Тежка сесия, въздъхна Миков и се отчете в цифри и сметки

Закони от народа и за народа си пожела той за Новата година
Обновена: 20 дек 2013 18:15 | 20 дек 2013 16:00,
20
Тежка сесия, въздъхна Миков и се отчете в цифри и сметки
Снимка: архив, Булфото

Тежка сесия с растяща роля на опозицията и скок на приетите законопроекти отчете председателят на парламента Михаил Миков.

51 законопроекта са приети в тази сесия, общо 102 са внесените – 54 от Министерския съвет, 48 от народни представители. Има значително нарастване на приетите закони спрямо първата сесия, когато те са били 23, пресметна парламентарният шеф.

56 часа е бил парламентарният контрол, 460 - зададените въпроси. 298 от тях са писмени, а на общо 376 е отговорено. 98 са питанията, като е отговорено на 56.

"Сесията протече в трудна обстановка на тежко противопоставяне, на протести, които постепенно от спонтанни придобиха политически характер. Засили се участието на опозицията. Има изключителна активност – рязко се увеличи броят на зададените въпроси", отчете още Миков.

По сметките му през първата сесия опозицията, в лицето на ГЕРБ, има 32 зададени въпроси, а във втората се забелязва значимо увеличение - 244 въпроса, 68 питания.

Подобно увеличение се забелязва и във въпросите на "Атака", която според Миков също се очертава като опозиция.

През втората сесия са проведени 44 пленарни заседания, извънредните пък са осем.

Миков отчете и усилената работа по Изборния кодекс, който според него трябва да бъде приет до края на март, добро действие видя и в сферата на социалната политика, като тук той припомни вдигането на майчинските, промените в Кодекса за социално осигуряване.

Според Миков обаче парламентът остава длъжник на обществото в областта на парламентарния надзор над регулаторите. През новата сесия той обеща тази дейност да се засили.

"4 анкетни комисии са създадени, но не успя да стартира звеното за оценка на законодателството", обясни той, но обеща, че ще се направи всичко възможно то да тръгне през следващата сесия.

Причината за забавянето според Миков е трудното намиране на кадри.

Председателят на НС за пореден път се оплака и от качеството на внесените законопректи, наблегна и на факта, че неведнъж е правил забележки от парламентарната трибуна.

"Опитахме да засилим контактите с парламентите на съседните страни. Смятам за изключително важно това", каза още Миков.

"Планираме стажантски и студентски програми. Както наши студенти да ходят в други парламенти, така и студенти от други държави да идват в нашия парламент", обеща той.

Закони от народа и за народа си пожела Миков за следващата сесия.

"Много се надявам следващата година да отидем отвъд тежката конфронтация", каза председателят на НС и си пожела диалогичност.

"Не съм чул някой някога да е обвинил английския парламент в недемократичност, а знаете какви огради има около английския парламент", отговори той на въпрос кога ще махнат загражденията около Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Еййй тоя и по време на работа пие водка бе, нещо е недоволен от сервитьора май!!!!! Сигурно го е прецакал с грамажа, по чашата личи че е сто грама водка, пък той сигурно е поръчал двойна!!!!!
14
1
 
2
 
! Отговори
Маската преди 10 години
Миков, свали маската, Миков!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
минаващ преди 10 години
По ирония на съдбата, тези работят по-добре от предишните, заради или въпреки протестите - не може да им се отрече. Но ако това е начин да се работи по-ефективно, защо пък не ...
12
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Да не си пробутал някоя кръчмарска сметка в отчета?
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То добре ще почиват,та да си починат и гражданите.Но какво ще прави Борисов,ще продължи ли да е активен в Европа,щото европейците нещо са недоволни.Брюксел скочи на Standard & Poor`s заради понижения си рейтинг.Оли Рен заяви, че Европейската комисия не е съгласна с решението на рейтинговата агенция.Борисов ги знае нещата,всичко е точно щом не е премиер това я чака Европа. Да ходи да ги топи ЕС във Вашингтон или на Марс,щото така не става.
10
1
 
3
 
! Отговори
КИРМАН преди 10 години
Страхотно! Всички министри,които успях да чуя и да прочета по медиите,се похвалиха с големи успехи и то САМО за 6 месеца! И Мишо Миков не остана по-назад!Аз обаче искам : 1. Когато ми казват колко закона са приети,да кажат колко от тях са такива с 1-2 изречения ! 2. Когато ми говорят за СРЗ , или за средна пенсия,да кажат по групи - от - до ! 3. Когато ми казват,че 97 % от делата завържват с осъдителни присъди,да кажат колко от тях са за големите далавери на големите хора! И т.н. и т.н.
9
3
 
11
 
! Отговори
Апостол Български преди 10 години
Врачка казва на Орешарски:- Ще подадеш оставка на голям български празник!- Добре де, ама на кой? пита той.- Ами на който и ден да я подадеш, ще е голям български празник.
8
1
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Още малко цифри!!! Повече от два пъти са се увеличили бездомниците и скитниците в страната през последните 3 години. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП), пише Монитор.Социалните актуализират данните си на всеки 3 месеца. В края на септември на улицата са живели 1370 души. Към момента броят им може да се е увеличил с не повече от 2030 човека, обясниха социални служители. През 2010 г. в АСП са преброили 575 скитници, година по-късно броят им се увеличил до 709.
7
3
 
14
 
! Отговори
;rufl преди 10 години
Миков пияна влашка престилна освен да се правиш на нормален човек вземи изтрезней да не ви въргаляме зимата на СНЕГА *** ЧЕРВЕНИ
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЖКО НА НАРОДА С ТАЯ ПРЕСТЪПНА ВЛАСТ !
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пианка ори това пълна.
4
2
 
9
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Аз пък си пожелавам,на следващите избори,народа най-сетне да гласува НЕ за "по-малкото зло",а за наистина нови лица. Уви пожеланието ми няма да се сбъдне,щото българина по-скоро ще избяга в чужбина,отколкото да вземе отговорни решения и да ги спазва Ако всички държави имаха такива народи,то нямаше да има,нито една "бяла държава",а само племена местещи се на места с по-обилна паша.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наздраве Мише и закуех се.
2
6
 
22
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
А ние си пожелаваме да се разпуснете и Президентът да насрочи предсрочни избори.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наздраве адаш!