Саша Безуханова: Предприемачеството е част от живота!

"В държавния сектор това означава да търсиш различни решения на проблемите, а в частния бизнес - да рискуваш"
9 яну 2014 22:00,
29
Саша Безуханова: Предприемачеството е част от живота!
Снимка: Bulgaria On Air

Предприемачеството е част от културата и живота, коментира в ефира на Bulgaria On Air Саша Безуханова, дългогодишен директор „Публична администрация“ в Hewlett-Packard за Централна и Източна Европа и настоящ лидер на онлайн платформата за граждански инициативи MoveBG.

Тя поясни, че дори работата в държавната администрация предполага предприемачески подход, който се изразява в търсенето на креативни решения на проблемите. В частния бизнес предприемачеството е свързано със смелостта да поемаш риск, коментира Безуханова.

Според нея образованието в България следва да бъде фокусирано върху стимулирането на творческото мислене извън рамката.

„В световен мащаб има активни процеси на коалиране между бизнеса, правителството и научните звена. България не може да стои далеч от подобни тенденции, ако искаме инвеститорите да търсят пазари тук, а не другаде“, коментира още Безуханова. - „България много дълго е била разделяна - на хора от града и хора от селото, на хора с образование и такива без, на сини и червени. А истината е, че всички работим и живеем заедно и има смисъл да се работи по превъзмогване на бариерите“.

Според нея България има шанс да се превърне във водеща страна в осигуряването на IT кадри и услуги в следващите години. Тя се позова на данни, според които до 2015 Европа ще има нужда от 700 хиляди програмисти, които да подкрепят икономиката и европейското ни съществуване“. По думите й шансът на страната ни  може да бъде осъществен чрез целенасочени политики в тази посока и подкрепяне на проекти в областта.

„Истината е, че административната среда, не само за IT сектора, но и за бизнеса като цяло е проблем. Политическият риск също се оказва проблем,“ коментира Безуханова. Тя се съгласи, че подготовката на кадрите е ключов показател за привличането на инвеститори, но и че „върви ръка за ръка с макроикономическата рамка, показателите за политическа  устойчивост на страната“ и т.н.

По думите й образованието следва да бъде разглеждано в дългосрочна перспектива от поне 10 години и обучението, особено на IT специалистите, да започва от ранна детска възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Бесухан" значeше нещо на таджикистански език, но се сещам какво. Ако някой знае да напише.
9
0
 
3
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Сашке, не се хаби моме да не отидеш бедава.След туристи и туристки, адвокати на килограм и публични администратори, сега т.н. "университети" ще цвъкат програмисти и програмистки, т.е., ниско квалифицирани труженици. Някой да е чувал за физика, химия, биохимия? Ами това грозно нещо математика? *** твар... мили родни соросоидчета... само ядрена зима ще ви оправи вас.
8
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
У нас предприемач е грозна дума.Нещата са докарани дотам хората да дават рушвет за да работят .В БСП са царе на този вид манипулиране.Заплаха за работното място или семейството основния метод за шантаж.Тъй като в бизнеса са основно хора с агентурни псевдоними те също са в играта.Ключовата дума е свобода, най вече на духа на човека.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безуханова подготви ли вече новия политически проект на кръга Капитал на олигарсите Прокопиев,Донев и Бориславова? Доста напоследък я лансират по медиите,да стане по-разпознаваемо лице и да и създадат имидж на технократ,който ще ни оправи.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
триячите лижат *** за заплатка
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам, че нощната смяна е редуцирала коментарите, като е оставила що годе не много отрицателните и е изтрила останалите 3/4.:) Браво, заслужихте си надницата! Добре, че в България няма цензура.:))))
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изобилие от Простаци в този форум... Е няма начин България да се оправи с подобни екземпляри...
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за 300000 долара,много ялово представяне. Старание трябва Безуханова или Сорос ще те направи на практика безуха. Пуууууу *** мръсни(национални предатели). Искаме си стратегическите отрасли,а вие при ментора си Сорос или в затвора заедно с всички от БХК, ОО,Прозрачност без граници и т.н.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основополагащо човешко качество,Г-жо Безуханова, е стремежът към свобода,домашните любимци са щастливи.Изречете истината за прехода,защото тя ще ви освободи от илюзиите.Истината е интеграл на времето и тя е криза на България,криза и за Европа.Трябва да се посочат конкретни имена и да се търси персонална отговорност за кризата.
1
2
 
13
 
! Отговори
сандо преди 10 години
Ко? Не!