Златанова се отказва от текста в НК за затвор за снимка

Поведението на Сидеров е недопустимо, категорична е тя
Обновена: 10 яну 2014 14:01 | 10 яну 2014 10:01,
57
Златанова се отказва от текста в НК за затвор за снимка
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Текстът от проекта за нов Наказателен  кодекс, който предвижда затвор за хора, които снимат или записват някого без съгласието му, най-вероятно ще отпадне. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова пред Нова телевизия.

Проектът не е гледан дори на МС, това е обсъждане. Отказваме се от текста, защото консенсусът е много голям, заяви Златанова.

Още по темата
„При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст бих била склонна да се откажа от него”, подчерта Златанова.  Тя обаче беше категорична, че когато се свалят правата на политиците, се свалят и правата на гражданите, които могат да бъдат преследвани и снимани.

Златанова се спря и на историята на поправката в НК. Според нея архивите в Министерство на правосъдието показват, че този текст е бил предложен през 2012 година.

2012 година беше пикът на незаконните подслушвания и ние имахме една голяма нетърпимост към намеса в личното пространство, заяви Златанова. По нейни думи въпросната поправка в НК е била предложена и подкрепена от правозащитни организации.

Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Така например, ако журналист иска да пусне даден репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата.

Тя обясни, че дебатът по този текст ще бъде много интересен за нея и иска да види как ще реагира медийната гилдия.

„Колко по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем”, подчерта Златанова.

По думите на правосъдния министър при законите, както и да бъдат приети, най-важно е прилагането. Тя коментира и идеята в новия НК „доживотният затвор без право на замяна“ да отпадне.

Според Златанова юристите имат консенсус, че текстът трябва да отпадне. Моето лично мнение е, че трябва да отпадне – и като юрист, и като гражданин, каза вицепремиерът.

Тя коментира, че очаква дискусията в Народното събрание по казуса. Според нея това ще покаже дали обществото е готово.

Вицепремиерът Зинаида Златанова определи като „недопустимо“ поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров във Варна. Извън всякакво съмнение е, че това поведение е недопустимо, още повече от депутат трети мандат, защото народните представители трябва да служат за пример на гражданите, а не обратно, заяви Златанова. Крайно неприемливо е поведението му, категорична е тя.

Златанова подчерта, че би призовала Сидеров да се извини на служителката на Френското посолство, защото „най-малкото е кавалерско”. Вицепремиерът обясни, че има притеснения и от други неща.

Има две неща, които ме притесняват – опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си.

Сидеров не е назначен в НС, той е в парламента по волята на хората, подчерта министърът на правосъдието. Тя обясни и какво е второто нещо, което я притеснява. Имахме такива инциденти и преди с него. Ако се беше реагирало по същия начин, по които сега действа главният прокурор, може би нямаше да стигнем дотук, каза Златанова.

Тя отбеляза също, че нейните възгледи и тези на лидера на „Атака” са диаметрално различни. „Няма как да се чувствам аз зависима от него”, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
кулчанин преди 10 години
Няма да черпя Миков.Язък,таман помислих,че снимките от полицейсските камери за висока скорост са вече незакони,ама не би!Край никакво черпене!Сега пак ще броя мравките на разклоните на Чичил и Цар Петрово!Няма закон-няма благодарности-това е то!
48
0
 
2
 
! Отговори
да, aма нe преди 10 години
До ?!?Но грозотията поддържа текста, от който следва, че не може да се браниш с револвер срещу нападател с нож! А ако той освен нож извади револвер или едно от онези автоматчета, за секунди те прави кайма и изчезва? Така е, когато промените в наказателния кодекс целят защита на престъпника, защото мафията си ги предлага и одобрява. Друго не може да е щом се предлагат такива идиотизми. Излиза, че и дължината на ножа за защита трябва да бъде най-много равна на дължината на ножа на грабителя. Не е обаче скудоумие, баш си е преценено. Предопределена присъда за нападнатия.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те са готови да се откажат от всичко,само не и от властта.А Златанова такива физиономии прави, (или има някакви тикове) че е по-добре наистина да не я снимат.А говори толкова зле (май само Стойнев е по-зле от нея),че човек се измъчва докато я слуша.
46
0
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Златанова, ако приемете поправката в НК за криминализиране на снимки на публични лица, моментално изпадате в нарушение на решение на ЕСПЧ и ако завалят искове в ЕСПЧ от граждани срещу България,ще ви се завие свят от суми, копито трябва да се плащат....
45
2
 
