"Южен поток" е икономически изгоден за България и Сърбия

Дачич: От 30 март 2014 се предвижда отварянето на авиолиния Белград-София
Обновена: 11 дек 2013 17:32 | 11 дек 2013 12:02, Веселина Йорданова
50
 "Южен поток" е икономически изгоден за България и Сърбия
Пламен Орешарски се срещна с Ивица Дачич. Снимка: БТА

Проектът за газопровод „Южен поток“ е икономически изгоден за България и Сърбия и ще даде сигурност на газовите доставки. Това е общото мнение на премиерите Пламен Орешарски и Ивица Дачич, изразено в разговора между двамата в Министерския съвет.

На съвместната пресконференция след срещата Орешарски каза, че „Южен поток“ е бил сред обсъжданите теми, макар и не в детайли.

„Що се отнася до европейските изисквания по този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания“, допълни българският премиер. Той обаче не коментира възможността ЕС да не промени позицията си по проекта, като заяви единствено, че „на въпроси с „ако“ се отговаря след като се реализират".

Както Dnes.bg писа, Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури.

Още по темата
"На вас ви е малко по-лесно, защото без вас „Южен поток“ няма да го има", пошегува се сръбският министър-председател Ивица Дачич.

По думите му това е въпрос, който трябва да бъде решен на високо политическо ниво, с представители на Русия и ЕС. „Сърбия няма проблем с „Южен поток“, напротив, има голям интерес да бъде реализиран, защото получаваме газ само през Украйна. Имаше периоди, в които имаше ледени зими заради този монопол", напомни той „студените“ отношения Русия – Украйна по въпроса за газовите доставки.

Дачич беше категоричен, че в доставките на синьо гориво трябва да се прилага един и същи аршин, и когато се говори за „Северен поток“ и за „Южен поток“.

Гражданите на Европа са го заслужили, заяви още той. Сръбският премиер подчерта, че страната му не е член на ЕС, но не може да строи сама „Южен поток“. "Гледаме на „Южен поток“ като на икономически, а не като на политически въпрос“, добави Дачич.

Той акцентира и на важността на интерконекторната газова връзка между София и Ниш.

Българският премиер заяви, че между България и Сърбия е имало нерешени въпроси, но не това е важното, а начинът, по който се решават. Според него двете страни демонстрират добър подход.

„България винаги е подкрепяла интеграцията на страните от Западните Балкани, в частност на Сърбия, от наш интерес е нашите съседи да бъдат членки на ЕС, дори, образно казано, да премахнем границата, обект на спорове в историята чрез едно общо членство на двете страни в ЕС“, каза още Орешарски.

В първата половина на следващата година вероятно ще има съвместно заседание на кабинетите, обсъждат се и тристранни разговори с румънския кабинет. По думите на Орешарски има общи проекти, особено в контекста на Дунавската стратегия и много възможности, които могат да бъдат използвани в интерес на всички участващи страни.

Премиерът изтъкна, че в последната година има леко забавяне в стокообмена, но по-скоро това се дължи на обективни причини. „Надяваме се в следващите години да продължим с динамични темпове взаимноизгодно сътрудничество“, допълни той.

Особен акцент е поставен и на инфраструктурата. Връзките между двете страни са важни, има много резерви в тази област, каза още българският премиер. Коментирани са и трангранични проекти, които биха могли да се финансират и с донорски средства.

Истинската дипломация е насърчаване на контактите между хората, между бизнеса, взаимна търговия, изгодна за двете страни, заяви още Орешарски.

Сръбският премиер Ивица Дачич посочи, че двете страни имат близки политически и икономически интереси. Ще бъде от голямо значени страните в региона да поддържат добра взаимна ориентация в процеса на идентифициране и дефиниране на нашите интереси, което не е много характерно за страните в нашия регион – да правим нещо по рационален начин, коментира той.

Гостът на Орешарски изтъкна, че върху разединеността на Балканите се създава изкуствена картина и регионът се третира като „регион от второ качество“, въпреки че не сме го заслужили като народи. „Много се съпротивлявам на подобни идеи. Имаме задължение пред нашите народи, пред бъдещето на нашите деца тази картина да бъде преодоляна, а тя може да бъде преодоляна само ако лидерите на Балканите си сътрудничат добре“, подчерта той.
Ивица Дачич благодари на страната ни за подкрепата за европейския път на Сърбия.

„Сърбия е направила много за изпълнението на всички критерии за членство. Имаше два ключови критерия – вътрешните реформи и напредъка в диалога с Прищина. Обща бе оценката, че за година и половина, откакто е на власт новото правителство на Сърбия, бе осъществен голям исторически напредък в това отношение“, каза той. Сръбският премиер очаква Европейският съвет да потвърди своето решение от юни, че първата междуправителствена конференция за присъединяване на Сърбия към ЕС ще бъде проведена най-късно до края на януари следващата година. Всяко друго решение би забавило процеса на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, каза той.

Дачич подчерта, че Сърбия подкрепя позицията на България, когато става дума за въпросите, по които има определени становища заедно с Румъния, какъвто е въпросът за Шенген. „Ние не сме минали тези въпроси преди вас, но достатъчно сме изпитали върху кожата си тези стандарти, които понякога са двойни и принципите понякога не важат за всички", каза Дачич, като посочи, че има въпроси, които се политизират.

Той съобщи, че от 30 март следващата година се предвижда отварянето на авиолиния Белград-София. Очаква се в бъдеще да има и линия до Варна.

