5 партии от Реформаторския блок отиват заедно на избори

След серия компромиси се родил траен политически съюз
Обновена: 20 дек 2013 16:39 | 20 дек 2013 13:03, Камелия Цветанова
136
5 партии от Реформаторския блок отиват заедно на избори
Лидерите на партиите от Реформаторския блок, подписали споразумението. Снимка БТА

Петте партии от Реформаторския блок ще отидат заедно на избори. Решението им за това официално става факт чрез подписаното днес от лидерите на партиите коалиционно споразумение.

ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС постигнаха съгласие по рамката на споразумението на заседание на Гражданския съвет на блока в понеделник и трябваше да подпишат още в четвъртък, но отложиха с ден, без да посочат причините.

Шестата партия част от блока - "Синьо единство", не приема повечето от текстовете в споразумението и въпреки че не беше изключена официално от преговорите, след понеделник не участва в обсъжданията.

Още по темата
Заради това днес подпис под документа поставиха лидерът на БЗНС Николай Ненчев, на Народна партия „Свобода и достойнство” - Корман Исмаилов, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски и на ДБГ - Меглена Кунева.

"В България днес не се учредява поредната политическа коалиция, а се ражда нов политически субект, това е траен политически съюз. А един колбас не е траен, защото така пише на етикета, а защото съставките и рецептата за приготвяне го допускат”, заяви Радан Кънев.

Според него и петте партии са направили сериозни компромиси през последните шест месеца, но те са били нужни заради десетилетията, през които ще бъдат заедно.

В споразумението е отбелязано, че петте партии имат общи приоритети за излизане от положението, в което се намира страната в момента.

Сред акцентите в плана на обединението са радикални реформи в правосъдието и в администрацията, както и край на партийните назначения, силно гражданско общество, независими медии.

Нашата обща кауза е правова държава със свободни и богати граждани, която да е достоен член на ЕС. Това означава, че само законността може да направи хората богати, това е нашият път, заяви Кънев.

Според него десните партии са осъзнали стратегическата грешка на разделянето още в нощта на изборите.

"Не мисля, че това стана само в една глава”, коментира Кънев. Той обясни, че на следващия ден след изборите, след като десните останаха извън парламента, негов приятел Петко е станал член на ДСБ, а сега иска обединението. Заради това Петко е баща на Блока, както и други като него, каза Кънев.

От своя страна лидерът на СДС обяви от името на Реформаторите, че не искат властта заради самата власт.

Искаме следващото правителство да не е с пълен мандат, отказваме се от властта в името на новото начало и нов договор, който ще промени България, отсече той.
 
Меглена Кунева смята, че десните вече са постигнали съгласие, увереност и доверие.

"От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа и тази промяна може само да стане чрез активно гражданско участие”, заяви тя.

Кунева призна, че е чула от Радан Кънев думите на десен избирател, който е казал по повод на обединението "Най-сетне се събрахте всички партии, за които сме гласували през годините. Това е целта ни, да се съберем и подписването на това споразумение е една крачка напред. Това е като да караш колело по стръмен хълм, в момента в който спреш, се свличаш надолу, сигурна съм, че има кой да върти педалите, подпират ни всички очаквания, които хората имат към блока – това са очаквания за нова държава, за нов обществен договор”, коментира тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
8
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Много ми е интересно как 5 партии ще си поделят баницата, наречена България?Освен да ни разделят на 5 области, та за всяка партия да има по една област?Отсега е ясно, че мисията им е невъзможна.
49
9
 
3
 
! Отговори
Коалиция преди 10 години
От ГРОБ на *** се усетиха, че с тези няма да стане работата. Даже *** Деси, дори Лъчо Мозъка се е досетил. За това сега гледаме медийната масовка НФСБ - Валери Симеонов и майцепродавеца Валентин Касабов.Партия "ПРЪМ" няма бъдеще.
48
14
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
БРАВО НА ОРЕШАРСКИ НОЩНАТА ТАРИФА ЗА ТОК ПОДА С 10% А ДНЕВНАТА С ОЩЕ 1% ОФИЦИАЛНО ОТ ДНЕС
47
5
 
4
 
! Отговори
#IGNORE преди 10 години
Ингнорираме ***.
46
7
 
4
 
! Отговори
Рамадан Кунев преди 10 години
С новото ДПС, пак ще градим демокрация и ще налагаме евроатлантически ценности.
45
4
 
7
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Пръмова Пръмова.
44
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига бе! ДСБ и Кунева, и Корманчо, и остатъци от СДС и некви земеделци!!! Орел, рак и щука! И след като толкова години същите тези хора съсипваха дясното, сега с един подпис ще обединяват десния избирател?! Аз съм за гъби на изборите, докато не ги направят задължителни!
43
6
 
5
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Много изпростя българинът.Но няма, как. Съзнанието му е окупирано от това да оцелее, да не умре от глад, като през това време го обработват и мачкат.Приватизираха ви държавата, взеха ви бизнеса, Боко окраде резерва, вие гледате като овце телевизора и слушате всеки ден бълвоча за АТАКА и се впечатлявате като зомбита на евтини интриги...Наистина заслужаваме да сме най-бедните роби на планетата Земя...
42
5
 
9
 
! Отговори
Точен преди 10 години
То тия освен думaтa дясно мaй друго не знaят,с тaя пaртия от предaтели,че и тaзи нa Кормaн Исмaилов ,която е в блокa имaм чувство,че сa протурскa пaртия,кaто остaнaлите 99 процентa
41
4
 
10
 
! Отговори
памперс?!?! преди 10 години
При толкова "Вождове"........
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ayde pak sa platili komunistite i depeseto nadnicite na draska4ite dolu, varhushkata na komunistite trqbvashe oshte prez 1989 god da budat stroeni na stenata
39
4
 
12
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Бареков е човек на Цветан Василев/ КТБ/. И ако българите отново глсуват за неподходяши субекти да си страдат и да стоят безпарични.
38
7
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
С риск да разсърдя Днес.бг и да ме изтрият ще кажа,че направо не разбирам на какво разчитат тези ***!?
37
7
 
18
 
! Отговори
турчин преди 10 години
рожбата на дпс-корман и той е тук.доган и тука има пръст значи.няма спасение от тези крадци
36
5
 
27
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Обединиха се партии, които на изборите на 12 май 2013 народа изхвърли от парламента. Целта е ясна - пак да докопат кокала и да богатеят на наш гръб.
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роди се и умря!Забавлявайте се!Каймака на *** ви прави шоу на живо!
34
16
 
4
 
! Отговори
bez ime преди 10 години
Жалко за Радан Кънев.Бареков ще е новия в парламента.
33
4
 
12
 
! Отговори
Неразбирко преди 10 години
Учредители на СДС през декември 1989 година са 8 организации и движения и две партии - БРСДП и БЗНС Никола Петков. По-късно към СДС се присъединяват още 6 партии, като радикалдемоаратическата, Зелената, демократическа и т.н. После СДС започна да се люспи, а после стана партия. Би трябвало да не е дясна партия, заради БРСДП и БЗНС в нея, но в България всички партии са десни. Сега се обединяват разни Сини с турци и БЗНС, а Кунева не е ясно що за птица е.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hak vi e na vas balgarite DPS to da vi upravlqva ,edni smisleni hora iskat da izvedat stranata ot haosa i upravlenieto na komunistite vie vednaga gi opluvate
31
8
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Хубаво е, че се обединяват но с кого ще се коялират после?????????????БСП и ДПС са винаги заедно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!С герб ли ще се коалират!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Отврат!!!!!Нека се видят изборите за ЕВро парламент па ще му мислим тогава!!!