11
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Златанова веднага след като стана министър назначи уреди сестра си за шев на една от телевизиите.Какъв е "новият морал" на тези управляващи тогава?
44
0
 
3
 
! Отговори
do Бай Ганьo преди 10 години
Е това ли ти е защитата от снимка ? Стоичков и Сидеров да не са роднини ? Нито са го снимали тайно, бяха го снимали в ресторант. Господина явно не си е потърсил правата.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неееее, Златанова сакън да се не откажеш от текста поне за МС, че квито сте фотогенични по-хубаво е да не ви показват физиономиите да стресирате децата!!!! Имайте милост поне към подрастващите!!!!Оставка друго нещем от вас!!!!
42
2
 
12
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
БСП е в пълна паника след изцепките на Волен ,който в момента ги крепи.БСП трябва да ги е страх от възмездието, което наближава!
41
1
 
13
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Ако видим сестра Галева на оперативно - интересна среща с братя Галеви и ако нямаме право да ги снимаме , как тогава ще докажем обвързаността и зависимостта им ? Ако не ги снимаме, за да докажем обвързаността им, сестра Галева ще има да вика, че ние лъжем ...
40
1
 
10
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Тази направо да си подава оставката и да си намери друга, по - подходяща работа ! Аман от ' болни ' мозъци !
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за снимането добре, ама що никой не ги пита какво стана с подготвените промени в Закона за обществените поръчки, които уж щяха да развържат икономиката, ама нещо ги заметоха под килима...
38
2
 
7
 
! Отговори
12345 преди 10 години
златанова хубаво че се отказа от тая промяна на закона иначе щеше да биеш по простотия онова недорозумение Атанасова
37
3
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До 28048 Не можеш да биеш, но имаш право да се защитиш когато ти нарушват правата.... По същата логика дай да седиш и когато те обират. Но факт е че Стоичков го беше бушонирал пред десетки свидетели (дори по медии се похвали как го е ступал) и дело нямаше, въпреки лютите закани на пишман-журналистчето.
36
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Някой убил човек,друг заснел убийството , намесил се и ударил шамар на убиеца..Златанова иска да вкара в затвора този дето бие шамари?
35
0
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Bahti az typia zakon....
34
1
 
3
 
! Отговори
28048 преди 10 години
Бай ***, що си мислиш че е позволено да биеш някой безнаказано в Испания? Ако е забранено да снимаш и те подведат под отговорност, ами ще си получиш заслуженото, но бъди сигурен, че наказанието няма да е по-голямо, отколкото ако набиеш някой.
33
2
 
16
 
! Отговори
Руди преди 10 години
На кого му пука от кво се е отказал този травестит на снимката.
32
2
 
16
 
! Отговори
Paranormalix преди 10 години
Няма по *** министърка от тая Златанова,трябвало да отпадне доживотен без право на пожалване,не само да не отпадне,но и смъртната присъда трябва да се върне.Из.оди които убиват жени с деца,незащитени баби и пр.Доживотен за всички депутати в днешния парламент
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 31Това че не се притесняваш, не значи, че ще ти бъде приятно някой да ти нахлуе в дома/офиса, да ти натика микрофон в устата и да те снима по пижама напимер...
30
1
 
25
 
! Отговори
гей преди 10 години
Дайте някой снимков материал за последните скандали със Сидеров! Какво става? Камери там нямало ли е!?!? Някое видео дайте! Нищо ли не е записвало!?