Според него България и Сърбия имат голям капацитет в областта на енергетиката, селското стопанство, а потенциалът на Дунав все още не е напълно използван. „Би трябвало да построим тази автомагистрала, която свързва България и Сърбия до средата на 2016 година. Би трябвало да видим какво ще правим с железопътната връзка, една част от нея дори не е електрифицирана, а все пак сме в 21-ви век. Трябва да си поставяме големи, високи цели“, каза сръбският премиерът. По думите му двата народа си комуникират и с лоши пътища, и с лоши жп линии, но инфраструктурата е важна, ако Сърбия и България искат да са важни транзитни посоки.

Той подчерта, че между двете страни няма нито един въпрос, който да не може да бъде решен „особено заради това, че всички ние заедно живеем под едно и също слънце, тук, на Балканите.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
vasil.pan преди 10 години
"И пойдет их все Набукко, извините, на три буквы" из юмористических куплетов Медведева и Путинаyoutu.be/96po9WwkUaw<iframe width="420" height="315" src="//youtube/embed/96po9WwkUaw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сложил си си ник шаман, но хич не ги вдяваш нещата, ако беше такъв щеше да знаеш, че не съм платен от никоя партия и единственото което ме интересува е майка България! С човеците съм човек, но за предателите съм възмездие!
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За каква изолация плямпат гробоседерастите? Орешарски се труди по бюджета и работи ден и нощ, той не е екскурзиант като Тиквата и Шлифера, дето само се разхождат на гърба на народа да плюят и маскарят България! Цацаров спиш и скоро няма да се събудиш!
28
1
 
4
 
! Отговори
**** преди 10 години
Орешарски не е в международна изолация, днес той се срещна с Ивица Дачич.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаш обяснение, излез на улицата и всичко ще ти се изясни! Ако ви спрат париците, един няма да се весне да бие тъпана и да надува зурлата! ПРОСТИТУТИ!
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безумно скъп ток, като от Цветелинкините Бокови ВЕИ- та ли?
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си гробоседераст значи да изпълняваш плана Ран- Ът за унищожаването на България и българите до 2030 година по заповед на барон Ротшилд! Мръсни предатели, Земята да ви изяде!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един протестер си докарва до 2400 лева месечно от Сорос, а цялата полиция му седи диван чапраз да го пази от хората да не му счупят главата! За сметка на него държавата остава незащитена от *** и имитранти, които злодействат на воля!Затова викаха Тиквата е Израел, да дава отчет за несвършената работа и похарчените долари! Ама те разбираш ли нямали никаква вина евреете!))) Луканов, Паси, Младенов, Сатанишев били НЕВИННИ ЕВРЕЕ!ХАХАХАХАХАХАХАХАХ!
23
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Мери крисмас еврибади.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също съм запален протестър, но Сорос не ми е превел нищо вече 6 месеца. Днес му писах гневно писмо, че ще обърна палачинката и ще премина на страната на контрапротестиращите, защото там заплащането с рубли е редовно и богато.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро от префърцунения ЕС няма да остане и помен, а неговите защитници в този форум или ще бъркат в кофите за *** или ще се палят по площадите, защото няма да има вече лапачка! ДГД ***! България ще продължи и без вас- изменници!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не са нашите депутати, това не нашият парламент, това не е нашето правителство! Отвсякъде гнилоч и зловоние: Сидеров, Станишев, Орешарски, Бисеров, Ментата, Местан, Манолова, бат Сали! Порнография! Хора без морал и достойнство! Оставка!
19
3
 
9
 
! Отговори
Сбогом Путин преди 10 години
Руският троянски кон България е натоварен с предателската задача да направи общ проруски фронт срещу ЕС с крайна цел ЕС да се подчини на Путин. Само че ако сравним икономиките на ЕС и Русия ще забележим факта, че руската икономика е някакво пършиво джудже което се ежи на един великан разликата е между 16 и 18 пъти. Изобщо на джуджето е крайно време да му се сложи намордник за да се усмири от обзелия го бяс.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакаму Сретан, бръже да доважда!
17
0
 
3
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Тишина.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само мен ли спират като пусна 2 коментара
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОРЕДНАТА ЧЕРВЕНА ЛЪЖА! ХАРЕСВА ЛИ ВИ ДА ВИ ЛЪЖАТ?
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен Поток е мъртъв. Каквито и усилия да правят споменатите страни, единствения изход е Русия да клекне на ЕС или ще има газопровод който ще стига до Словения и там ще е поставена заглушка на тръбите.
13
10
 
7
 
! Отговори
член 1 преди 10 години
Южен потоп е икономически изгоден за България и е необходим на страната както слънцето и въздуха за всяко живо същество. Всеки който твърди обратното се счита за враг на народа и се разтрелва по бързата процедура.
12
2
 
11
 
! Отговори
business in Serbia преди 10 години
До BeniAйде стига глупости бе!!! Що за *** пишат в този форум?!! Имаме фирма в Сърбия от 3 години, и не сме имали никакви проблеми, като българи, които са собственици на 100% от капитала! Напротив, в съда даже не ни взеха 50 евро такса за преводач, защото решиха, че говорим един език. Отделно, работили са за нас хора от Цариброд и проблеми в момента етнически там няма!!! А отидете да го видите как изглежда този Цариброд, 90% от малките градове в България са много по-занамерени и запуснати