ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности

От ГЕРБ "пратиха" Хафъзов в Одрин, той се разгневи
Обновена: 18 дек 2013 18:24 | 18 дек 2013 16:57,
193
ДПС срещу всички за имотите на религиозните общности
Хюсеин Хафъзов Снимка: архив, Булфото

Разрив между ДПС и БСП предизвика разглеждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията в комисията по култура и медии към парламента. Промените бяха приети на първо четене.

Вносители са трима депутати от левицата Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева. Коалиционният им партньор от ДПС обаче не подкрепя промените.

Промените засягат имотите на религиозните общности. В тях е записано, че на вероизповеданията няма да се връщат имоти, които са музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост. От ДПС смятат, че това ощетява религиозните общности. По време на заседанието на комисията лагерите се разделиха не по традиционния начин. Този път ДПС останаха сами срещу всички.

Дискусията прерасна в абсолютен скандал.

Хюсеин Хафъзов от ДПС поиска отлагане на гласуването по законопроекта. Той обясни, че според него се засяга интересът на религиозните институции и се показва неуважение с факта, че не са поканени.

Добра практика е парламентарните комисии да канят всички заинтересовани. Този път това не е направено, ядоса се депутатът. Хафъзов стигна дори до блъскане по масата. Гневът му беше предизвикан от подмятане на Кирил Добрев от ГЕРБ, който „прати“ Хафъзов в Одрин. Ако вие ме пращате в Одрин, аз ще започна да ви пращам в Иран, защото се твърди, че българите произлизат оттам, заяви той.

Хафъзов допълни, че няма да позволи на никого да го гони от родината му. Не се извинявам за емоционалното си изказване, каза той. А трябва, отговориха му колегите. Веднага щом се върна от Одрин, не се стърпя Хафъзов.

Ама моля вие, в комисия по култура сте, възмути се Буруджиева и призова да се спазва културата на първите седем години.

Изненадващо представителят на "Атака" професор Станислав Станилов успокои страстите.

Никой не праща господин Хафъзов никъде, заяви той и призова народните представители да се успокоят.

В крайна сметка Лъчезар Иванов от ГЕРБ явно обаче се засегна и демонстративно стана и си тръгна. Няма да му търпя пропагандата, измърмори той и напусна залата. Иванов беше последван от колежката си Ирена Коцева.

Страстите обаче никак не се успокоиха. Продължи се с подвикване, репликиране, спорове и надвикване.

Не знам каква е целта на това, което правите, но не я постигате, заяви и депутатът Антон Кутев от БСП.

За какво се боря – с една дума – справедливост, скочи Хафъзов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До dady "...ne sa hubavi tiq raboti...' Кои работи? Решенията на КС?;) Мдаа- аз ЛИЧНО имам възражение по онова решение на КС, с което се отхвърля искането за установяване на противоконституционност на дпс...но- като юрист не мога да коментирам решения на КС, а съм длъжен да ги изпълнявам:) Щом аз , юриста , съм длъжен, ще е длъжно и мюфтийството! Иначе- следват дела, дела, дела и документи, а това, мисля си, го мога:)
100
6
 
24
 
! Отговори
dady преди 10 години
До софиянецto ako e taka i az sam v sobstvenata si darjava .ne sa hubavi tiq raboti ,kazvate 4e Turcite sa varvari no kato se zamislq i Balgarite ne sa mnogo nazad.pri vas omrazata kam drugiq e vrodena ta vie ne moje da se di6ate s edin ot nay blizkite vi narodi po pismenost i ezik Makedoncite.ne o4akvam i da obiknete Turcite.
99
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 95- ,,Феса" не миризлив, той винаги се подмива ,не се бърше с хартия като теб.
98
2
 
