правителство на власт,ако не ИМ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА!Няма червени,зелени,сини,жълти,гербери,нарциси,кафяви,черни-ИМА ПОСЛУШНИ И УДОБНИ!Ако не са удобни-очаква ги "Планът УКРАЙНА,ГРУЗИЯ,СЪРБИЯ,КАЗАХСТАН "!А Вие борци МИСЛИТЕ ЛИ,че има ДЕМОКРАЦИЯ в момента ,която да си заслужава САМОЗАПАЛВАНЕТО??Как приключи демократичната стачка на студентите в Лондон,А?
7
1
 
58
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Орешарски с добри очаквания - вижда ръст в банковите си спестявания през 2014, и то значителен !
6
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние,работещите не очакваме нищо добро докато БСП и ДПС управляват.Сигурно ще има ръст в размера на кражбите и банковите сметки на управляващите.
5
3
 
45
 
! Отговори
Вуте преди 10 години
Оно сите го нечат, ама он па се натиска премиер да е!