Средствата по ОП "Околна среда" остават блокирани до март

Екоминистерството ще проверява поръчки за 2010 - 2013 г. над 50 хил. лв.
Обновена: 16 дек 2013 17:08 | 16 дек 2013 16:23, Анисия Иванова
3
Средствата по ОП "Околна среда" остават блокирани до март
Искра Михайлова. Архив: Булфото

Една от наказателните процедури по "Околна среда" е затворена. Очаква се това да се случи с още четири, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на пресконференция за изтеклите шест месеца. В момента срещу страната има 13 наказателни процедури

Министърът обясни, че процедурата, която е в напреднала фаза, се отнася до Калиакра и ветрогенераторите.

Има решение на Колежа на комисарите за внасяне на съдебен иск срещу България, но действията, които предприехме - разширяване на защитената зона Калиакра, обособяване на нова зона, забрана на строителство и други доведоха до това ЕК да коригира досието и претенциите към  България, коментира министърът.

Очаква се закриване на досиетата по "Изменение на климата", тъй като законопроектът е минал вече на второ четене в комисията в НС и предстои внасяне в пленарна зала. Това ще даде основание за закриване на досието.

По същия начин очакваме закриване на досието за ГМО, тъй като вече е публикуван за обществено обсъждане проект на промени в закона за ГМО, които касаят работата в контролирани, лабораторни условия с ГМО, каза министърът.

Не правим никакви изменения в посока пускане на генетично модифицирани организми в природата на България, категорична бе Михайлова.

Четвъртата процедура, която се очаква да бъде закрита, касае сектор "Води", каза министърът.

Тя съобщи още, че министерството започва проверка на всички обществени поръчки за периода 2010 - 2013 година, които са на стойност над 50 000 лв.

Става въпрос за над 300 обществени поръчки, заради които бяха спрени плащанията от Брюксел.
По думите на Михайлова паралелно с тези проверки, Одит на средствата от ЕС ще направи втори преглед на одита си за 2012 година. Дублираме проверката и с това ще покажем на ЕК, че сериозно се съобразяваме с възраженията и сме готови да коригираме там, където има пропуски, заяви министърът.

Амбицията е в края на февруари проверките да приключат, а ЕК може да освободи плащанията още през март, ако одобрят предприетите мерки.

В отговор на въпрос за софийския завод за боклук, министърът посочи, че проектът винаги е бил рисков. В края на месец ноември трябваше да бъде подписан договорът между Софийска община и изпълнителя на проекта, защото имаше решение на ВАС, с което се одобрява избора на изпълнител, но това не стана, тъй като междувременно е постъпил сигнал в Европейската комисия.

Оттам са предупредили и министерството и общината, че ще поискат обоснована информация как е проведена поръчката и подходящ ли е изпълнителят.  Ние реагирахме и веднага изпратихме информацията, с която разполагаме. Реагирала е и Софийска община, посочи министърът.

Михайлова очаква тази седмица да стане ясно дали ЕК е удовлетворена от отговорите и ако това е така има шанс договорът да бъде сключен с изпълнителя и проектът да се реализира.

По думите на Михайлова, ако Софийска община е убедена в своята правота при избора на изпълнители, може да подпише договора. В противен случай 200 млн. лв. ще бъдат загубени.

Министърът отбеляза още, че Националният фонд, който верифицира разходите по оперативните програми не е верифицирал разход на стойност 1,5 млн. лв., с които са изплатени бонуси на Управляващия орган на ОП "Околна среда" и Междинното звено.

Тези пари сега са ангажимент на Министерството на околната среда и водите, освен неразплатените средства към фирми, които изпълняват проекти, коментира министър Михайлова.

Мотивите са, че средствата не са изплатени по правилата, които се определят през 2012 година.
Става дума за около 130 човека, които са получили тези бонуси, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубавица е, евала!
2
3
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 10 години
И тази хубавица започна да прогнозира!!!!Смях.ама за тях
1
3
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Друго не съм и очаквал от шведската тройка!!!!! Това на снимката с полицейския поглед и вицето Златанова немат ли по-хубави снимки???