31
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До софиянец"За построяването на храма Карлъ Али бей използвал материали от разрушения манастир Св. Спас. Свидетелство за това са мраморните колони, все още носещи християнски знаци."-гавра с храмовете на местното население,гавра с паметта на предшествениците.Трябват само знания и ровене в документите.Имало е далновидни българи,които с цената на живота си са опазили земя и вяра,съхранили са и доста свидетелства за гаврите и посегателствата.
97
2
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До dady 92 В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ ДЪРВЯ НА КОГОТО СИ ИСКАМ! ТИ МОЖЕ ДА НЕ ПРИЕМАШ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ДНК ИЗСЛЕДВАНИЯТА, ЗАЩОТО ВИЕ НЕ ЗАЧИТАТЕ НИЩО БЪЛГАРСКО В УСИЛИЯТА СИ ДА НАЛАГАТЕ НЕООСМАНИЗМА И ПАНТЮРКИЗМА НА СЪСЕДИТЕ СИ, НО ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ! Това е НАУКА- харесва ти, не харесва ти- ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО:) И вземи се образовай, да не ти се случи в съдебно заседание да ти се налага да искаш днк тест за бащинство- тогава ще разбереш колко е напреднал света, а ти колко си назад от него:)
96
0
 
21
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 93- КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ 20 народни представители към дата 18/12/2013 ХЮСЕИН ХАСАН ХАФЪЗОВ зам.-председател 19/06/2013 - до момента ;ЛЪЧЕЗАР БОГОМИЛОВ ИВАНОВ член 11/09/2013 - до момента - парламент.бг Леле мале- все отбор юнаци, пращящо от ум и разум...
95
2
 
22
 
! Отговори
dady преди 10 години
До Анонименkato ne im stiska kak?
94
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябвало е да го набият останалите
93
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това *** иска да ни гони от собствената ни държаваБахти наглия миризлив фес.
92
1
 
27
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До dadyБългарите много добре знаем какъв народ сме.Историята ни е изопачена,присвоена от гърци,нашите историци използват предимно гръцки и руски източници,какво ще кажете за комунистическия режим,за измислената македонска нация?Докато не се каже какво е ставало,защо е стара и нова ера?Кое налага ново броене,удивително съвпадение с възникването на религиите.Имали сме държавници,които са втъкали символи на християнството в нашата религия, извършено по мирен път,запазвайки държавност и територия.
91
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой замисля ли се какви хора са в комисията по култура? Какво прави Лъчко Мозъка там? Какво правят и повечето от останалите точно в тази комисия?
90
5
 
20
 
! Отговори
dady преди 10 години
До софиянецti pak se dirvi6 dava6 mi nqkoi rezultati izsledvani ot BG u4eni.day ne6to ot po svetoven ma6tab.pak i kato znam kakvi sa podkupni takviz akademici mogat da izkarat 4e ste i eskimosi.
89
0
 
24
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Айде сега главното мюфтийство да НЕ ИЗПЪЛНИ РЕШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД! Хафъзов- не се озъртай- това важи за теб! Съгласно Закон за КС решенията на КС СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА И ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ. КАКВО ТОЧНО ИСКАШ ТИ БЕ? ЩО НЕ СПАЗВАШ РЕШЕНИЯТА НА КС?
88
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** хрантутник да ни праща в Иран.Да *** амуджата кирлива , да си ходи в анадола.Пууууууу ве ***
87
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почакайте глупави партиини и правителствени български предатели! Още не сте разбрали какъв таралеж си вкарахте сами в гащите. Народа ще лее кървави сълзи за глупавите грешки които допуснаха алчните ви души, ако вие не знаете що е религия и вяра мюсулманите го знаят. И Бог няма да ви го прости
86
1
 
32
 
! Отговори
1234 преди 10 години
И после кой чей интерес защитава и дали ДПС е етническа партия изцяло подкрепяща интересите на турската държава на наша територия!?
85
0
 
30
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Районният съд в Карлово даде ход на делото за предявения иск от Главното мюфтийство за Куршум джамия 18 Декември 2013 | 17:58 | Агенция "Фокус"...Карагенски обясни, че днес се е състояло второто заседание на съда, на което от страна на мюсюлманското изповедание е нямало адвокат, който да защитава тяхното искане.Съдията даде ход на заседанието. Юристите на община Карлово представиха нови доказателства във връзка с това, че имотът е публична общинска собственост. Съгласно решение на Конституционния съд публичната общинска и публичната държавна собственост не подлежат на реституция.
84
3
 
22
 
! Отговори
м.марков преди 10 години
До Дедо ГаджаПоповете са толкова лакоми ,та като нищо ще ги подкрепят.Ако това стане ще намерим начин майка им да ***.
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров си ги чака в куба или китай.
82
1
 
22
 
! Отговори
м.марков преди 10 години
До АнонименБачкаТе и много ядете: ДВАМА ВАФЛИ И ТРИМА ЛИМОНАДИ.